Siked!
Fontainebleau - Siked - Bram Berkien

De ene tiener na de andere doorbreekt tegenwoordig de magische 8A-grens. Deze bijzondere graad werd genoteerd door Utrechter Max Deelen die vorige maand nog zijn 19e verjaardag vierde. Nu viert hij de kersverse 1000 punten op zijn scorecard!

Lees hier hoe de 16-jarige Thijs van Delden al eerder dit voorjaar een eerste 8A wist binnen te beuken.

De lange Max Deelen is routebouwer in boulderhal Sterk te Utrecht en werkt hard aan zijn guns. Daarmee schoot hij zich dit jaar al in zijn eerste finale van een boulderwedstrijd bij de senioren. Nu etaleert Deelen ook buiten een grote heldendaad door zijn eerste 8A te boulderen.

Synapses

Tijdens zijn vorige tripjes naar het favoriete Fontainebleau zat Max al dicht tegen de magische grens aan. De klassieke La Balance (sans la prise taillée) werd zijn eerste 7C+ en de 7C’s waren inmiddels niet meer op één hand te tellen. Klaar voor de 8A!

De keuze van Deelen viel op Synapses, een hoge boeg gelegen in het rustige Cassepot Roches Grises. Deze boulder geniet een opleving van populariteit onder de Nederlandse Bleausards. Afgelopen najaar schreef Jesse van der Werf deze 8A bij, en vorige maand deden Robin Donders en Max van der Heijden hetzelfde.

Max Deelen

De topout van Synapses bleek ook voor de jonge Deelen niet veilig. Reden genoeg voor Siked om eens te vragen hoe hij dit kunstje flikte.

DISCLAIMER – de redactie houdt zich niet verantwoordelijk voor de duizeligheid die mogelijk kan ontstaan na het lezen van dit enthousiaste verhaal vol onbegrijpelijk klimjargon. Voor uitleg van onbekende begrippen verwijzen wij jullie graag naar ons grote klimtermenoverzicht.

Gefeliciteerd! Hoe heb je dit heugelijke moment gevierd?

Dankjewel! Ik ben echt super tevreden dat het er eindelijk van gekomen is. In Fontainebleau ben ik de laatste tijd steeds meer bezig geweest met het senden van harde klassiekers. Ik zit al een tijdje tegen de 8A aan te hikken, en ik wist in mijn achterhoofd dat het wel eens zou kunnen lukken deze trip.

Het gevoel dat ik had na het bereiken van mijn doel van dit jaar, is echt geweldig. Het toppen van Synapses ging gepaard met een luide vreugdekreet en een glimlach van oor tot oor. Naderhand heb ik met een glaasje wijn bij het kampvuur het succes van deze dag nog even laten bezinken.

Waarom heb je juist gekozen voor Synapses?

Mijn goede trainingsmaat Nathan (De Groen, Red.) was het weekend ervoor al flink bezig geweest in Synapses. Hij vertelde mij over de passen en liet me wat filmpjes zien, en ik was onmiddelijk super psyched. Donderdag kwamen we aan in Fontainebleau en de volgende dag zijn we in sneltreinvaart richting Synapses gelopen.
De boulder is een mooie prow, waarvan de eerste twee passen meteen de crux vormen. Je start met links op een zijgreep en rechts op de allerlaagste greep op de rechterkant van de prow. De eerste pas is meteen “aan” op sketchy voettreden, waarbij je met rechts doortikt naar een redelijk positieve zijgreep. Dan volgt een moeilijke deadpoint met links, waarbij het voor mij er op aankwam of ik mijn voeten in de wand kon houden.

Als je eenmaal dat randje vasthebt is het een relatief makkelijke uitklim. Voor mij was de spanning op mijn voeten houden de truc om niet los te komen bij de deadpoint. Kort na het vinden van deze microbeta heb ik de boulder getopt.

Max Deelen

Max Deelen in actie tijdens de finale van Boulder 1 (foto: Tim van der Linden, NKBV)

Wat een geweldige progressie maak je mee dit jaar! Je eerste seniorenfinale, je eerste 8A. Wat is het geheim?

Voor mij was de sleutel tot sterk worden toch echt veel rusten! Ik trainde vorig jaar voornamelijk zonder trainingsschema, waarbij ik op de dag zelf bepaalde wat ik zou doen. Ik trainde kneiterhard vier dagen achter elkaar, en stond daarna twee dagen lang op instorten en herhaalde het hele verhaal. Nu plan ik mijn trainingen bewust in, zodat ik niet alleen kan knallen op de juiste momenten, maar ook aan het rusten ben wanneer dat nodig is.

Tijdens de training probeer ik voornamelijk te werken aan mijn zwaktes, alleen dan kan ik een betere boulderaar worden. Maar soms moet ik in mijn trainingen ruimte maken om dingen te doen waar ik goed in ben of die gewoon leuk zijn, zo kan ik mijzelf gedurende een lange periode gemotiveerd houden.

What’s next voor de komende jaren qua competitie en projecten?

Deze zomer ga ik naar Rocklands (Zuid-Afrika, Red.) waar ik veel mooie boulders hoop te senden. Trainingen om hier harde sends te gaan maken zijn in volle gang! De komende jaren ga ik weer meedoen aan de seniorenwedstrijden, met als doel het NK te halen.

Het plan is dan wel om mijn Fontainebleautripjes daaromheen te plannen zodat ik wel bij alle kwalificaties aanwezig ben om te strijden voor een plekje op het kampioenschap. Ook in Fontainebleau heb ik nog enkele boulders die ik graag af zou willen maken, zoals Le Proueptologue en L’Apparemment. Ik hoop in de winter deze boulders weer te proberen en eventueel af te tikken. Maar eerst knallen in de Rocklands!

Zomer Image Banner 468 x 60

NJK Boulder 2017

Het NJK Boulder 2017 staat weer voor de deur! Op 3 juni 2017 verschijnen de sterkste jeugdklimmers op de mat van Monk Rotterdam om uit te maken wie zich de rest van het jaar “de beste (jeugd)boulderaar van Nederland” mag noemen. Dit jaar stapt Max Deelen voor het laatst op de mat van een NJK. Hij mag nog uitkomen bij de junioren.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.