Siked!
Akiyo Noguchi - Chongqing

Hoewel ze in Tokyo geen goud wonnen, zijn de Japanners ongekend sterk dit jaar. Niet alleen toppers als Tomoa Narasaki en Miho Nonaka overtuigen bij de World Cups, maar het gehele Japanse team heerst over de mat. In een interview met assistent-coach Takako Hoshi krijgen we eindelijk antwoord op de vraag waarom ze zo goed presteren.  

Succes

De verbluffende overmacht van het Japanse team was in Nanjing weer overduidelijk toen de helft van de finalisten de rode cirkel op het tenue droeg. Vriend en vijand vroegen zich opnieuw af hoe zij zo succesvol is geworden.

Het interview met Hoshi verscheen afgelopen zaterdag op de Facebook-pagina van de IFSC en geeft een interessant kijkje in de keuken van het Japanse boulderteam.

Team-spirit

Als eerste noemt de Hoshi het bijzondere teamgevoel. De klimmers delen veel beta met elkaar en vergelijken verschillende oplossingen. Dit zijn belangrijke leermomenten die de creativiteit bevorderen.

En niet alleen beta’s worden gedeeld. Er heerst een vriendelijke sfeer binnen het team en de atleten motiveren elkaar om het beste uit zichzelf te halen. Een of twee keer per jaar zijn er trainingskampen waarbij het gehele team samenkomt om te trainen.

Zomer Image Banner 468 x 60

Kaizen

Team-spirit is belangrijk, maar niet specifiek Japans. De term “Kaizen” zul je echter zelden bij de Fransen of Oostenrijkers horen.

Kaizen (改善) is het Japanse concept van continue verbetering. Het begrip is nauw verwant met productiviteitsverbetering in de industrie en werd in 1986 beroemd door Masaaiki Imai’s Kaizen: The Key to Japan’s Competitive Success.

Deze filosofie streeft naar verbetering door o.a. verspilling te elimineren en is van toepassing op alle lagen uit een organisatie. Dat verklaart wellicht waarom de Japanners over zo’n brede laag van talent beschikken. De aandacht gaat namelijk niet alleen naar toppers als Narasaki en Nonaka. Volgens Kaizen zijn de andere teamleden immers net zo belangrijk om te excelleren.

De basis van de Japanse succesformule ligt daarmee in een brede, sterke subtop en een focus op continue verbetering.

Boulderhallen

En nu dacht je misschien dat het in Nederland hard gaat met boulderhallen. In Japan gaat het pas echt los! Uit het interview met Hoshi leren we dat er in Japan rond de 400 “gyms” staan waarvan er 100 in de omgeving van Tokyo liggen. Daarnaast is er veel aandacht voor routebouw en ruimte voor competities waar lokaal talent kan schitteren.

Of ze met “gyms” alleen boulderhallen of ook klim- en combi-hallen bedoelt weten we niet, maar het idee is duidelijk: er is heel veel plastic in Japan.Interview

Hieronder kijk je het interview met Takako Hoshi terug.

            

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.