Siked!
Kwalificatieronde Wk Parijs

Vandaag werd het startschot voor het wereldkampioenschap klimmen in Parijs gegeven. Maar wat een krachtvertoon van de Nederlandse leeuwen zou moeten worden, eindigde in mineur. Oranje struikelde integraal over de kwalificatieronde en zelfs vedette Nikki van Bergen zag haar kans op de halve finale voorbij gaan.

Kwalificatie boulderen – heren

Bij het boulderen beten de heren het spits af vandaag. Nicky de Leeuw, Don van Laere en Tim Reuser verschenen vol goede moed op de mat van de AccorHotel Arena. De wens was dat in ieder geval één van de atleten de halve finale zou bereiken. Het speelveld bleek echter te zwaar en geen van de drie klimmers kwam in de buurt van de volgende ronde.

Jeugdtalent Don van Laere werd 81ste, Nederlands kampioen Tim Reuser 71ste en Nicky de Leeuw eindigde als beste man op de 63ste plaats.

wk-parijs-2016-tim-reuser-bram-berkien

Het waren overigens niet alleen de Nederlanders die moeite hadden met de kwalificatieset. Ook zwaargewichten Jan Hojer (D), Dmitrii Sharafutdinov (RUS) en Nathaniel Coleman (USA) mogen de rest van het WK vanaf de zijlijn bekijken.

Lichtpuntje was de ijzersterke ronde van Eindhovenaar Rustam Gelmanov (RUS). En we durven ook al een favoriet aan te wijzen: Alban Levier. De Fransman flashte alle boulders en lijkt vastbesloten om de wereldtitel op te eisen.

Lead – dames

Bij het leadklimmen mochten de dames als eerste. Alle ogen waren gericht op Nikki van Bergen, maar door een blessure besloot de Amsterdamse de tweede kwalificatieroute aan zich voorbij te laten gaan. Ze eindigde op een teleurstellende 53ste plaats. Aniek Lith had zich via een wildcard voor het kampioenschap gekwalificeerd en deed haar uiterste best om te stunten. De route bleek uiteindelijk een maatje te groot en ze werd 61ste.

Kwalificatie Wk Parijs

Paraklimmen

Bij het paraklimmen was het aan Renske Nugter en Fedde Benedictus om de Hollandse eer hoog te houden. Nugter schreef op haar Facebook dat een hoge tree een te groot obstakel was om verder te komen en strandde op de derde greep:

Helaas vandaag maar tot de derde greep gekomen. Ik moest de rechter route klimmen en kreeg mijn rechtervoet met geen mogelijkheid op de tweede tree, het was veel te hoog. Ik ben heel blij dat ik mee mag doen, maar de andere categorie, die dus niet doorging vanwege het gebrek aan deelnemers (RP2), beter voor me was geweest. Dan had ik de linker route mogen klimmen, maar daar is nu niets aan te doen. Morgen kwalificatie nummer 2, weer om 10:00.

Benedictus eindigde met een score van 17+ als vierde van zijn startgroep. Morgen zullen beide atleten hun tweede kwalificatieroute klimmen.

Morgen is alles beter

Morgen zijn de kwalificaties voor het damesboulderen en herenlead, waarbij respectievelijk Vera Zijlstra, Mirthe van Liere en Mark Brand hun opwachting zullen maken. Laten we hopen dat zij voor het vuurwerk kunnen zorgen waar we op gewacht hebben. Allez!


Foto’s: Bram Berkien

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.