Siked!

De Westergasfabriek in Amsterdam vormde het industriële decor voor het Nederlands Kampioenschap boulderen. Tussen al het geweld van de oudere garde waren het de 16-jarige Julia Meijer uit Eindhoven en de 22-jarige Tim Reuser uit Rotterdam, die de felbegeerde gouden trofee omhoog mochten houden. Voor het eerst in hun carrières werden zij bekroond als de Nederlandse kampioenen boulderen.

Onmogelijke boulders

Het werd gedurende de wedstrijd steeds duidelijker dat de routebouwers niet teveel ‘flash’-boulders wilden schroeven. Op die manier wint hoogstwaarschijnlijk de sterkste klimmer, en wordt de factor geluk geminimaliseerd. De keerzijde van de medaille was afgelopen zaterdagavond tijdens het NK dat het publiek niet veel had om van te genieten. De kritiek op social media was niet mals, toch was het kampioenschap tot op het einde zenuwslopend spannend.

nk-boulder-bram-berkien-truong-ngo

Ex-international Truong Ngo leest de finaleproblemen geconcentreerd in.

In de eerste drie boulders was het de rossige Rotterdammer Reuser die de meeste bonussen bij elkaar wist te sprokkelen en daarmee de leiding nam boven routiniers als Remmelt Dirksen en Timo Tak. De wedstrijd had nog geen enkele top gezien bij de mannen, dus iedereen kon zichzelf nog kronen als Nederlands kampioen. De laatste boulder vereiste een subtiele dyno naar grote slopers die met veel compressie gehouden moesten worden. Veteraan Ferdinand Schulte wist na een paar pogingen naar de bonus te vliegen, maar gleed vervolgens van de eindgreep af. Hiermee miste hij de titel op een haar na en in frustratie moest zijn voetenveegdoekje het zwaar ontgelden. Een derde plaats was zijn eindresultaat. Ook Remmelt Dirksen wist de dyno te sticken, maar was niet meer bij machte om te toppen. Zilver werd zijn eremetaal. Tim Reuser liet zien dat hij absoluut de sterkste was. Met veel macht en kracht klom hij naar de top en redde de avond door als enige man een top te noteren. Na veel podiumplaatsen in afgelopen jaren kan Tim Reuser eindelijk bekroond worden tot Nederlands kampioen boulderen.

nk-boulder-bram-berkien-tim-reuser

Winnaar van de avond Tim Reuser in zijn element; steile overhang.

Jeugdige vindingrijkheid

Bij de dames waren titanen Vera Zijlstra en Nikki van Bergen afwezig en lag de wedstrijd helemaal open voor verrassingen. Ook hier werd door de routebouwers een hoog basisniveau gevraagd van de deelnemers. De eerste boulder werd vrij eenvoudig getopt door Amanda Meijering in slechts twee pogingen. Daarmee wierp zij zich in de strijd als titelkandidaat voor Kim van den Hout die verder als enige nog het eerste probleem wist op te lossen.

nk-boulder-bram-berkien-amanda

Amanda Meijering topte de eerste boulder eenvoudig in slechts twee pogingen. Meijering draaide een steady competitieseizoen en wint tijdens het NK verdiend brons.

De tweede boulder was blijkaar een kolfje naar de hand van de jonge Julia Meijer. Een lastige dyno was teveel voor veel deelnemers, maar de 16-jarige Meijer klom als eerste en topte in slechts twee pogingen. De jonge Meijer had eigenlijk niet in de finale gestaan als het aan de jury had gelegen. Zij tekende bezwaar aan tegen een foutieve beslissing en dwong zodoende alsnog een finaleplaats af. Na twee boulders pakte zij vervolgens brutaal de leiding, voor Amanda Meijering die met bloedende vingertoppen nog een bonus wist te scoren.

nk-boulder-bram-berkien-julia

De jonge Julia Meijer wierp alle schroom van zich af en topte als enige de lastige tweede boulder van de finale. Meijer nam hiermee een voorschot op de eindoverwinning.

Ook bij de derde boulder was het Julia Meijer die zich vindingrijk onderscheidde van de rest van het deelnemersveld. Een heftige start op een volume met twee verplichte handen en voeten werd omzeild door aan te komen rennen, en in de loop snel met twee handen de volume aan te tikken. Zij vloog hiermee direct naar de bonus en liep uit op haar concurrentie.

De allerlaatste boulder kon met een flash nog voor iedereen de Nederlandse titel opleveren. Met een zware overhang als uitgangspunt leken de kansen voor de breedgeschouderde Mirthe van Liere in één keer weer een stuk zonniger. De hele avond zat ze al niet lekker in de wedstrijd en bleef volharden in niet-functionerende oplossingen. Maar deze overhangende stijl past haar goed en meteen in de flash poging klimt ze richting top. Ze schampte de eindgreep en daarmee aaide ze slechts de titel. De tweede poging van Van Liere werd wel verzilverd, letterlijk en figuurlijk. De overige dames wisten de boulder echter niet te toppen en Julia Meijer kon opgelucht ademhalen. Onlangs won ze in Eindhoven nog haar eerste nationale seniorenwedstrijd en trekt deze lijn stevig door naar boven. De toekomst ziet er goed uit met de 16-jarige Julia Meijer als Nederlands kampioen en kroonprinses van het boulderen.

nk-boulder-bram-berkien-podium

De gelukkige winnaars van het NK boulderen 2016. V.l.n.r.: Mirthe van Liere, Remmelt Dirksen, Tim Reuser, Julia Meijer, Ferdinand Schulte en Amanda Meijering.

 

Uitslag

Dames

 1. Julia Meijer
 2. Mirthe van Liere
 3. Amanda Meijering
 4. Kim van den Hout
 5. Tiba Vroom en Roelien van de Vrie

Heren

 1. Tim Reuser
 2. Remmelt Dirksen
 3. Ferdinand Schulte
 4. Timo Tak
 5. Hans Busker
 6. Truong Ngo

Foto’s: Bram Berkien

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.