Siked!
pieter van loon - lead 1

Afgelopen zondag was Lead 4 in het Limburgse Sittard. Het seizoen loopt op z’n eind en de deelnemers van het Nederlands kampioenschap op 18 november zijn bekend!

1998 was een goed jaar

Zoals voorspeld in de voorbeschouwing was het bij de heren een heuse titanenstrijd onder de jeugd. Met beide kwalificaties getopt door Nigel Armino, Mark Brand en Arno Luypaert (alle drie geboren in 1998) waren de junioren de dominante factor in de herenfinale.

In de eindronde, gebouwd door niemand minder dan Jan Zbranek, hadden de heren het zwaar. Het fysieke dak leek een maatje te groot voor de meeste finalisten, totdat Armino zich inbond. Efficiënt werkte hij zich door de zware passages om vervolgens verzuurd bij het laatste stuk te arriveren. Te zuur om te klippen besloot hij dapper door te vechten om uiteindelijk met een spectaculaire pendel uit de wand te komen.

Mark Brand wist zijn teamgenoot net te overtreffen en had nog genoeg over om het setje te klippen bij Armino’s hoogtepunt. Helaas bezweek Brand twee passen later zelf ook met een score van 37+. Onze zuiderbuur Arno Luypaert klom daarentegen stevig door en behaalde overtuigend de eerste plek met een score van 43.

Nigel Armino-Lead 2-NKBV

Nigel Armino tijdens Lead 2 eerder dit jaar.

Harde competitie bij de dames

Naast het gebruikelijke deelnemersveld stonden er afgelopen zondag nog twee sterke dames op de startlijst. Het zuidelijke Sittard was dichtbij genoeg voor de Belgische Celine Cuypers om mee te doen. Ook oudgediende Rachel Nilwik kon een wedstrijd zo dicht bij huis niet laten liggen.

In de finale, even indrukwekkend en imponerend als bij de heren, veranderde Rachel Nilwik het tempo. Als een goed geoliede machine klom Nilwik snel en efficiënt door het imponerende dak. Eenmaal bij de sleutelpassages wist ze nog een paar passen te maken voordat ze uit de route viel.
Bijna even trefzeker volgde Van der Meer. De crux na het dak leek haar weinig te deren en ze klom ijzersterk tot het laatste stukje plaat. Daar aangekomen, vermoeid van de vele verre passen op slopers, viel ze bij de laatste beweging uit de route. Onder luid gejuich van het publiek kwam ze naar beneden, licht schuddend met het hoofd: toch de top gemist.

Wellicht geïmponeerd door het fanatieke gejuich bij haar voorganger begon Celine Cuypers wat onzeker aan de route. Desondanks wist de ijzersterke Belg goed door de crux heen te komen. Eenmaal aangekomen bij het laatste stukje plaat groeide de vermoeidheid zichtbaar. Ze zag het laatste zijgreepje over het hoofd en viel één greep onder Van der Meer uit de route.

Toch geen dubbel Belgisch goud op de afsluiter van het Nederlandse leadseizoen.

Ysa Rakestraw tijdens Lead 2

NK lead

Met de laatste leadwedstrijd achter de rug weten we welke klimmers om de nationale titel gaan strijden. De 10 hoogstgeplaatste dames en heren van het eindklassement mogen op 18 november in het gloednieuwe Neoliet Utrecht een gooi naar het goud doen. Met deze gloednieuwe hal belooft het NK Lead wederom een groot evenement te worden!

Kaarten voor het kampioenschap zijn nog te koop via de NKBV.

Een kleine kanttekening

Omdat het een besloten Nederlands Kampioenschap betreft mag de Belgische Arno Luypaert niet deelnemen aan de wedstrijd, ondanks zijn zesde plaats in het klassement.

Ook de jonge Leto Cavé, die na slechts twee wedstrijden op plek 10 is geëindigd, doet dit jaar niet mee. Met 15 jaar is hij eigenlijk nog te jong en in overleg met zijn trainer heeft hij ervoor gekozen om geen dispensatie aan te vragen. Volgend jaar zal hij er ongetwijfeld bij zijn om de competitie nog spannender te maken!

Door het uitvallen van deze twee heren hebben de nummers 11 en 12, Mikola Byelov en Dennis List, zich wel geplaatst voor het NK op 18 november.

NKBV Leadcompetitie


Foto’s: Flickr NKBV

Over de auteur Bekijk alle berichten

Pieter van Loon

Pieter is barman, boulderaar en routeklimmer. Hij klimt eigenlijk nooit omhoog, maar duwt de aarde naar beneden.