Siked!
Lynn van der Meer

Zaterdag 18 november komt het lead-seizoen van 2017 eindelijk tot een grootse ontknoping met het NK Lead 2017. Met een ijzersterke jonge garde, het ontbreken van de immer sterke Nikki van Bergen en een gloednieuwe hal, belooft het een ontzettend spannende wedstrijd te worden!

Sterk en divers deelnemersveld bij de heren

Bij de mannen kwam Tim Reuser als sterkste naar voren bij de nationale Lead competitie. Met deelname aan slechts drie van de vier wedstrijden, die hij alle drie won, verzekerde hij zich van een eerste plaats in het eindklassement. Een overwinning op het NK lijkt zo wellicht al binnen handbereik, maar met sterke concurrentie dit jaar is dat slechts schijn. Zo doen wedstrijdveteranen Truong Ngo en Ulf Lennertz mee, die met hun jarenlange wedstrijdervaring keihard gaan strijden voor de titel. Ook is er de jonge garde die staat te popelen om Reuser de titel afhandig te maken. Zo wisten Mark Brand en Nigel Armino vorig jaar nog respectievelijk tweede en derde te worden op het NK – zullen ze dit jaar een hogere plek op het podium beklimmen?

Tim Reuser NK Lead 2016

Naast deze ervaren wedstrijdklimmers, zijn er ook deelnemers die dit jaar hun eerste NK klimmen, zoals Pieter van Loon. Hoewel hij de nodige ervaring heeft opgedaan bij de nationale kampioenschappen voor de jeugd, en later die voor studenten, is dit nieuw voor hem. ‘’Ik vind wedstrijden altijd erg leuk: de routes zijn heel gaaf, en de spanning maakt het nog intenser.’’ Boulderaar die hij is, heeft hij zich op zijn eigen manier voorbereid: ‘rondjes klimmen op de trainingswand in de boulderhal. En nu nog een week wat Lead klimmen, om toch wat meters te maken.’’
 

Grote afwezige bij vrouwen: Nikki van Bergen

De deelnemerslijst bij de vrouwen is dit jaar opvallend en gevarieerd, al ontbreekt er een aantal grote namen. De opvallendste afwezige is toch wel Nikki van Bergen. Zij moest dit jaar het lead-seizoen, zowel nationaal als internationaal, aan zich voorbij moest laten gaan vanwege revalidatie van een slepende knieblessure. Ook Elisabeth Keijzer, die bij de eerste lead-wedstrijd de gouden medaille naar huis nam, doet dit jaar niet mee. Deelname aan één wedstrijd was helaas niet genoeg voor een plaats in de top tien. Tiba Vroom, die op het NK van vorig jaar in Klimmuur Centraal nog naar een tweede plaats klom, heeft besloten zich volledig op het boulderen te richten en de touwen te laten voor wat ze zijn.

Gelukkig zijn er in Nederland genoeg sterke vrouwelijke klimmers om het ontbreken van deze ervaren leadklimmers op te vullen. Zo hebben Julia Meijer en Ysa Rakestraw, die eerder dit jaar nog hun sterke biceps toonden op het NK Boulder, ook het leadklimmen aan hun repertoire toegevoegd.
Met het ontbreken van Nikki van Bergen, die sinds 2008 onafgebroken het NK Lead wist te winnen behalve toen ze in 2011 niet mee deed, zag Lynn van der Meer haar kans schoon om met de winst van de nationale competitie aan de haal te gaan. Zal dit haar 18 november ook lukken? Zelf is ze erg bescheiden:

Ik schat mijn kansen wel prima in. Ik heb er in elk geval mega veel zin in! Ik heb er hard voor getraind, en de wedstrijd afgelopen weekend was nog een goede training voor het NK

 

Complete deelnemerslijst NK Lead 2017

Dames

Carljin Hukkelhoven
Elsa Doornbos
Iris Straatsma
Julia Meijer
Lonneke Tabak
Lynn van der Meer
Marianna van der Steen
Naomi Swagten
Wanda Stuster
Ysa Rakestraw

Heren

Dennis List
Mark Brand
Mikola Byelov
Nigel Armino
Pieter van Loon
Robin van Dijk
Tim Reuser
Truong Ngo
Ulf Lennertz
Wouter van Roessel

 

NK Lead 2017 kijken

Ondanks al dat harde trainen kunnen de deelnemers wel wat aanmoediging gebruiken. Kom daarom op zaterdagavond 18 november naar Neoliet Utrecht om alle klimmers omhoog te juichen – kun je gelijk de nieuwe hal checken. Aanmoedigen vanaf de bank mag ook; check daarvoor de livestream. Kaarten en livestream zijn te vinden via de website van het NK Lead 2017.

                        

Over de auteur Bekijk alle berichten

Eva van Wijck

Student, 21 jaar en sinds 2011 verslaafd aan alles wat met klimmen te maken heeft. Eva houdt van klimmen, trainen en klimmen.