Siked!

Zeven maanden na haar baanbrekende beklimming van La Rambla pakt de Amerikaanse Margo Hayes haar tweede 9a+. Zij klimt Biographie in Ceüse en bevestigt daarmee haar naam als sterkste vrouwelijke sportklimmer ter wereld.

Route met historie

De route Biographie is er een met een ietwat verwarrende geschiedenis. In ons bericht over de beklimming door Jon Cardwell schreven we vorig jaar:

In de jaren 80 werd Biographie door de Fransman Jean- Christophe Lafaille voor het eerst behaakt. De route bleek echter nog te moeilijk voor de klimmers van die tijd waardoor Arnaud Petit enkele jaren later halverwege een extra ketting plaatste. In 1996 klom hij de route tot de eerste ketting en had hij de first ascent van Biographie te pakken. In 2001 lukte het Chris Sharma om de route in zijn geheel te klimmen en noemde hem “Realization“. Hij heeft de route zelf geen graad toegekend, maar tegenwoordig staat hij bekend als een van de eerste 9a-plussen ter wereld. Enkele jaren later is de eerste ketting verwijderd en staat de gehele route onder haar oorspronkelijke naam Biographie in de topo.

 
 

Pionier Margo Hayes

Hayes wordt met haar beklimming de veertiende klimmer die de route volledig klimt, maar belangrijker nog: zij is de eerste dame die dat kunststukje klaarspeelt. De nog altijd slechts 19-jarige Amerikaanse kan in iets meer dan een half jaar tijd twee volwaardige routes van 9a+ bijschrijven op haar scorecard. Gezien haar leeftijd én snelle ontwikkeling lijkt Hayes op dit moment de sterkste vrouwelijke topklimmer én pionier op het gebied van het klimmen van nieuwe graden. Het lijkt slechts een kwestie van tijd tot zij haar zinnen zal zetten op een 9b-route.

Ook de Belgische Anak Verhoeven klom onlangs – als tweede dame – een 9a+

Interessant genoeg bericht 8a.nu dat Hayes naast haar klimtraining ook enkele keren per week gaat hardlopen, trampolinespringen en aan de rekstok hangt. Deze cross-training lijkt dus zijn vruchten af te werpen voor haar.

 

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.