Siked!

Zondag speelde zich alweer de voorlaatste wedstrijd af van het Nederlandse lead seizoen. Lynn van der Meer en Tim Reuser hebben alvast hun titel voor de nationale competitie veilig gesteld en kunnen niet meer van hun eerste plaats worden gestoten tijdens Lead 4 in I-VY.
 

Traag van start

Helaas begon de wedstrijd in Nijmegen traag. Door een software storing bij de NKBV konden de startlijsten pas drie kwartier later worden uitgedraaid dan gepland. Toen de wedstrijd eenmaal begon zorgde een ongelukkige val bij de eerste kwalificatieroute van de heren voor nog verdere vertraging. Er moest een verlengd setje bij komen om te voorkomen dat nog meer heren op een plateau zouden landen bij de eerste harde pas van de route.
Alles bij elkaar opgeteld was er een uitloop van ruim anderhalf uur, wat leidde tot wat irritaties bij de klimmers. Gelukkig was het publiek trouw en werd er tot het einde toe goed gejuicht voor alle deelnemers.

 

Niet te lang rusten

Net zoals bij de internationale wedstrijden zorgde de nieuwe kortere klimtijd van zes minuten ook op nationaal niveau voor problemen. Zowel de dames als de heren hadden moeite met het doseren van hun rusten, regelmatig was dan ook de zin “NOG MAAR ÉÉN MINUUT!” te horen door de hal. Een aantal maal resulteerde dit zelfs in het terug roepen van klimmers die over hun tijdlimiet heen waren.

Julia Meijer leek deze route op het lijf geschreven

Bij de heren waren maar liefst twee no-hands rests te vinden in de ruim 20 meter lange eerste kwalificatieroute. Dit zorgde er voor dat Truong Ngo bijna zijn finaleplek misliep. Bij veel andere klimmers zorgde de omroep van “NOG MAAR ÉÉN MINUUT!” voor een plotselinge acceleratie in hun klimtempo, wat soms resulteerde in een top en soms in het misgrijpen van de verlossende greep bij de laatste dynamische pas.

Voor de finales was besloten de klimtijd toch maar te herstellen naar acht minuten om de finalisten de kans te geven om alles te kunnen geven in de lange routes van de hoge klimhal Grip. Toch bleek dit voor sommige dames nog niet genoeg. Het begin van hun finale werd gekenmerkt door onzekere balanspassen op een plaat waardoor er in een rustig tempo geklommen werd.

De heren werden op hun plek gezet

De jonge Leto Cavé had zijn debuut op het volwassen lead toneel. Met 15 jaar is hij eigenlijk nog te jong om mee te draaien met de senioren leadwedstrijden, maar door dispensatie aan te vragen kon hij ditmaal alvast een keer mee klimmen, en niet zonder resultaat!

Leto Cavé, lid van Jong Oranje, had in de finale al zijn teamgenooten achter zich gelaten.  Sterk en onvermoeibaar klom Cavé door, tot voorbij de highpoint van onder anderen Mark Brand en Nigel Armino. Alleen Tim Reuser wist deze kid crusher voorbij te klimmen en topte als enige de finale – daarmee behaalde hij zijn derde zege van het seizoen.

 

Lynn van der Meer op eenzame hoogte

Bij de vrouwen won Lynn van der Meer voor de tweede keer dit seizoen de finale. Door het ontbreken van haar grootste concurrente Ysa Rakestraw staat ze nu met een totaalscore van 280 punten eenzaam aan de top.

Dit betekent overigens niet dat ze niets te vrezen heeft voor het NK in november. Iris Straatsma zat haar op de hielen in de finale en ook Rakestraw zal alles doen wat ze kan om het goud te grijpen.
Zondag 5 november zal de laatste nationale leadwedstrijd zich afspelen in I-VY Sittard. Dan zal bekend worden wie naast Lynn van der Meer en Tim Reuser mogen strijden tijdens het NK lead op 18 november.

Foto’s door Arjen Bosch, Klimcentrum Grip

Over de auteur Bekijk alle berichten

Pieter van Loon

Pieter is barman, boulderaar en routeklimmer. Hij klimt eigenlijk nooit omhoog, maar duwt de aarde naar beneden.