Siked!

Afgelopen zondag klom Nalle Hukkataival zijn Lappnor project, hiermee was de eerste 9A-boulder ter wereld een feit. In een kort interview met UK Climbing geeft de beresterke Fin toelichting op deze historische 9A-waardering.

De eerste 9A ter wereld werd door Hukkataival gedoopt tot Burden of Dreams. Jaren droomde de Fin van het klimmen van deze boulder. Vanaf het moment dat hij deze voor het eerst serieus onderzocht zal hij vermoed en gedroomd hebben dat deze een nieuw hoogtepunt in de klimhistorie zou vormen. Bij het toekennen van de 9A-waardering is Hukkataival echter niet over één nacht ijs gegaan, zo stelt het artikel op UK Climbing. De auteur schrijft dat het toekennen van waarderingen aan het hoogste uiteinde van de schaal naar zijn mening al een tijdlang niet meer goed werkt en dat hij hoopt dat met deze graad een en ander weer rechtgezet wordt.

Hukkataival laat in zijn reactie weten dat er naar zijn mening slechts twee opties waren voor de waardering van zijn boulder: 8C+ of de befaamde 9A-waardering. Na lang wikken en wegen kwam hij dus op de tweede optie uit. Hij geeft aan dat naar zijn mening bij het bereiken van een nieuw niveau ook een nieuwe waardering hoort:

It would be hypocritical of me to talk about having achieved a new level and not propose a grade that signifies that. Isn’t that exactly what grades are for? The only other option would have been to propose 8C+, making Burden of Dreams one more of the 8C+ boulders proposed over the last 12 years and this doesn’t represent the difficulty to me.

In plaats van te focussen op deze specifieke boulder wenst Hukkataival te kijken naar hoe deze boulder in het aanbod aan extreem harde boulders past. Er worden naar zijn mening te veel boulders in het laatje 8C geschoven, dat daardoor uit zijn voegen barst.

There are 8C´s that have repeats in the double digits and 8C’s that only a couple of the world’s best climbers can even touch. It doesn’t take a genius to understand that these can’t be the same difficulty.

Uiteraard praat de Fin ook met collega-topklimmers over deze issue. Zij lijken allen van mening dat om de waarderingen weer logisch te maken, het noodzakelijk is dat de hardste boulders als volwaardig 8C+ worden erkend. Dit lijkt ook een insteek te zijn die de laatste jaren omarmd is, met bijvoorbeeld deze beklimmingen door Rustam Gelmanov, Guillaume Glairon-Mondet en Daniel Woods. Klein probleempje: er zijn nog enkele oudere 8C-boulders die eigenlijk net zo zwaar zijn als deze recenter geopende lijnen.

Following the logic of the last years, this would mean that everything should to be downgraded back to 8C again. Except this is exactly what caused this whole issue in the first place. The only solution I see is upgrading a select few of the old 8C’s that clearly stick out as being harder than the rest. Recognizing that 8C+ has likely existed for some time now – not just the newly opened 8C+’s.

Hukkataival klom zelf zijn eerste 8C-boulder (Dreamtime) maar liefst tien jaar geleden. Deze boulder werd zestien jaar geleden geopend door pionier Fred Nicole. De Fin geeft aan dat hij het erg frappant vindt dat ondanks de enorme ontwikkeling van de sport, er in deze zestien jaar tijd wat betreft waarderingen nauwelijks vooruitgang is geweest. In zijn eigen woorden:

Why would we continue to bother with grades if they fail to be any indication of progress; perhaps their one and only function?

Over de historische graad zal ongetwijfeld nog het nodige geschreven worden. Het zal ook spannend zijn welke klimmer als eerste zijn vingers durft te branden aan de tweede beklimming van Burden of Dreams. Wellicht is de Russische crimpmaster Rustam Gelmanov een goede kandidaat? Voor het hele verhaal check je het interview op UK Climbing even. Dat wordt trouwens afgesloten met de mededeling dat over een paar dagen een diepgaander interview volgt, we houden je uiteraard op de hoogte!

Op beeld van zijn Burden of Dreams met de historische 9A-waardering wachten we met smart. Tot die tijd kun je je even vergapen aan deze video van zijn beklimming van The Understanding in Magic Wood, met 8C toch ook een aardige harde boulder!

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.