Siked!
Dragon scales in Fontainebleau

Het Franse boulderbos van Fontainebleau vormde wederom het toneel van een aantal Hollandse sends. Elko Schellingerhout tikte Atrésie (8A) binnen en kon daarmee de “Big Five” van zijn bucketlist strepen. Zijn oude teamgenoot Vera Zijlstra was ook present en klom de razend populaire Welcome to Tijuana (7C).

Big Five

Op 4 november startte Schellingerhout zijn belegering van Big Golden, een imposante 7C+ bovenop de heuvel van Cuvier Rempart. Toen hij die uiteindelijk in zijn spreekwoordelijke zak had, moest hij kiezen: ging hij voor de zitstart of de pittige buurman? Het werd de buurman.

Atrésie deelt de start van Big G. en buigt vervolgens af naar rechts. Via een steile sloperband baan je jezelf een weg naar boven, waar een laatste cruxpas op de loer ligt.

De Eindhovense klimmer werkte alle passen uit en merkte al snel dat de boulder mogelijk was. Na een dag rust en een tip van Bart van Raaij beklom hij voor de tweede keer het blok en kon eindelijk de Big Five afstrepen. Tristesse, Fourmis Rouge en Big Boss had hij al eerder geklommen.

Elko Schellingerhout - NK Boulder 2017

Elko Schellingerhout tijdens het NK Boulder 2017

Vera Zijlstra in het boulderbos

Een paar weken later parkeerde ook Vera Zijlstra de auto bij Cuvier, maar liep vervolgens in tegenovergestelde richting. Na een langdurige schouderblessure besloot ze dat het tijd werd om zich opnieuw met de rots te meten. En niet zonder succes. Welcome to Tijuana (7C) kon zo meer naar huis.

Deze boulder is misschien wel de meest populaire 7C van het moment. Veel Nederlandse klimmers hebben de fysieke traverse al bedwongen. Dat doet overigens niets af aan de lijn, noch de prestatie. Wij zijn vooral blij dat Zijlstra haar spierballen weer kan gebruiken voor datgene waarvoor ze gemaakt zijn: harde boulders toppen!

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.