Siked!

Na zo’n drie weken projecten heeft Jorg Verhoeven gisteren de tweede vrije beklimming van de Dihedral Wall gepakt. Twaalf jaar na Tommy Caldwell schrijft hij zo klimgeschiedenis en lijkt hij aardig op weg een Yosemite-legende te worden, na zijn vrije beklimming van The Nose twee jaar geleden.

De Dihedral Wall staat bekend als een van de hardste routes op El Capitan. Kenmerkend voor de route is dat het gehalte plaatklimmen erg hoog is en dat er veel opeenvolgende erg harde touwlengtes in zitten. Voor een uitgebreid verslag van de eerste beklimming door Tommy Caldwell kun je dit oude artikel van Climbing.com er even op naslaan. Mooie quote uit dit stuk:

Heinz even called it the “King of El Cap free climbs,” and I agree. I truly had to rise to a new level to complete this route. I look forward to many more days up on El Cap, by myself or with friends, but I doubt that I will ever do another climb as amazing as the Dihedral Wall. But then again, you never know.

Zoals we nu weten bleek de laatste regel haast profetisch: bijna twee jaar geleden klom Caldwell na zeven jaar werk de Dawn Wall.

Een week geleden leken de kansen van Verhoeven nog te slinken: zijn eerste serieuze push was mislukt en met het einde van zijn trip in zicht kwam nu alles aan op de laatste push. Na het succes van zijn vrouw Katharina Saurwein in de route Final Frontier bekroonde Verhoeven ook zijn eigen trip dus met een machtige vrije beklimming. We houden je op de hoogte van aanvullende details en foto’s en video’s zodra die beschikbaar komen!

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.