Siked!

Ook in 2016 kon Siked weer rekenen op de steun van een aantal columnisten én de medewerking van boeiende personen uit binnen- en buitenland. Wij schotelen je graag nog even onze persoonlijke favorieten voor!

Interview met de legende Chris Sharma

De levende legende Chris Sharma was te gast op de Bergsportdag in 2016. Uiteraard lieten we deze kans niet voorbij gaan om de breedgeschouderde Amerikaanse Catalaan te strikken voor een interview. We praatten onder anderen met hem over zijn nieuwe klimhal en de groei van de klimsport. Onze favoriete quote, ook om een gewelddadig jaar op een vredelievende noot af te sluiten?

It sounds cheesy but I think the world would be a better place if more people go climbing.

Trainen met een ernstige blessure door Eva van Wijck

Een van de meest persoonlijke verhalen dit jaar kwam van de jonge Eva van Wijck. Zij liep een ernstige blessure op maar kon haar liefde voor het klimmen niet beteugelen: zij wilde toch trainen en sterker terug komen dan ze ooit was.

Lees hier de column van Eva

Vrouwen die bouwen van Swaen Harmsen

Swaen Harmsen organiseerde een avond speciaal voor klimsters met aspiraties om te bouwen. In het (ook internationaal) door mannen gedomineerde routesetting-wereldje zouden best wat meer dames zich mogen profileren, meent Harmsen. In haar column zoekt zij een verklaring voor de zware ondervertegenwoordiging van vrouwen en legt ze ook uit waarom zij juist een verrijking zouden zijn.

Lees hier: Power vrouwen die bouwen

 

Interview met Suzan Dudink over haar bewogen leven

In Sheffield spraken we tijdens het CWIF de Nederlandse Suzan Dudink. Haar verhaal is ondertussen ongetwijfeld bekend: ze verhuisde naar Engeland om samen te kunnen zijn met Andy Earl, een Britse topklimmer. Toen Dudink zwanger was van hun dochtertje Amber kreeg Earl een hersenbloeding en werd het leven van het gezin compleet op zijn kop gezet. Wij vroegen Dudink hoe het nu met haar ging en kwamen onder anderen te weten dat zij – ongetwijfeld tot vreugde van Swaen Harmsen – nog altijd loeiharde boulders schroeft.

Lees hier: interview met Suzan Dudink

 

De toprope cultuur in de Nederlandse klimhallen

Sherin Grimbergen verraste ons aan het begin van de herfst met een spontaan pleidooi voor meer voorklimmen in Nederlandse hallen. Hij betoogt dat doordat je in ons land bij indoor sportklimmen eigenlijk altijd toprope klimt, het niveau buiten in de rots achterblijft. Minder toprope-routes, meer voorklim-routes in de hal is zijn oproep.

Lees hier de volledige column en oordeel zelf!

 

Column over de Olympische status

Hét nieuws van 2016 voor wedstrijdklimmers was natuurlijk de Olympische status voor de klimsport. In 2020 zullen in Tokyo 20 dames en 20 heren strijden om de medailles, voor het eerst in de geschiedenis van het klimmen. De exacte invulling van de kwalificatie en de wedstrijd zal ongetwijfeld nog de nodige hoofdbrekens opleveren, maar columnist Stefan betoogt dat dit bijzaak is: de klimsport is een aanwinst voor het grootste sportevenement ter wereld en geeft de Olympische gedachte een extra gouden randje.

Lees hier de volledige column!

olympische spelen 2020

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.