Siked!

Imiksimik: boulderen in Marokko

Er wordt wel eens gezegd dat de wereld een speeltuin is en voor klimmers geldt dat zeker!
Het fascinerende is dat het grootste deel van die speeltuin nog niet eens ontdekt is. Babs en Keoma van Imiksimik willen daar voor Marokko verandering in brengen: zij gaan boulderreizen naar dit Noord-Afrikaanse land organiseren. Siked! sprak hen uitgebreid over dit spannende project.

 

Waarom Marokko, of all places?

We ontdekten in Marokko een gebied waarvan gezegd werd dat je er goed kon boulderen. Het gebied heet Oukaimeden en ligt op zo’n anderhalf uur rijden van Marrakech.

We zijn allebei vaker in Marokko geweest, kennen het land en spreken de taal. Babs heeft hier meerdere malen gereisd en een taalcursus gevolgd. Ik studeer geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, met een specialisme in Noord-Afrika. In 2005 fietste ik van huis (Den Bosch) naar Mauritanië. Tijdens deze reis verbleef ik drie maanden in Marokko. Qua affiniteit en bekendheid met het land zit het dus wel goed.

We hadden het idee dat het bouldergebied wel eens vet kon zijn. In november zijn we daarom het gebied gaan verkennen om de potentie te beoordelen: en die is er! Er zijn talloze blokken van prachtig zandsteen, met voornamelijk scherpe randjes. De uitklim is eigenlijk altijd hoekig en niet afgerond zoals we in Fontainebleau gewend zijn.

siked5

 

Voor de minder taalvaardigen onder ons: wat betekent Imiksimik?

Letterlijk is dit Berbers voor ‘stap voor stap’. We hebben voor deze naam gekozen omdat dit exact beschrijft hoe we langzaam Marokko als boulderland willen verkennen. Gebied voor gebied, stap voor stap. Ook het project zelf verloopt natuurlijk zo.
In eerste instantie beginnen we dus met bouldertrips. Binnenkort vindt een pionierstrip plaats om verschillende boulders te openen en daarna beginnen we ook met recreatieve reizen.

 

Wat moeten we ons precies voorstellen bij de pionierstrip?

In mei gaan we met 15 gevorderde klimmers het gebied verkennen en nieuwe boulders openen. De hierop volgende trips zijn recreatieve reizen, geschikt voor alle boulderaars. Met een recreatieve reis kunnen we een meer complete reis aanbieden met een strakkere organisatie, omdat we bijvoorbeeld beter weten waar de leuke boulders liggen. De pionierstrips blijven we overigens doen, omdat er nog heel veel te ontdekken valt.

Met het hele proces van openen, documenteren en vastleggen van boulders hebben wij zelf alleen nog geen ervaring. Daarom zijn we met verschillende ‘ervaringsdeskundigen’ in gesprek gegaan, zoals bijvoorbeeld Bart van Raaij. Het plan is nu om genoeg spullen mee te nemen om de blokken schoon te krijgen, locaties te noteren en veel foto’s te maken. We willen ook een duidelijke procedure vaststellen om het documenteren van nieuwe boulders in goede banen te leiden. De informatie die we nu hebben is dat de lokale autoriteiten je in ieder geval geen strobreed in de weg leggen bij het openen van boulders. Dus daar verwachten we geen problemen mee te krijgen.

Tijdens deze trip willen we trouwens naast Oukaimeden ook andere gebieden bekijken. Doordat we een steeds groter netwerk aan het opbouwen zijn in Marokko, horen we van steeds meer nieuwe potentiële bouldergebieden.  Het zou natuurlijk ontzettend vet zijn om op termijn een boulder-roadtrip te organiseren, waarbij bijvoorbeeld drie bouldergebieden worden bezocht!

siked10

 

Hoe is het om in Marokko te boulderen?

In de ochtend is het koud maar in de middag kun je gewoon in je shirtje klimmen. Het gebied ligt op 2800 meter hoogte dus je ademt goede droge berglucht. We waren bang dat het in april en mei misschien te warm zou zijn. Volgens onze partner Climb Morocco kun je dan echter prima in de ochtend klimmen, in de middag fijn een siesta nemen en tajin eten, en dan in de avond weer boulderen. Er is nog een kleine kans op sneeuw, maar dat hoeft voor het boulderen geen probleem te zijn. We kennen allemaal de filmpjes uit Italie en Zwitserland waar boulders door enthousiaste borstelaars sneeuwvrij worden gemaakt.

Boulderen in Marokko is verder op dit moment nog echt een ontdekkingsreis! Het is bijvoorbeeld soms uitkijken met losse stenen. Als je zeker wilt zijn dat je keihard kan boulderen, denk ik niet dat je nu al naar Marokko moet gaan. Het kan zeker zo zijn dat we fantastische harde boulders gaan vinden, maar dat weten we gewoon nog niet zeker. Je moet vooral komen voor de gehele Morocco-experience: bij aankomst in Marrakech wordt je meteen ondergedompeld in de cultuur en als je dat wilt, regelen we in Oukaimeden zelfs een ezeltje voor je crashpad.

Het fantastische aan Marokko is dat het verrassend dichtbij ligt, terwijl je toch in een compleet andere cultuur terechtkomt. Een vliegmaatschappij als Ryan Air vliegt vanaf Eindoven naar Marrakech, de reis duurt misschien wel korter dan naar Fontainebleau of Magic Wood en een unieke ervaring is gegarandeerd!

Van de cultuur krijg je aan de rots natuurlijk weinig mee, daarvoor moet je de lokale bevolking ontmoeten. Tegelijkertijd willen wij mensen ook niet een week lang als toerist door Marrakech  gidsen. Juist door het sportelement van het land te tonen en mensen buiten de geijkte paden in contact te brengen met de Marokkaanse bevolking, willen wij de boulderaars het andere Marokko laten zien. Daarom betrekken wij ook Marokkanen bij dit project. Voor de pioniertrip in mei gaan meerdere locals mee om boulders te openen.

Een groot verschil met Nederland is dat in Marokko dingen regelen iets anders gaat dan je gewend bent. Om vier uur afspreken betekent niet dat je elkaar om vier uur ziet. Je komt een keertje aanzetten, gaat lekker eten en rond een uur of acht bedenk je dat je nog iets ging bespreken. Alles is mogelijk. Tijd is in Marokko een rekbaar begrip.

siked13

 

Hoe zien jullie de commerciële kant van het project voor je?

Imiksimik is voor ons een mooi ideaal maar we realiseren ons ook dat we het alleen kunnen blijven doen als we er inkomsten uit halen. Het plan is nu om vier keer per jaar een trip naar Marokko organiseren. Ook gaan we langzaam meer gebieden openen. Er is al een Amerikaanse organisatie (Climb Morocco) die sportroutes uitzet en zij tipten ons over het gebied waar we nu gaan beginnen. Zij zijn een partner van ons en helpen ons bijvoorbeeld bij het opslaan van spullen, zoals crashpads en tenten. En wat betreft de mogelijke concurrentie: je kunt een gebied natuurlijk moeilijk claimen of afsluiten, maar Babs en ik hebben specifieke kennis van het land en de cultuur en beschikken al over een netwerk in Marokko. Dat maakt het voor onze deelnemers gemakkelijker en leuker om Marokko als veelbelovende boulderbestemming te ervaren.

Eigenlijk draait Imiksimik slechts om één ding en dat is lekker boulderen in Marokko!

 

Volg Babs en Keoma via hun website en Facebook-pagina 

siked1

siked4
siked6

siked8

siked9
siked11

siked12

siked2

siked15

Tekst: Bram Berkien
Foto’s: Imiksimik

 

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.