Siked!

Primus stuurde ons hun Lite-brander en cafetière om te testen. Wij gingen aan de slag met deze compacte brander en zetten een heerlijk bakje koffie. Check hier hoe je ook zelf in vijf stappen tussen je harde sends door weer wat energie kunt tanken!

Primus Lite en Coffee Press

Het eerste dat opvalt als we de verpakking openen is dat het product chique wordt gepresenteerd, als ware het de nieuwste Apple-telefoon. De brander zit in de beker verstopt en is ook op die manier te vervoeren, zelfs samen met een klein gastankje.

Die brander bevat uiteraard een piëzo-ontsteker, waardoor lucifers overbodig zijn. Zoals je gewend bent draai je de brander op een tankje gas, waarna je de beker eenvoudig op de brander draait. Met een gewicht van 360 gram til je je ook zeker geen breuk aan de totale set.

De beker is omwikkeld door een zeer isolerende laag, die je er ook weer makkelijk af kunt halen (klittenband) om de beker af te spoelen. Dat zowel dit vachtje als het aansluitsysteem van de brander hun werk doen blijkt als we water koken voor de koffie. Voor we er erg in hebben kookt het water al. Door het compacte ontwerp blijkt de vlam erg efficiënt zijn warmte af te dragen aan de beker. Met een tankje van 100 gram doe je dan ook 59 minuten.

De brander wordt geleverd met een deksel, voor nog efficiëntere opwarming. Naast de koffie die we hieronder gaan bereiden kun je natuurlijk allerlei andere dingen bereiden met de set. Denk aan bijvoorbeeld thee of soep. Let echter wel op: met de brander plus beker kun je natuurlijk niet uit de voeten voor bijvoorbeeld het bakken van een eitje. De brander en beker zijn echt ontworpen als duo, als je liever je eigen pannen gebruikt dan is dit niet de handigste brander.  Ook als voor het zetten van koffie de percolator jouw weapon of choice is ben je aangewezen op een losse brander.
Genoeg echter over deze andere toepassingen, vandaag ligt de focus op het zwarte goud. Met de coffee press toevoeging zet je in mum van tijd een vers bakje koffie. Als je echter nog nooit eerder met een cafetière koffie hebt gezet kan dat even wennen zijn. Omdat op internet alles in lijstjes en stappenplannen wordt gegoten konden wij natuurlijk niet achterblijven: het 5-stappenplan voor koffie zetten met een cafetière!

 

Koffie zetten met een cafetière in vijf stappen

Stap 1: verhit water

Verhit in de beker zo veel water als je nodig hebt om jouw complete klimgenootschap van de broodnodige koffie te voorzien. Let op: het water moet niet gaan koken maar slechts heet worden.

Stap 2: voeg gemalen koffie toe

Voeg koffie toe, een eetlepel per 200 ml water. Het geheim hier is om een medium-fijne maling te gebruiken. Als de maling te fijn is zal deze door het filter stromen en in je koffie terecht komen. Als de maling te ruw is kan deze het filter juist blokkeren. Het beste is om te experimenteren als je zelf je bonen maalt, of in de winkel al de juiste maling te selecteren.

Stap 3: roer de koffie

Roer de gemalen koffie goed door het water, tot er geen klontjes meer in zitten.

Stap 4: plaats deksel en laat intrekken

Plaats de coffee press op de beker maar duw de hendel nog niet naar beneden. Het doel is nu om de koffie te laten trekken en het water de smaak van jouw favoriete blend op te laten nemen.

Stap 5: duw het filter omlaag

Duw nu langzaam de hendel met het filter naar beneden. Gebruik niet te veel kracht.

Let natuurlijk even op nadat het filter helemaal naar beneden geduwd is: laat het filter inclusief deksel op de pot zitten! In het deksel zit een handig gaatje om in te schenken. De press is trouwens ook te gebruiken met verse thee.

Ook siked om zelf aan de slag te gaan met de cafetière? Hier vind je een lijst van winkels waar de set van Primus verkrijgbaar is.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.