Siked!

Michiel Nieuwenhuijsen pakt The Big Island (8C)!

Op de valreep van 2015 heeft de Rotterdamse beer Michiel Nieuwenhuijsen zijn droomlijn geklommen: in het Franse bos Fontainebleau klom hij bovenop The Big Island. Dit mag met recht een wereldprestatie genoemd worden!

Zo’n twee maanden geleden stond de Rotterdammer al bovenop The Island (8B+), het kleinere broertje van zijn meest recente send. Het echte doel was ondertussen al heel lang bekend: The Big Island, de legendarische compressieboulder waar slechts een klein maar zeer bekend groepje klimmers overheen is gedenderd. Nieuwenhuijsen schaart zich met deze beklimming in een rijtje vergruizers met Jan Hojer, Guillaume Glairon-Mondet en Niccoló Ceria.

Bijzonder is ook dat dit de eerste onbetwiste 8C-boulder is die door een Nederlander geklommen wordt. Recent klom Jorg Verhoeven The Wheel of Life in Australië, over deze boulder wordt echter gezegd dat hij misschien wel beter gezien kan worden als een 9a-route.

Nieuwenhuijsen laat in een eerste reactie nog weten dat de condities na een aantal dagen regenachtig en relatief warm weer verbazingwekkend goed waren, goed genoeg voor deze beklimming die zelfs de voorpagina van 8a.nu haalde. Het geheime ingrediënt om deze beklimming mogelijk te maken? Misschien wel het ontbijt van de Rotterdammer: cappuccino en een citroen-merengue taartje bij de beste bakker van Milly-la-Forêt en omstreken. Op de valreep van 2015 is dit in de Nederlandse klimwereld misschien wel de knapste send van het jaar!

Op een filmpje van Nieuwenhuijsen kunnen we nauwelijks wachten, tot die tijd moeten we het even doen met archiefmateriaal van die andere beer, de Duitser Jan Hojer:

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.