Siked!

Afgelopen zaterdag vond hét event voor alle klimmende studenten en net afgestudeerden plaats: het Rab Nederlands Studenten Kampioenschap Lead 2018. Namens Siked! was Eva van Wijck erbij en deed verslag van het NSK lead!

In Neoliet Utrecht nam Yeti, de studentenklimvereniging uit Delft, de organisatie op zich. Met een grote variatie aan kwalificaties, veel nieuwe deelnemers en een finale op de kolossale voorklimwand beloofde het een spannende wedstrijd te worden.

 

Kwalificaties NSK lead 2018

Zodra de deuren van Neoliet Utrecht openden, stroomden de ruim honderd deelnemers de hal massaal binnen. Zelfs in deze ruime hal was het dringen om een touw, bij vrijwel elke route ontstond al snel een wachtrij. De routes bleken het wachten echter meer dan waard, want het bouwteam had zeventien prachtige kwalificatieroutes in de wand geschroefd. Met een waardering van tussen de 5a en 7b was er voor iedereen iets te doen. Met slechts één 7a+ en één 7b ontbrak het wellicht wel wat aan echt harde routes. Wel werd de techniek van de klimmers flink op de proef gesteld: zowel de 6c, 6c+ als 7a-route waren op de plaat. Dit verhoogde de spanning onder de deelnemers merkbaar. Eén foutje in de balans, en de kans op een finaleplaats was verkeken.

 

Side-events

Geen NSK lead zonder side-events, en ook dit jaar was er weer gezorgd voor creatieve afleiding. Zo was er een prijs voor beste outfit te winnen, vonden er een campus- en dyno-contest plaats, en kon het tempo worden opgevoerd in de speed competitie. Voor de echte duurbeesten waren de mannen van Klimwinkel.nl aanwezig met hun Beastmaker-stand. Hier konden deelnemers een poging doen zo lang mogelijk te blijven hangen. De Groningse Frank Folkersma had nog tijd over en besloot, terwijl hij werd voorzien van pof, een hapje en een drankje, 20 minuten aan de Beastmaker te hangen. Hopelijk konden de bos setjes en karabiners die hij daarmee won de verse flappers op zijn handen enigszins verzachten. Bij de dames was het uw auteur die met negen minuten hangen er met de prijs vandoor ging.

 

Finale dames

Door een klein foutje in het puntensysteem liet de uitslag van de kwalificatie enige tijd op zich wachten, wat de spanning onder de mogelijke finalisten deed stijgen. Toen eindelijk het verlossende woord daar was, was het aan Anika Smit om als eerste te laten zien wat ze in huis had. Sterk klom zij tot ver over de helft, maar een zware overkruispas werd haar te veel. Ook uw auteur Eva van Wijck, die na haar ten tonele verscheen, wist hier niet voorbij te komen. Sanne den Exter van de Brink en Elsa Doornbos klommen beiden moeiteloos de eerste overhang uit, maar wisten de tweede overhang niet te tackelen. Naomi Swagten toverde haar spierballen tevoorschijn en klom ogenschijnlijk moeiteloos naar de top. Judith Meskers topte de route ook onder luid applaus, en pakte door een hogere kwalificatiescore mooi de winst op haar eerste NSK lead.

 

Finale heren

Zo onderscheidend als de finaleroute bij de vrouwen was, zo cruxy bleek deze bij de mannen te zijn. Vrijwel alle deelnemers, hoe beheerst ze ook klommen, kwamen bij de heftige doortikpas naar beneden. Enzo Kerkhof kwam één pas minder ver dan de intense crux, wat hem een zesde plek opleverde. Eén voor één bleken Pepijn Rot, Frank Stapel, Pieter Bik en Ruben Mul niet opgewassen tegen nog meer randjes. De kwalificatie bepaalde daarmee voor hen de uitslag. Het beste moest echter nog komen, want als laatste finalist was Pieter van Loon aan de beurt. Gekleed in een flatterende retro legging klom hij rustig naar boven. Al zwaaiend naar het publiek wist hij de cruxpas sterk door te komen. Hij kwam maar liefst tien grepen verder, en werd hiermee de terechte winnaar van het NSK lead 2018.

 

Over de auteur Bekijk alle berichten

Eva van Wijck

Student, 21 jaar en sinds 2011 verslaafd aan alles wat met klimmen te maken heeft. Eva houdt van klimmen, trainen en klimmen.