Siked!
Adam Ondra - by Bram Berkien

Adam Ondra heeft zijn 9c in de Noorse Flatanger-grot tot Silence gedoopt. Daarvoor stond de route simpelweg als “Project Hard” bekend. De Tsjechische wonderboy doorbrak vorige week wederom het plafond van de klimwereld door de eerste 9c ter wereld te openen.

Silence

Op de vraag waarom de doorgaans (zeer) luidruchtige klimmer voor deze bijzondere naam heeft gekozen geeft hij het volgende antwoord:

When I was climbing through the crux of this route, I felt like if I was in my own world, with my mind in complete silence, my body relaxed and flowing up the moves in complete harmony despite the extreme difficulty of the moves. When I reached the anchor, I wanted to scream, but I could not. Too overwhelmed to break the silence.

BBC

En het waren niet alleen de klimmedia die Ondra’s langverwachte send beklonken. Ook de BBC kreeg lucht van de uitzonderlijke prestatie en maakte de onderstaande video.

Zo lijkt het toch nog wat te gaan worden met de klimsport. Al had iemand ze best het verschil tussen een “cliff” en een “route” uit mogen leggen. Achja, Rome werd ook niet in één dag gebouwd.

Lees ook: Fitgirls, hashtags en Tumblr Tuesday

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.