Siked!

De allersterksten ter wereld zijn nog maar net bijgekomen van het spektakel in Meiringen vorig weekend. En nu staat al weer het volgende event voor de deur: IFSC World Cup boulderen in Moskou!

Spektakel in Meiringen

Vorig weekend startte het World Cup seizoen traditioneel in het Zwitserse Meiringen. Uit een gigantische hoeveelheid deelnemers wist Jernej Kruder uit Slovenië zijn eerste overwinning te pakken in tien jaar competitie boulderen. In een fenomenale show met ondere andere een quintuple dyno liet hij overall winnaar van 2017 Tomoa Narasaki net achter zich. Veteraan Aleksei Rubtsov pakte het overgebleven plekje op het podium. Hij zal voor komend weekend zeker graag twee stappen omhoog willen.

Circusboulders – is dat nog boulderen?

Het komt op pogingen aan

Bij de dames was het niveau ietwat onderschat door de route setters wat wel resulteerde in veel tops, maar met weinig onderscheid. De Japanse Miho Nonaka had uiteindelijk het minste aantal pogingen nodig voor alle tops. De concurrentie Janja Garnbret en Akiyo Noguchi zat haar kort op de hielen. Britse favoriete Shauna Coxsey is nog op haar retour van een blessure, maar had zich nog wel verdienstelijk in de finale geklommen. Wellicht dat ze komend weekend nog meer hersteld is en een grotere rol kan spelen.

Nederlandse debutanten

Opvallend in Meiringen was het aantal Nederlandse starters. Vera Zijlstra maakte weer haar intrede in het circuit na een rugblessure vorig jaar en werd 37e. Daarnaast kregen de rising stars Don van Laere, Tiba Vroom, Ysa Rakestraw en Julia Meijer kans om ervaring op te doen tussen de groten der aarde. Van Laere topte twee boulders in de kwalificatie en landde niet geheel onverdienstelijk in de middenmoot. De dames deden vooral veel ervaring op, en Vroom breidt die dit weekend uit in Moskou. Zij en Zijlstra zullen als enigen onze driekleur verdedigen.

Moskou

Kwalificaties beginnen zaterdag 08:30 Nederlandse tijd. Mochten Zijlstra of Vroom uitstekende presteren dan zien we hen zondag om 08:30 in de halve finale.

Finale

Finale op zondag begint 16:45

Coverfoto: Bram Berkien

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.