Siked!

Pics or it didn’t happen: we zijn allemaal gek op het fotograferen van onze outdoor avonturen. Maar waar moet je nu op letten bij het uitkiezen van een geschikte camera of lens en bij het inpakken van deze dure speeltjes? En bij het fotograferen zelf?

De beste camera is…

…de camera die je bij je hebt en gebruikt. Deze oneliner komt van de Amerikaanse topfotograaf Chase Jarvis. Hij hechtte meer waarder aan wat je met je camera doet dan hoeveel megapixels hij schiet. Laat dit in eerste instantie super zwaar meewegen bij je keuze. Een professionele spiegelreflex-camera is natuurlijk fantastisch. Maar als het veel gedoe is om hem telkens uit de tas te halen heb je er alsnog niets aan.

Lees hier ook: vijf tips voor betere klimfoto’s

Een groot voordeel van buiten fotograferen is dat er altijd redelijk veel licht beschikbaar is. Dat betekent dat met technisch iets minder hoogwaardige camera’s ook prima resultaten behaald kunnen worden. In dicht beboste delen van Fontainebleau, of in de schaduw van een hoge wand in Berdorf, kan het echter wel gauw donkerder worden. Op dat moment is een hoogwaardige lens en camera die op hoge ISO-waarden kan schieten geen overbodige luxe. Zodoende krijg je bewegende klimmers toch scherp in beeld.

Welk merk moet je hebben?

Over het algemeen kan gezegd worden dat zelfs met een iPhone prima foto’s gemaakt kunnen worden. Grote voordeel van fotograferen met een telefoon is natuurlijk dat je hem erg makkelijk even uit je zak pakt en snel een foto schiet. Zo wordt het een stuk realistischer om snelle en spontane momenten te vangen. Wil je iets meer kwaliteit dan ga je voor een degelijke compactcamera, terwijl je als je het echt serieus neemt natuurlijk voor een spiegelreflexcamera kiest.


Bij de grote merken als Canon en Nikon kun je niet echt de mist in gaan, terwijl ook bijvoorbeeld Sony uitstekende camera’s maakt. Wat betreft lenzen is het ook nuttig om goed bij jezelf na te gaan hoeveel moeite je wilt doen. Het makkelijkst is het om een zoomlens te gebruiken die zowel groothoek als iets meer ingezoomd kan fotograferen. Je kunt dan landschappen en actie van dichtbij fotograferen, terwijl je ook close-ups kunt schieten. Denk bijvoorbeeld aan een lens met een bereik van 18-55mm of zelfs meer. Wil je meer kwaliteit én de mogelijkheid om in donkerdere omstandigheden te fotograferen, dan ga je voor lenzen met een vaste brandpuntsafstand. Denk bijvoorbeeld aan 35mm, 50mm en 85mm.

Inpakken

Bij het inpakken van je camera is het nuttig te bedenken hoe je de camera wilt gebruiken. Als je buiten gaat klimmen zit daar onlosmakelijk een reis aan verbonden met bijvoorbeeld auto of vliegtuig. Wil je tijdens dat deel van je trip ook al fotograferen? Of begint het avontuur voor jou pas als je voor de rots staat? In dat laatste geval moet je de camera natuurlijk zo veilig mogelijk inpakken en maakt het niet uit of je er goed bij kunt. Ga je vliegen, dan is het toch aan te raden om de camera in je handbagage mee te nemen. Er zijn nogal wat verhalen bekend van verloren of beschadigde bagage.

Check hier wat voor soorten cameratassen er op de markt zijn!

Siked huisfotograaf is klaar voor de strijd

Eenmaal op de plaats van bestemming zul je altijd nog een stuk moeten lopen van je verblijfplaats of auto naar de rots. Ook hier moet je even goed nadenken over hoe je de camera inpakt. Als je hem helemaal onderin je rugzak stopt kun je hem er natuurlijk niet zo snel uithalen voor spontane momenten én zal misschien de barrière om überhaupt een foto te maken onnodig hoog zijn. Het is dan ook slim hem bovenin je rugzak te leggen, ook al omdat hij dan het minst zal beschadigen.

Een andere optie is om een aparte tas voor je camera te kopen, zodat deze altijd binnen handbereik is. Nog slimmer echter is het om de camera gewoon altijd los te dragen, om je nek of schouder. Het zal geen wonderen doen voor je street cred. Maar zo weet je wel zeker dat je altijd meteen klaar bent om een mooi moment vast te leggen. Let natuurlijk wel op dat je camera tijdens de wandeling naar de rots niet overal tegenaan zwiept. Dit is echter iets waar je vanzelf handiger in wordt.

Actie

Je vrienden zijn hard aan het crushen in de rots en jij hebt jezelf de missie gegeven om dit spektakel vast te leggen. Wat zijn dingen waar je op moet letten om zo goed mogelijk hun epische sends vast te leggen voor het nageslacht?

Allereerst is het slim om met je vrienden te overleggen wat voor boulder ze gaan klimmen. Waar loopt de lijn heen, wat is de moeilijkste pas, zit er een spectaculaire passage in? Al deze informatie kan jou helpen om te bedenken wat de beste positie is om te gaan staan. Met een beetje mazzel hebben je vrienden ook meer dan één poging nodig, zodat je kan beoordelen of je standpunt goed werkt of niet. Het kan zeker de moeite lonen om 360 graden om de boulder heen te lopen en klauteren en zo misschien een interessant nieuw standpunt te vinden.

Trucs

Een lastig aspect van boulderen is dat het natuurlijk niet bijster hoog boven de grond plaatsvindt. Een klimmer die zich net boven de grond bevindt ziet er vaak niet zo spectaculair uit. Een truc kan dan zijn om de grond nét niet op de foto te plaatsen. Bijkomend voordeel daarvan is dat de crashpads en alle troep van je vrienden buiten beeld vallen. Als je echt slim bent en de mooist mogelijke foto’s wilt maken vraag je natuurlijk van tevoren even of alle rugzakken, percolators, kingsize zakken paprikachips en Franse kaasjes een paar meter van de boulder buiten beeld kunnen worden gelegd.

Een alternatief voor het afsnijden van de grond, is om op de voorgrond een stuk van een andere boulder of begroeiing van het bos onder in beeld te brengen. Dit kan ook een interessant effect geven en geeft meer diepte aan het beeld.


Een andere truc is om interactie te hebben met de personen die je fotografeert en hen aanwijzingen te geven. Dit is natuurlijk absoluut niet in lijn met journalistieke ethiek. Maar we zijn hier om epische sends vast te leggen, niet om een World Press Photo prijs te winnen. Geef je vrienden aanwijzingen over waar ze naar moeten kijken. Laat ze een pas nog een keer proberen en moedig ze aan om die rauwe focus in hun gezicht te leggen. Een top mag ook best iets uitbundiger worden gevierd!

Als laatste aandachtspunt: maak enorm veel foto’s! Er passen gigantisch veel foto’s op de meeste geheugenkaartjes. Er is dus niets dat je tegenhoudt om die ontspanknop lekker ingedrukt te houden. Zo weet je zeker dat je het hoogtepunt van de actie vangt. Probeer dan als je thuis bent wel extreem kritisch te selecteren, less is more. Niemand wil een reisverslag van 180 foto’s zien op je Facebook-pagina. Twintig echt vette foto’s die mooi de actie en lifestyle van jouw trip tonen laten een veel sterkere indruk achter.

Schiet en deel

Gewapend met deze kennis vertrouwen we er op dat je in staat bent om buiten met je camera aan de slag te gaan. Als je wat moois hebt geschoten zien we het natuurlijk graag ook even voorbijkomen. Voel je vrij om ons te mailen of het via bijvoorbeeld Facebook of Instagram met ons te delen!

Interessant feitje: alle foto’s in dit artikel werden met een analoge camera geschoten. Dit is voor huisfotograaf Bram Berkien een manier om, geheel niet in lijn met de laatste tip, juist langzamer te fotograferen en erg goed na te denken voordat hij een foto maakt.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.