Siked!
heather weidner in china doll

Elk jaar stelt Heather Weidner een groot doel voor zichzelf, zo groot dat de kans minimaal is dat ze hem haalt. Een paar geleden zette de Rab-atlete haar zinnen op China Doll, een 5.14a (8b+) tradroute die nooit eerder door een dame was geklommen. De bijzondere video zie je hieronder.

Bekijk ook de review van de Rab Baseline Jacket

Een kleine superheld

De video volgt de relatie tussen Heather en haar man Chris en toont de mentale weerbaarheid die nodig is om een tradroute van deze graad te klimmen. Het klimmen van alleen een 8b+ zal voor velen van ons nooit meer een droom zijn, maar het plaatsen van eigen cams en nuts gooit daar nog wat extra saus overheen. Een hele pittige saus welteverstaan.China Doll

De route werd eerst als aid-route geopend en in de jaren 90 werden er haken ingeboord. In de lente van 2007 zag Mike Patz genoeg gaten en spleten om de lijn op eigen gear te klimmen en waardeerde zijn ‘first ascent’ met 5.14a (8b+).

Na Patz volgden een aantal grote namen zoals Matt Segal en Ethan Pringle. En nu dus ook Heather Weidner, die de route als eerste dame in haar topo mag afstrepen. Ze werkte de passen eerst aan toprope uit, daarna oefende ze met plaatsen van de protectie. In 2015 volgde de eerste leadpoging en in juni 2016, na maar liefst 70 pogingen, bereikte ze eindelijk de ketting van haar project.

Weidner is de vierde dame die een tradroute van deze graad klimt. Lynn Hill (The Nose), Beth Rodden (The Nose en Meltdown) en Barbara Zangerl gingen haar voor.


Bron: Rock and Ice. Video is gemaakt door Louder Than Eleven.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.