Siked!

Zo’n tien jaar geleden opende Chris Sharma de iconische Es Pontas, een DWS-route op Mallorca. Na vele kilometers zwemmen en krankzinnig veel plonzen van grote hoogte is daar nu een nieuwe “king line” geopend. Legende Chris Sharma noemt zijn laatste prestatie Alasha, vernoemd naar zijn dochter.

DWS is de afkorting voor “deep water solo”, ook wel psicobloc genoemd. DWS is een vorm van klimmen boven water zonder touw. Samen met DWS-pioneer Miguel Riera spendeerde Sharma vele uren op zoektocht naar nieuwe lijnen op de ruige kust van het Spaanse eiland Mallorca. Vijf jaar geleden viel zijn oog al op deze nieuwe lijn in het DWS-paradijs en na vele doodvermoeiende pogingen was dit kunststukje nu eindelijk af.

Net als de ongeëvenaarde Es Pontas wilde de grootmeester Alasha niet graderen, maar ‘eenvoudiger’ dan 9a zal het hoogstwaarschijnlijk niet zijn. De crux ligt ongeveer op 18 meter hoogte en na veel genadeloze klappen op het water moest deze sectie op touw uitgewerkt worden. Het bleek een 8B boulder sequentie te zijn!

Chris Sharma in Alasha.

Bron: Instagram

Last week I was able to send a long term project that I’d been trying over the last 5 years on the northwest coast of Mallorca. In honor of my beautiful daughter I named the line Alasha. So proud of this one. I really had to work hard , dig deep and pull out all the tricks in the book. As you can see it’s quite a stunning piece of stone in a very epic location. It’s a very different style to Es Pontas but I’d say it’s somewhere in the similar difficulty range.

De volledige send is vastgelegd op film, maar daar moeten helaas nog op wachten. We moeten het met de onderstaande impressies van Alasha doen.

De bijna veteraan Chris Sharma lijkt maar niet uitgeklommen te zijn in zijn geliefde Spanje. Zo heeft hij een nog een multi-pitch uitstaan op Mont Rebei met de Sloveen Klemen Becan. Verder probeert Sharma nog steeds grenzen te verleggen en ‘s werelds eerste 9c te openen met zijn Le Blond project.

Dit jaar was Siked! in de zeldzame mogelijkheid om de legende zelf te spreken. Lees hier het grote interview over zijn rol als pionier, vader en eigenaar van een boulderhal.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.