Siked!

De Sloveense Janja Garnbret was deze week oppermachtig in het Franse Chamonix. Tijdens de World Cup lead topte zij alle vier de routes die ze voor haar kiezen kreeg. Bij de heren ging een debutant in de finale direct met de overwinning aan de haal.

Met een waanzinnig mooi berglandschap als achtergrond is de World Cup in Chamonix misschien wel een van de prachtigste wedstrijd die jaarlijks op de IFSC-kalender prijkt.

Op de startlijst vonden we dan ook een groot aantal namen, waaronder die van landgenoot Jorg Verhoeven. In het Zwitserse Villars schopte hij het afgelopen weekend nog tot de finale, ook ditmaal deed Verhoeven goede zaken: hij topte beide kwalificatieroutes en strandde in de halve finale op een gedeelde zestiende plaats.
Routebouwers onderschatten niveau

Hét verhaal deze World Cup was het niveau van de routes. Net als Jorg Verhoeven topten namelijk een dikke twintig andere heren beide kwalificatieroutes. Er was net genoeg plaats in de halve finale om niet op basis van klimtijd te hoeven bepalen welke deelnemers zich gekwalificeerd hadden, een situatie die uiterst onwenselijk zou zijn. Ook in de finale ging het fout: vier heren topten de route, wat eigenlijk te veel is. Ook bij de dames topten drie deelnemers de finaleroute. Het is lastig te zeggen of de deelnemers gewoon veel sterker zijn geworden of dat de routebouwers het niveau hebben onderschat of simpelweg een off-day hadden.

 

 Janja Garnbret domineert

De titel verklapte het natuurlijk al, maar echt een spoiler was dat niet: de Sloveense Janja Garnbret is dit seizoen dé te kloppen dame en lijkt definitief het stokje over te hebben genomen van landgenote Mina Markovic. Op haar prestatie viel niets af te dingen, elke greep en route die zij op haar pad vond verslond zij. Ook Anak Verhoeven en Jain Kim topten de finaleroute, maar omdat beide dames de route van de halve finale niet topten, mocht Garnbret de hoogste trede van het podium beklimmen.

 

Debutant Marcello Bombardi laat zich zien

Bij de heren zagen we een veel verrassendere uitslag. De Italiaanse Marcello Bombardi mocht luttele kilometers van zijn thuisland voor het eerst aantreden in de finale van een World Cup. Bombardi trok zich niets aan van de aanwezigheid van doorgewinterde toppers als Romain Desgranges, Sean McColl en Stefano Ghisolfi en topte doodleuk de route.

Eervolle vermelding is er ook voor onze zuiderbuur Loïc Timmermans, die eveneens voor het eerst de finale haalde en tot de vijfde plaats in het klassement kwam.

 

 

Foto’s: Sytse van Slooten

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.