Siked!

Net voor Sinterklaas landde bij Siked het boek Multi-pitch Climbing in Europe van Martin Fickweiler op de deurmat. Wij hebben onze chauvinistische bril afgezet en probeerden een objectieve review te schrijven over dit boek van Hollandse komaf.

De laatste jaren is de klimwereld gezegend met een constante stroom aan hoogstaande fotoboeken. Denk aan titels als Beyond the Face over wedstrijdklimmen, Young Savages over topklimmers en The 9th Grade over de klimgeschiedenis. Martin Fickweiler zag zijn kans schoon en bracht ook een boek uit; over multi-pitch klimmen in Europa.

presles_fickweiler_3828

Fotografie

De kwaliteit van Fickweilers foto’s staat buiten kijf. Hij vangt zowel de harde actie aan de wand als de unieke lifestyle die met het multi-pitch klimmen samenhangt. Denk aan afgepeigerd in een chalet tot rust komen of door epische landschappen hiken op weg naar de wand. Tijdens het bladeren vergeet je bijna dat Fickweiler om deze foto’s te kunnen maken zelf ook een begenadigd klimmer moet zijn.

calanques_fickweiler_2924

Fickweiler brengt een zeer cleane stijl waarin vaak veel van het landschap zichtbaar is. Hij doet daarmee recht aan de schitterende vergezichten waar je tijdens een multi-pitch avontuur van kunt genieten. Doordat in de foto’s zowel de klimmer als de zekeraar zichtbaar zijn, waan je jezelf als kijker aan de wand én wordt schitterend zichtbaar hoe zelfvoorzienend dit duo is.

Avonturenboek, fotoboek en topo

Het boek is echter geen kunstzinnig geschenk voor op de koffietafel en kan het beste gezien worden als een mix tussen een avonturenboek, fotoboek en een topo. Fickweiler heeft de hoofdstukken namelijk ingedeeld op gebied. Zo komen de Italiaanse Dolomieten, Lofoten in Noorwegen, Montserrat in Spanje en Gorges du Verdon voorbij.

martin-fickweiler-multi-pitch-climbing-in-europe-spread-4

Bij elk gebied zijn enkele foto’s zichtbaar, vergezeld van de topo die bij de route hoort. Tijdens het lezen kun je zo echt enthousiast worden voor het gebied én meteen kijken of de lijn iets voor jou is.

Aan het einde van ieder hoofdstuk geeft Fickweiler nog wat praktische informatie. Denk bijvoorbeeld aan het ideale klimseizoen, plaatselijke accommodaties en de gear die je nodig hebt voor het gebied. Alle excuses om als lezer niet in de voetsporen van de gefotografeerde klimmers te treden, worden daarmee weggenomen.

martin-fickweiler-multi-pitch-climbing-in-europe-spread-3

Op deze manier laat het boek zich lezen als een soort highlights-compilatie van wat Europa te bieden heeft op het gebied van multi-pitch klimmen. Een compleet overzicht is het absoluut niet, maar zo moet het ook niet gezien worden. Het boek leest als een verzameling mooie avonturen en al na er even doorheen gebladerd te hebben, is de lezer ongetwijfeld geïnspireerd om ook zelf op avontuur te gaan in een van de door Fickweiler beschreven gebieden.

ratikon_fickweiler_9922

Oordeel

Vooruit, die objectiviteit kunnen we nu wel laten varen: wij mogen trots zijn dat uit ons kleine landje een boek van Europees formaat komt dat bovendien leest als een avonturenboek. Als jouw handjes al beginnen te zweten bij het denken aan het klimmen van meerdere touwlengtes en je bent op zoek naar je volgende bestemming, dan is dit boek voor jou.

Maar ook als je juist de eerste stappen wilt zetten in deze prachtige tak van sport, biedt de schrijver meer dan genoeg verhalen en foto’s om maximaal geïnspireerd te raken.

Twijfelaars kunnen trouwens via deze link op hun gemak twee hoofdstukken van het boek doorkijken om te beslissen of dit werk onder hun kerstboom mag belanden.

calanques_fickweiler_3244

Winactie: deel jouw multi-pitch-avonturen of -droom

Martin Fickweiler heeft een exemplaar van zijn boek beschikbaar gesteld om weg te geven. Daar moet je natuurlijk wel nog even iets voor doen!

Wij zijn benieuwd naar jouw mooiste, grappigste of meest epische herinnering aan een multi-pitch avontuur. Wespennesten in de wand, klimschoenen vergeten ( en dan maar op je approach-schoenen klimmen) of een zware storm met nog drie touwlengtes voor de boeg: deel met ons je avontuur op Facebook.

Mocht je nog geen ervaring hebben met multi-pitch klimmen dan mag je natuurlijk ook gewoon jouw grote droom delen. Of laat ons weten wat jou zo vet lijkt aan deze spectaculaire discipline!

Laat dus snel op deze Facebook-post jouw reactie achter en wie weet blader jij binnenkort door dit fijne avonturenboek.

 

cover_fickweiler


Alle foto’s en pagina’s uit het boek in dit artikel werden ter beschikking gesteld door Martin Fickweiler.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.