Siked!

Nationale trots Jorg Verhoeven was afgelopen weekend net als vele andere topklimmers in Italië voor Melloblocco. Met elf tops klom hij even veel boulders als de Fin Anthony Gullsten, die flashte echter twee boulders meer. Wij vroegen Verhoeven naar zijn Italiaanse avontuur!

Voor wie Melloblocco niet kent: deze competitie wordt sinds 2004 georganiseerd in Val Masino en Val di Mello. Duizenden klimmers strijken neer in deze Italiaanse klimgebieden en storten zich een week lang op een kleine groep boulders die zorgvuldig zijn geselecteerd. In principe is de wedstrijd voor iedereen toegankelijk, maar de moeilijkste boulders zijn natuurlijk alleen door de wereldtoppers te klimmen.
Vorige winnaars zijn bijvoorbeeld Chris Sharma (eerste editie), Adam Ondra, Shauna Coxsey, en Janja Garnbret. Dit jaar waren naast Verhoeven ook toppers als Alexander Megos, Alban Levier, en de Franse klimmer zonder schoenen Albert Charles van de partij.

Jorg Verhoeven ging deze editie op pad met Anthony Gullsten, wat een winnende combinatie bleek: zowel Jorg als Anthony klommen elf van de twaalf boulders. De Fin flashte echter vier boulders, Verhoeven bleef steken op twee flashes.

Wij waren natuurlijk benieuwd naar de ervaringen van onze landgenoot bij dit unieke outdoor event. Bizar genoeg lijkt het vrijwel elk jaar weer te regenen tijdens Melloblocco, daar liet de naar Innsbruck verhuisde Nederlander zich echter niet door afschrikken:

“Dit jaar was de weersverwachting verschrikkelijk slecht, dus zoals velen twijfelde ik of ik naar Melloblocco zou rijden. Uiteindelijk bleek het weer een stuk beter en waren een hoop boulders overdekt door de organisatie met enorme zeilen, waardoor je zelfs in de regen gewoon kon blijven klimmen.

De laatste twee dagen was het echt belachelijk mooi weer, daarom was het dal echt helemaal vol met Italianen die en masse voor het weekend ernaartoe kwamen. De meeste klimmers houden niet van drukte, maar Melloblocco is toch wel een erg leuk festival, vooral als het dal helemaal vol is met gemotiveerde boulderaars!”
Verhoeven wist dus met maar liefst elf van de twaalf boulders af te rekenen, waarmee hij onder anderen de buitenaards sterke Alexander Megos (tien tops) onder zich hield. Voor de niet getopte boulder werd ook een oplossing gevonden:

“De boulders dit jaar waren behoorlijik goed te doen, maar twaalf lastige boulders in drie dagen (in het midden heb ik een rustdag genomen, ik ben niet meer de jongste) is best lastig. Gelukkig bleek één boulder een mooi 8C-project te zijn, dus die hebben we voor een winterse trip overgelaten 😉 Uiteindelijk bleef er nog één boulder over. Deze boulder was op de eerste dag droog maar was de rest van de tijd nat, dus ben ik daar gewapend met vijf handdoeken naartoe gegaan en heb hem toch nog geklommen.”

 

De foto’s in en bovenaan dit artikel zijn van Liam Lonsdale, die zo vriendelijk was deze ter beschikking te stellen. Liam fotografeert onder anderen voor de BMC en doet het live-commentaar bij diverse wedstrijden. Voor meer werk check je gewoon even zijn Instagram-feed!

UPDATE: over de exacte uitslag van Melloblocco bestaat enige onduidelijkheid. In de gepubliceerde uitslag wordt Gullsten boven Verhoeven geplaatst, ook 8a.nu bericht dat Gullsten de wedstrijd won. Jorg Verhoeven laat echter weten dat zowel hijzelf als Gullsten tijdens de prijsuitreiking naar voren werden geroepen, ook Liam Lonsdale beschrijft Verhoeven in het bijschrift van zijn Instagram-foto als ‘joint winner’. We houden het er op dat deze onduidelijkheid tekenend is voor de gemoedelijke sfeer bij Melloblocco!

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.