Siked!
Dragon scales in Fontainebleau

Vorig jaar was de jonge Max Deelen al op dreef in het Franse sprookjesbos van Fontainebleau, maar 2018 is wel heel lekker begonnen! Een goed boulderjaar is in de maak. Afgelopen weekend stond Deelen juichend bovenop Le Proueptologue, 8A.

De Utrechtse route setter Deelen train hard en klimt hard. Vorig jaar klom hij met Synapses in Fontainebleau zijn eerste 8A ooit. Vervolgens schreef hij een paar maanden later weer een stukje persoonlijke geschiedenis door daar een 8A+ uit het Zuid-Afrikaanse Rocklands aan toe te voegen.

Lees over de eerste 8A van Deelen en check hier de lekkere video van Rocklands.

Le Proueptologue is een neo-klassieke boulder in de sector Cuvier Sorcières. Nog geen zes jaar na de first ascent van Guillaume Joubert en Loïc de Saint Etienne hebben al meer dan 15 mensen een send geregistreerd. De phallus-vormige rots is in korte tijd erg populair geworden onder sterke boulderaars met een voorliefde voor compressieproblemen. Zo is compressie ook de voorkeursstijl van de lange Deelen. Mocht je ook gek zijn op koelkasten sleuren, maar nog niet de kracht hebben voor een 8A? De staande start is een 7B.

De condities waren afgelopen weekend bar en boos overdag. Na het blok snel te hebben opgedroogd pakte Deelen in het schemer de 8A meteen in zijn eerste poging. Uiteindelijk waren er vier sessies voor nodig om tot deze knappe prestatie te komen.

Een kleine disclaimer: klim niet op natte boulders. Vochtig zandsteen is erg zwak en je kunt de rots onherstelbaar beschadigen!

Ook onder de Nederlanders wordt graag de aanloop gemaakt naar de prachtige boeg van Le Proueptologue. Zo stonden al eerder Michiel Nieuwenhuijsen, Enzo Nahumury, Jesse van der Werf en Tim Reuser bovenop dit blok. Dit is een illuster rijtje grote namen in Nederland waar nu ook Deelen zich toe kan rekenen.

De student biologie was er mooi op tijd bij, want Bart van Raaij zou zit blok niet redden wanneer het waterspiegel onherroepelijk dreigt te stijgen. Lees hier welke blokken Van Raaij wél zou redden.

En nu waar het allemaal om draait: de send-video en eeuwige roem.


Coverfoto: Bram Berkien

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.