Siked!

De International Federation of Sport Climbing (IFSC) heeft een aantal aanpassingen gemaakt in de regels voor klimcompetities. Grootste veranderingen: een ander puntensysteem voor uitslagen en live tussenstanden voor deelnemers in de isolatie.

Klimmen klaarstomen voor Tokyo 2020

De IFSC – de internationale evenknie van onze eigen NKBV – voert voortdurend aanpassingen door om de klimsport klaar te stomen voor met name de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. De sport moet beter te begrijpen zijn voor de minder ingelezen toeschouwer én  beter gestroomlijnd worden. Zo werd een jaar geleden de klimtijd in de finale beperkt tot exact vier minuten, in plaats van vier minuten met ruimte om de laatste poging af te maken. Ook dit jaar is weer een aantal zaken veranderd, wij sommen ze voor je op.
 

Finales en nationaliteit

De finales worden voortaan voor mannen en vrouwen na elkaar afgewerkt, in plaats van tegelijk. Voorheen waren bij boulder-wedstrijden steeds een man en een vrouw tegelijk in de wand, zij klommen op het zelfde moment hun boulder. Dit resulteerde in een finale van iets minder dan twee uur. Voor toeschouwers én registratie voor de livestream was het echter soms lastig om beide klimmers goed te volgen. Voortaan kunnen dus alle ogen en camera’s op één klimmer gericht zijn. Bij de lead-wedstrijden was deze scheiding overigens al lang doorgevoerd.

Competitieklimmers moeten lid zijn de nationale klimbond van het land dat zij willen vertegenwoordigen op een internationale wedstrijd. Tevens moeten ze in het bezit zijn van een paspoort van dit land, en mogen ze in het geval van een dubbele nationaliteit slechts eens in de vier jaar wisselen van land.

 

Score-systeem en tussenstanden

Het score-systeem voor boulder-wedstrijden krijgt een kleine aanpassingen. Geen zorgen, boulders toppen is nog altijd waar het om draait. Voortaan wordt het behalen van de bonus echter zwaarder beloond dan het aantal pogingen waarin en boulder geklommen wordt. Oh, en die bonus wordt voortaan de zone genoemd. De volgende factoren bepalen daarmee voortaan in deze volgorde de ranglijst:

  • Aantal getopte boulders
  • Aantal behaalde zones
  • Benodigde pogingen voor getopte boulders
  • Benodigde pogingen voor behaalde zones

Ook nieuw: klimmers kunnen voortaan in de isolatiezone – zeg maar het backstage-gedeelte waar zij moeten wachten tot ze weer mogen klimmen – via een TV-scherm kijken naar de tussenstand van de wedstrijd. Voorheen waren zij officieel niet op de hoogte van deze tussenstand. In de praktijk konden klimmers echter aan bijvoorbeeld het gejuich van het publiek en de reactie van hun mede-finalisten afleiden wat hun score was. Concreet betekent de wijziging dat klimmers voortaan precies weten hoeveel boulders ze moeten toppen of tot hoe ver ze in een route moeten komen om bijvoorbeeld de finale of een podiumplaats te behalen.

 

Gevolgen voor de Nederlandse kijker en klimmer

De regels met betrekking tot de dubbele nationaliteit zullen voor Nederlandse klimmers en kijkers niet zulke grote gevolgen hebben. Het gescheiden klimmen van mannen en vrouwen zal voor fans die aan de livestream gekluisterd zitten wel impact hebben. De finale zal voortaan namelijk ruim drie uur zal duren. Dat betekent meer kijkplezier, maar misschien ook wel een erg lange zit.

Van de wijziging in het scoresysteem hoeveel we niet te veel gevolgen verwachten. De resultaten in recente wedstrijden zouden namelijk nauwelijks veranderen. De tussenstanden in de isolatie zouden er toe kunnen leiden dat klimmers net iets harder hun best doen als ze zien dat ze nog kans maken op bijvoorbeeld een plekje in de finale. Tegelijk kan het er ook toe leiden dat zij zich beter bewust zijn van wanneer hun missie kansloos is en het min of meer opgeven. Of dit invloed heeft op de spanning en intensiteit in World Cups zal moeten blijken, het lijkt vooral een service naar deelnemers.

De grote vraag is uiteraard: worden deze wijzigingen ook doorgevoerd in de Nederlandse nationale competitie, en zo ja wanneer? We houden je op de hoogte!

      

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.