Siked!
monk bouldergym rotterdam

Monk bouldergym Rotterdam gaat bijna open. Vanaf maandag 10 oktober kun je alvast de grepen voelen, op 14 oktober gaan de deuren van de imposante hal officieel van het slot. Wij spraken kersverse eigenaren Dirk Mol en Timo Tak over de nieuwe vestiging aan de Ceintuurbaan.

Het gaat lekker met Monk. Acht jaar geleden opende Dirk Mol met partners Joris Klinkenbijl en Remco Geurts in Eindhoven de eerste boulderhal van Nederland. Hiermee legden zij de de basis voor een sport die alleen maar populairder lijkt te worden.

Vanuit de lichtstad bracht een uitbreiding de oprichters naar Amsterdam en nu gaan zij samen met Timo Tak een nieuw avontuur aan. Rotterdam wordt alweer de derde Monk-vestiging.

Dirk en Timo, allereerst gefeliciteerd met de nieuwe locatie. Hoe zijn jullie in Rotterdam verzeild geraakt?

T: De keuze voor de locatie werd bepaald door een aantal factoren: er moest een geschikt pand beschikbaar zijn, de ligging binnen de stadsgrenzen vonden we belangrijk en we hechtten veel waarde aan de stad zelf. Na wat onderzoek zagen we dat Rotterdam enorm veel te bieden heeft: de stad heeft uitstraling, een goede sfeer en karakter.

D: Rotterdam-Noord was voor ons de juiste plek op het juiste moment. Rotterdam is op dit moment de meest interessante stad van Nederland en wij zien de potentie van het stadsdeel waar Monk nu staat. Net als we destijds de potentie van Strijp S (in Eindhoven) en Amsterdam-Noord zagen.

monk bouldergym rotterdam

Rotterdam wordt alweer de derde vestiging van Monk. Wat hebben jullie dit keer anders gedaan?

T: Een grote verandering is dat we de boulderhal met circuits gescheiden hebben van het trainingsgedeelte. Dat werkt prettiger met het geven van trainingen en het sluit beter aan op de toekomst van de sport. De hal is ontzettend ruim opgezet en heeft een grote capaciteit. Monk Rotterdam heeft straks echt een regiofunctie met luxe trainingsfaciliteiten.

D: We hebben veel geleerd van onze locaties in Eindhoven en Amsterdam. In Eindhoven is er veel ruimte en dat bevalt goed, maar het compacte van Amsterdam levert ook veel voordelen op. In Rotterdam hebben we geprobeerd om die elementen met elkaar te verbinden.

Verder zijn het café en de shop gescheiden van het klimgedeelte. We hebben na jaren van afstoffen en schoonmaken geleerd dat dit beter werkt dan een open bar in de hal. In Amsterdam hebben we daarom ook het bargedeelte afgeschermd.

Er is de laatste acht jaar veel veranderd in boulderland. De hallen springen als paddenstoelen uit de grond. Waarin onderscheidt Monk Rotterdam zich van haar concurrentie?

D: Rotterdam houdt vast aan de vertrouwde Monk-formule. Net als in onze andere vestigingen wordt er tweemaal per week een half circuit vernieuwd en zitten er 168 boulders in de wand. Dit lijkt relatief weinig, maar wij geloven dat meer vrije ruimte op de wand prettiger klimt. De twee bouwdagen zorgen ervoor dat circuits sneller verversen en dat de grepen schoner zijn. In Amsterdam en Eindhoven heeft deze nieuwe stijl zich inmiddels al bewezen.

T: Met Rotterdam willen we verder inspelen op de toekomst van de sport. Wij merken dat de vraag naar trainingsmogelijkheden en begeleiding groeit. Bovendien bewijst de toelating tot de Olympische Spelen van 2020 dat boulderen volwassen aan het worden is. Dat vraagt om een professionele aanpak. Over een paar maanden gaan we dan ook beginnen met trainingen voor zowel jeugd als volwassenen.

monk bouldergym rotterdam

monk bouldergym rotterdam

Is dit de grootste trainingswand van Nederland?

Timo is locatiemanager en mede-eigenaar van Monk Rotterdam. Hoe zijn jullie tot deze constructie gekomen?

D: We hebben elkaar eigenlijk toevallig gevonden. Timo is altijd al een belangrijk onderdeel van de Monk-familie geweest en toen hij vertelde dat hij een boulderhal wilde beginnen zijn we samen aan de slag gegaan.

Het toevoegen van een vierde man voor dit avontuur was voor ons een spannende, maar ook logische keuze. Timo zorgt voor een jonge, frisse wind en dat is heel belangrijk voor een bedrijf.

T: Het klopt inderdaad dat ik al langer met het idee rondliep om een boulderhal te beginnen. Het werk verlangt een mix van denkwerk en fysieke arbeid en dat miste ik bij een reguliere kantoorbaan. Het hele project is uit passie gestart en op basis van diezelfde passie zal ik Rotterdam gaan leiden.

Het feit dat ik mede-eigenaar ben vind ik ook heel bepalend. Zo wordt de onderneming echt een stuk van jezelf.

Timo, deze laatste vraag is voor jou. Je bent een succesvolle wedstrijdklimmer en je hebt jezelf ook al meerdere keren op de rots bewezen. Blijf je competities en harde boulders klimmen?

T: Ik ben zeker van plan om wedstrijden te blijven klimmen. Het is een machtig mooi spel en ik merk dat naarmate ik ouder word, ik ook beter word. Ervaring is enorm bepalend voor competities.

Nu de opening eindelijk staat te gebeuren, heb ik ook weer nieuwe motivatie om hard te gaan trainen voor het komende seizoen. En op de rots geldt hetzelfde eigenlijk. Op dit moment heb ik te weinig tijd om vaak naar Fontainebleau te reizen en als ik er ben vind ik het heerlijk om een beetje te grazen. Maar ik heb nog genoeg ambitie en motivatie om harde projecten te pakken hoor.

Monk bouldergym Rotterdam

Vloeroppervlak: 1920 m2
Wandoppervlak: 600 m2 circuitwand, 100 m2 trainingswand
Inclusief flexplek, café en shop

Adres

Ceintuurbaan 183
3051 KC Rotterdam

 

                  

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.