Siked!

In december 2011 bestormde Sasha DiGiulian de voorpagina’s met haar send van Pure Imagination in de Red River Gorge. Sindsdien is er veel veranderd in het leven van deze all-American sweetheart. Hoog tijd voor een interview dus!

De naam Sasha DiGiulian was bij het ingewijde publiek al langer bekend door de indrukwekkende CV die ze als jeugdklimmer had opgebouwd. Maar de prestatie die DiGiulians carrière echt lanceerde was haar beklimming van Pure Imagination, toen de hardste route ooit geklommen door een Amerikaanse vrouw.

De route stond destijds nog als 9a in de topo, maar is inmiddels naar 8c+ aangepast.

Pure Imagination was voor DiGiulian de cumulatie van een jaar lang full-time klimmen. De send maakte haar wereldberoemd en de verwachtingen waren hooggespannen; wat zou dit uitzonderlijke talent nog meer kunnen klimmen?

Vijf maanden na haar historische send bewees DiGiulian wederom haar klasse met een FFA (First Female Ascent), dit keer van pumpfest Era Vella (9a) in Margalef, Spanje. Daarna werd het ineens rustiger rond de klim-ster en bleven baanbrekende resultaten achterwege.

Want laten we eerlijk zijn, iedereen dacht dat deze routes enkel het begin zouden zijn van een wervelende klimcarrière. OK, haar klimprestaties over de laatste jaren zijn nog steeds van absolute wereldklasse, maar hadden we niet allemaal gedacht dat ze tegen deze tijd wel een 9a+ geklommen zou hebben?!

Verder lezen: De hardste Amerikaanse send staat op naam van Ashima Shiraishi.

Omdat met enkel speculeren de waarheid niet dichterbij komt, vroegen wij DiGiulian om een interview. En voilà, professioneel atlete als ze is, kregen wij gehoor op ons verzoek. Ze gaf ons een interessante kijk in het leven van iemand die een academische carrière met een leven als professioneel atleet probeert te combineren.

In gesprek met Sasha

Wat gebeurde er na jouw send van Pure Imagination en wat voor effect had dat op jouw leven?

Plotseling waren er veel meer ogen gericht op mijn klimcarrière. Ik ging van nog nooit op de cover gestaan te hebben naar meteen acht keer op de voorpagina van een magazine in datzelfde jaar. Met de aandacht kwam ook meer druk en ik had tijd nodig om hiermee om te leren gaan; hoe ik mij kon blijven focussen op wat ik wilde, los van andermans verzoeken en meningen.

Na het klimmen van je twee hardste routes verloor je klimcarrière aan snelheid. Wat speelde hierin mee

Op de Universiteit moest ik een nieuwe balans vinden tussen studeren, de verplichtingen die horen bij het zijn van een professioneel atleet (evenementen, etc) en de focus op trainen en klimtrips. Mijn koers bevatte hierdoor meer obstakels dan eerder en mijn visie was soms wazig.

Maar nu ben ik weer gemotiveerd om terug te gaan naar mijn roots en wil ik me richten op hard trainen voor moeilijke projecten. Ik voel mij aangetrokken tot het verkennen van nieuwe gebieden, ontwikkelen van gebieden/routes, hard sportklimmen en multi pitch-klimmen. Mijn focus dit jaar ligt op deze disciplines en verspreidt zich over de hele wereld: van Spanje tot Indonesië en van Madagaskar tot Yosemite.
Als we terugkijken naar de grootste prestaties uit jouw carrière zijn dit vaak FFA’s. Is het voor jou belangrijk om als vrouw een statement in de klimwereld te maken?

Naar mijn mening is de mannelijke dominantie in de klimwereld aan het veranderen. Hoewel er nog steeds meer mannelijke dan vrouwelijke klimmers zijn, vindt er een inhaalslag plaats.

Wat vrouwen soms tegenhoudt is bescheidenheid en het lef om iets gewoon te proberen. Dit komt omdat het intimiderend is om zo’n mannelijke wereld te betreden. Een FFA inspireert andere vrouwen om die bescheidenheid achter zich te laten en iets te proberen wat iemand van ons geslacht nog niet eerder heeft gedaan.

Als we iets nog niet gedaan hebben betekent dat niet dat we het ook niet kunnen. Het is mijn persoonlijke missie om vrouwen – en ook mannen wat dat betreft – aan te moedigen om hun volledige potentieel waar te maken.

© Red Bull Media House

Je bent echt een alleseter wat klimmen betreft. Je klimt sportroutes, multi pitches en doet zelfs aan ijsklimmen. Wat is jouw volgende doel?

Ik zou willen beginnen met het projecten van Joe Blau, een 8c+ in Oliana, Spanje; net als China Chrises (8b+) en Full Equip (8b+). Maar ik ben ook gemotiveerd voor een project in IJsland en een multi pitch-route in Madagaskar.

Heb je nog andere toekomstplannen?

Ik zou graag met klimmen de wereld rondreizen, nieuwe plekken ontdekken, mijn gemeenschap vergroten en de grenzen verleggen door first ascents en first female ascents.

Mijn focus ligt nu op de doelen voor dit jaar maar de Olympische spelen staan natuurlijk ook voor de deur. Als ik tegen die tijd de passie voor wedstrijdklimmen weer teruggevonden heb, zou ik hier graag voor gaan trainen.

Maar voorlopig ligt de focus echt op het leggen van een goede fundering, vandaar dat ik met mijn coach Patxi Usobiaga aan het trainen ben. Momenteel zit ik midden in een trainingscyclus van drie maanden. Deze winter zal ik voor mijn training pendelen tussen Colorado en Spanje en daarna ben ik hopelijk klaar voor het gevecht met mijn projecten.

Advertentie Ben je deze winter zelf ook hard aan het trainen voor de projecten in het voorjaar? Bij Decathlon vind je pof, klimtouwen en klimgordels zodat jij je alleen nog maar over het klimmen druk hoeft te maken.

Nieuwe missie

Het ziet ernaar uit dat we in de nabije toekomst geen 9a+ voor miss DiGiulian kunnen noteren. Ze blijft fanatiek sportklimmen, maar legt de nadruk meer op avonturen die zich over de volledige breedte van de klimsport ontvouwen.

Die 9a+ en 9b worden ongetwijfeld door de huidige generatie kid crushers geklommen, zoals ook DiGiulian ooit op de moeilijkste waarderingen in het sportklimmen jaagde. De 24-jarige Amerikaanse heeft nu echter een nieuwe missie gevonden en blijft haar grenzen opzoeken.

En daarmee is Sasha DiGiulian een klimmer pur sang. Want grenzen opzoeken, jezelf verbazen en overtreffen; dat is waar klimmen uiteindelijk om draait!

© Red Bull Media House


Coverfoto: Red Bull Media House

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Jimmy van Rijn

Startte in 2010 met klimmen en het was liefde op het eerste gezicht. Hij draagt zijn passie voor klimmen graag uit, onder andere als webredacteur van Siked! Houdt van alle klimdisciplines: van boulderen tot multipitchen.