Siked!
Golden Gate_8B_Michiel Nieuwenhuijsen

Ik ga op vakantie en neem mee: een crashpad. De variant van Michiel Nieuwenhuijsen op dit spelletje luidt compleet anders. Ik ga op vakantie en neem mee terug: een hele berg achtjes. Onze strongman in het boulderen hield goed huis in het Oostenrijkse Silvretta.

Silvretta

Drie jaar geleden regende het de hele zomer in de Silvretta toen Nieuwenhuijsen daar voet aan de grond zette. Twee jaar geleden ondervond de sterkste Rotterdammer teveel hinder van een knieblessure om de lange aanloop naar de Silvretta-boulders te maken. Maar nu was het eindelijk zover! De cruise control kon op standje 200 km/u en aan het einde van de Autobahn is het dan nog maar een klein stukje rijden naar het Oostenrijkse bergmassief.

En wat was vorig jaar dan de ‘spelbreker’? Rocklands!
Het bergmassief is trouwens niet geheel Oostenrijks en ligt verspreid over het Zwitserse Graubünden en de Oostenrijkse deelstaten Tirol en Voralberg. Boulderen in de Silvretta wordt gedomineerd door spectaculaire landschappen met vele bergpieken boven de 3000 meter hoogte. Die besneeuwde bergtoppen doen het dan ook erg goed op de fotogenieke plaatjes. Mits het onvoorspelbare Alpen-weer mee zit natuurlijk…

Golden Gate

Aan twee handen vol met vingers heb je niet genoeg om bij te houden hoeveel achtstegraads boulders Michiel Nieuwenhuijsen bij elkaar harkt. Voor de gemiddelde boulderaar is 8A een astronomische grens, voor de lange Rotterdammer is 8A eerder een dagelijks ritueel tijdens een gemiddelde vakantiedag. Maar liefst elf boulders harder dan 8A werden afgestreept, waarvan één 8B en vier keer 8A+. Het meest content was Nieuwenhuijsen met Golden Gate (8B). Op zijn 8a.nu scorecard lezen we:

That first move, damn, so hard! Flashed the jump but the first move took me all day. Did it once and didn’t let go 🙂

‘Above the clouds, where the sounds are original.Infinite skills create miracles’ Harakiri 8a+. Silvretta

Een bericht gedeeld door Michiel Nieuwenhuijsen (@michielnieuw) op

Het Duitse fenomeen Jan Hojer maakte twee jaar helemaal gehakt van Golden Gate door deze te flashen. Ter illustratie van deze boulder vind je hieronder een video daarvan terug (start 00:56, al is de rest ook de moeite waard om te kijken). Twee passen. Niet meer en niet minder.

Een berg achtjes

De volledige souvenircollectie zag er als volgt uit, met als absolute hoogtepunt dus Golden Gate, bovenop een stevige onderlaag van 8A’s:

 • Golden Gate (8B)
 • Nepomuk (8A+)
 • Ragman (8A+)
 • Harakiri (8A+)
 • Zimalis Alexandra (8A+)
 • Krieger des Lichts (8A)
 • Schattenkrieger (8A)
 • X-ray (8A)
 • Diamond Nuts (8A)
 • High Society (8A)
 • Lufthansa (8A)

Voor de rest van het jaar heeft de Rotterdammer nog zijn agenda leeg gehouden voor een trip naar het Spaanse Albarracin en zijn geliefde Fontainebleau. Specifieke projecten moeten nog uitgezocht worden, maar dikke kans dat Khéops (assis) daarbij zal staan. Vorig jaar deed hij al de staande start.

Foto’s: Michiel Nieuwenhuijsen

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.