Siked!

Twee jaar geleden verhuisde Stephan van den Berg naar het Oostenrijkse Maltatal om een vakantiewoning te bouwen. Met al dat prachtige gneis werd hij alleen maar sterker en sterker. Het resultaat is een mooie first ascent van Mau’s Schuld (8a+).

Mau’s Schuld

“Gratuliere” met je eerste first ascent! Meteen een spijkerharde ook: Mau’s Schuld (8a+) in het Maltatal, Oostenrijk. Hoe kwam je op het idee deze lijn te openen?

Danke Schön! Dit seizoen ben ik met mijn klimmaten erg veel aan het sportklimmen in het klimgebied Kolosseum. Toen ik een maand geleden uit een andere route naar beneden kwam, sprong deze lijn me ineens in het oog. Ik probeerde gelijk via een andere route zo dicht mogelijk bij de lijn komen zodat ik toprope wat passen kon proberen. Al snel bleek dat het erg vette passen waren en dat de hele lijn klimbaar leek. Vol motivatie ben ik twee dagen later terug gegaan om de lijn in te boren.

Hoe loopt de lijn?

De route bestaat uit de start van de route Soulstrip (8a+/8b) waarvan je de eerste harde, maar erg vette boulder crux maakt. Daarna klim je schuin weg in Mau’s Schuld en na een oké rust mag je gelijk weer vol aan de bak in de volgende crux aan erg kleine randjes. Als dit eenmaal achter de rug is, kom je na een lang stuk duurklimmen in het laatste deel van de route ernaast: Hier und Jetzt (7c). Daarvan moet je nog een paar crux-passen maken voor je, na goed 35 meter klimmen, de stand mag clippen.

Mau's schuld

Het verloop van Mau’s schuld volgt de rode lijn. Foto: Stephan van den Berg

Hoe bevalt het openen van een route in vergelijking met een herhaling?

Het inboren van de route had ik toch een klein beetje onderschat. Ik heb wel ervaring met routes bouwen in de hal, maar buiten routes behaken in een overhang is toch weer een heel ander verhaal. Toen ik ergens halverwege de wand twee meter van de route weg hing, bleek al snel dat een paar cliff hooks en wat trad gear  geen overbodige luxe waren. Uiteindelijke heb ik de haken door gebrek aan materiaal toch maar van haak naar haak ingeboord, wat het hele proces best intensief maakt.

Haken er in, dus “Vollgas”! Hoe ging het projecten?

Na het behaken van de route ben ik er meteen ingestapt. Echter door het fysieke werk van het inboren voelde alles extreem hard aan. Dat baarde me een beetje zorgen of de route überhaupt te klimmen was voor me. Twee dagen later waren we weer in het Kolosseum met ongekende condities, vooral voor de zomer. Het was 12 graden en er stond een harde föhnwind vanuit de alpenhoofdkam. Na een korte opwarmsessie ben ik eerst in mijn open project Soulstrip (8a+/8b) gestapt. Aangezien deze route vrij afhankelijk is van goede condities, was het de perfecte dag daarvoor. Deze route klom ik in de tweede poging van de dag en dat gaf me een goede dosis sikedness om flink gas te geven in Mau’s Schuld.

Bij de eerste poging in Mau’s schuld merkte ik meteen dat alle passen toch redelijk te doen waren. Ik kon in de tweede poging helaas nét niet door de beslissende tweede harde crux heen klimmen. Na nog een goede rustdag en opnieuw mega-condities was het direct na het opwarmen wél raak en kon ik de route na een flink gevecht toppen.

Wat is het verhaal achter de naam van de route?

Een jaar geleden is één van mijn beste vrienden overleden: Maurits de Bruijn. Hij heeft mij vijf jaar geleden geïntroduceerd in de klimsport op zo’n gemotiveerde manier dat zonder hem deze route er waarschijnlijk niet was geweest. Vandaar de naam Mau’s Schuld, wat ook nog eens Duits en Nederlands is. Het bizarre was dat ik de naam van de route op de rots exact een jaar na zijn overlijden heb geschreven zonder dat ik me daar bewust van was. Je zou haast niet meer in toeval geloven.

Mau's schuld

Foto: Stephan van den Berg

Jouw progressie gaat snel! Vorig jaar een eerste 8a, dit jaar je eerste 8a+. Vertel eens over je progressie en de gradatie van Mau’s Schuld.

Het was zelfs mijn vierde 8a+ in zeer korte tijd en de motivatie is erg groot. Ik denk dat deze progressie vooral komt doordat we het afgelopen seizoen bijna alleen maar op gneis geklommen hebben. Met gemiddeld 3 á 4 keer in de week klimmen op gneis raak je snel gewend aan de klimstijl. Wat ook erg geholpen heeft is dat ik vorig winterseizoen bijna alleen maar geboulderd heb. Deze zelfde stijl zie je heel goed terug in de routes hier. Omdat ik de laatste tijd aardig wat harde routes in het Kolosseum geklommen heb, kon ik Mau’s Schuld goed vergelijken met de andere routes. Het voelde minstens net zo hard als Soulstrip dus voor mij is 8a+ een passende waardering. Inmiddels is de route ook al bevestigd met 8a+, dus ik denk dat het aardig klopt.

Stephan van den Berg in Mau's schuld

Stephan van den Berg in Mau’s schuld. Foto: Mirthe van Liere

Maltatal

Al een nieuw project voor ogen?

Zeker, het doel is om alles uit te klimmen in het Maltatal. Dit wordt waarschijnlijk een harde opgave aangezien er de laatste tijd weer erg harde routes bijgekomen zijn van rond de 8c. Maar wie weet wat er allemaal nog mogelijk is! Op het moment ben ik in ieder geval hard aan het projecten om de laatste paar routes van het Kolosseum uit te klimmen.

Wij kennen het Maltatal vooral van de boulder Bügeleisen. Wat heeft het dal nog meer aan moois te bieden?

Twee jaar geleden ben ik naar Oostenrijk verhuisd om hier een vakantiewoning te bouwen die we uiteindelijk willen gaan verhuren. Een familiedroom die werkelijkheid is geworden. Toen we hier begonnen had ik überhaupt nog niet van het Maltatal of Bügeleisen gehoord. Via de klimhal hier in de buurt heb ik uiteindelijk een hele leuke groep locals leren kennen die mij de weg gewezen hebben in de omgeving. Op het moment is het Maltatal nog volop in ontwikkeling en heeft het de potentie om het tweede Zillertal te worden. Er is nog zo veel te ontdekken hier! Het is al vrij bekend bij de ijsklimmers maar je kunt er bijvoorbeeld ook prima alpiene klimmen, multi-pitchen en trad-klimmen. En dat alles op prachtig gneis.

Bedankt Stephan!

Jullie ook bedankt en ik zou zeggen kom het hier snel zelf eens checken dan geef ik graag een rondleiding. Hopelijk tot volgend jaar in Oostenrijk! Oh, als jullie het leuk vinden is het altijd welkom om onze Facebook pagina te liken.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.