Siked!

Job van Hemert geniet samen met zijn vriendin Swaen Harmsen van hun sabbatical. En dit legde hem vooralsnog geen windeieren! In een koud en verlaten Gorges du Verdon klimt de 22-jarige Hilversummer zijn eerste 8b: Les Braves Gens ne Courent pas les Rues.

Alle andere klimmers hebben de Zuid-Franse kloof inmiddels verlaten. Van Hemert en Harmsen stoken de kachel nog eens op en blijven volhouden in hun lievelingsgebied. Onder de toeziende ogen van azende gieren en met de liefdevolle support van zijn vriendin bereikt Van Hemert daar zijn hoogtepunt uit zijn carrière.

Na veel blessureleed en revalideren de afgelopen jaren pakt hij nu eindelijk juichend de ankers van zijn eerste 8b.

job-van-hemert-8b-1

Dat Job van old school gebieden houdt blijkt wel uit zijn video over Freyr, België. Miniscule crimps, nauwelijks treetjes en lange run outs behoren tot de kwaliteiten van deze blonde stylist.

Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon is de op-één-na grootste kloof van Europa. De rivier de Verdon heeft imposante kalkwanden van 700 meter hoogte uitgesleten. Daarmee is de Verdon al decennialang een waar klimparadijs voor multi-pitch fetisjisten.

job-van-hemert-8b-3

De route Les Braves Gens ne Courent pas les Rues werd in 1986 al voor het eerst uitgeklommen door Franse legende J.B. Tribout. Het was het tijdperk van halfgoden als Patrick Edlinger, Wolfgang Güllich en Marc Le Menestrel. De eerste 8b ter wereld had nog maar kort daarvoor het licht gezien.

Met wat fantasie heeft Van Hemert wel wat weg van de jonge Edlinger en geniet net zo van alle klassieke Franse gebieden als de Verdon en Buoux. Dertig jaar later trotseert hij de vele mono’s en microscopische treetjes van de monumentale beproeving in de Gorges du Verdon.

Ook genieten van het echte van life? Kijk mee…


Foto’s: Job van Hemert

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.