Siked!
Maarten Jansen in Hasta La Vista Gringo (8b)

Op 12 oktober klom Maarten Jansen zijn eerste 8b Hasta la Vista Gringo in Berdorf ! Wij strikten deze klimmer voor een klein interview over zijn meest recente verovering. Wat was het verhaal achter deze bijzondere send?

Allereerst, waarom heb je voor deze route gekozen?

Ik heb voor Hasta la Vista gekozen omdat het een 8b is die relatief dichtbij huis ligt en omdat deze op de imposante Herman Buhl-wand ligt. Deze wand ziet er op het eerste gezicht al prachtig uit en heeft mooie lijnen. Andere routes zoals Herman Buhl (8a+) of Jactatio (8a) had ik enkele jaren geleden al gedaan.

Hasta la Vista Gringo had ik wel eens geprobeerd, maar was toch echt een stuk moeilijker dan zijn buren. De lijn zit op een licht overhangende wand. Het is een krachtige en continue klim, eigenlijk een route waarbij je alles een beetje moet kunnen. Dat vind ik er ook mooi aan.

Was dit je eerste 8b?

Ja! Ik heb wel eens eerder 8b’s geprobeerd maar had nooit zin om er een vakantie voor op te offeren! Ik heb er extra voor getraind en dit resulteerde in mijn eerste 8b, wat nu wel naar meer smaakt!

Hoe lang ben je ermee bezig geweest?

Een aantal jaar geleden heb ik Hasta la Vista geprobeerd, nadat ik de andere routes op de Herman Buhl-wand al had getopt. Het leek me leuk om de gehele wand te hebben geklommen. Toen was ik niet sterk genoeg om alle passen te maken waardoor ik geen kans maakte om de route te klimmen.

Dit jaar ging ik zonder verwachtingen naar Berdorf en besloot Hasta la Vista nogmaals te proberen. Het was die dag koud en droog, en tot mijn verbazing kon ik alle passen maken. Dit gaf hoop en toen heb ik besloten om de route vaker te gaan proberen. Deze zomer ging ik een aantal keer terug om uiteindelijk op 12 oktober 2017 mijn eerste 8b te klimmen!Hoe heb je jezelf erop voorbereid?

Ongeveer een half jaar geleden ben ik van Voerendaal naar Venray verhuisd. In Venray zijn helaas geen klimhallen in de buurt, dus heb ik nagedacht over andere mogelijkheden. Ik heb toen een eigen trainingskamer ingericht met ringen, TRX-band en vingerbord, zodat ik thuis krachttraining kon doen.

Daarnaast ben ik voornamelijk gaan boulderen in plaats van sportklimmen. Door het boulderen in combinatie met de krachttraining thuis ben ik sterker geworden en is mijn spierspanning beter geworden.

Mijn eerste doel was om de route nog voor de zomervakantie te klimmen, maar dat is niet gelukt. Dat kwam mede doordat de klimcondities vaak slecht waren. Het was óf te warm óf te vochtig. De wrijving was slecht en afzonderlijke bewegingen liepen nog te moeizaam om de route in één keer te klimmen.

Omdat ik had bedacht de route voor de zomervakantie te klimmen, legde ik veel druk op mezelf. Dat heeft misschien ook meegespeeld.

Ik vermoedde dat ik meer lichaamsspanning en kracht nodig had om soepel door de crux-passages te bewegen. En elke keer als ik terugkwam zat er vooruitgang in dus ik wist dat dit de juiste wijze was om deze route aan te pakken!

Wat was voor jou de crux-passage?

Voor mij waren er twee cruxen: een onzekere verre pas en een ondergreep met slechte treden. Viel ik niet uit de eerste dan wel uit de tweede pas. Uiteindelijk bleek, nadat ik sterk genoeg was en de temperatuur iets zakte, dat het ook vooral een continue route was.

En nu? Staat er een nieuwe 8b op het programma?

Ik vind het eigenlijk vooral lekker om veel te blijven klimmen en sterker te worden. Mijn doel is om ieder weekend 8a of 8a+ te klimmen. Het lijkt mij wel mooi om te blijven trainen en dit te verleggen naar 8b!

Ik sluit niet uit om Borderline in Berdorf te gaan proberen. Verder ga ik graag naar de Frankenjura en het lijkt het me leuk om daar een 8b te proberen.

Heb je nog tips voor alle weekend warriors die ook 8b willen klimmen?

Mijn tip is om jezelf niet helemaal vast te bijten in een route of klimniveau. Leg eerst een goede basis en klim veel routes in verschillende stijlen.

Daarnaast een tip voor sportklimmers: ga ook regelmatig boulderen als je moeite hebt met afzonderlijke krachtige bewegingen.


Coverfoto: Marnix van der Kolk

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.