Siked!

En zo stond daar opeens een aantal vreemde gezichten op het podium bij Boulder 4 in Utrecht. Een groep sterke klimmers uit het Oostblok had de reis naar Nederland gemaakt om hun biceps te flexen – en met resultaat!

Kipras Baltrunas en Rolands Rugens waren op bezoek bij het Europese kantoor van hun sponsor Mad Rock. De Litouwer en Let bedachten dat dit een mooie gelegenheid was om die Hollanders eens te laten zien wat trainen is. Samen met Oekraïense maatjes Sergii Topishko en Jenya Kazbekova trainden zij zich een paar dagen suf, om daar doodleuk nog even deelname aan Boulder 4 aan vast te plakken.

Dames móeten flashen

Bij de dames bleek in de finale al snel dat flashen de enige oplossing was. Nederlands kampioen Julia Meijer en Jenya Kazbekova gingen die uitdaging gretig aan en flashten het sprongetje en de mantle van de eerste boulder. Lynn van der Meer, Ysa Rakestraw en Kim van den Hout rekenden in de tweede of derde poging af met dit probleem.

Ysa Rakestraw is in haar nopjes met deze top

De pas 15-jarige debutante Jasmijn van de Sande had een paar pogingen meer nodig en toen ook de derde boulder slechts een bonus opleverde zat de finale er voor haar op. Desalniettemin zal ze bijzonder content zijn met haar prachtige finaleplaats bij haar debuut in de seniorencompetitie en we gaan ongetwijfeld nog meer van haar zien.
Het powerhousen door het dak voor de tweede boulder scheidde definitief het kaf van het koren: Kazbekova en Meijer flashten met de nodige kneebars en toehooks, terwijl de rest van de dames het antwoord schuldig moest blijven. Plaatbaas Van den Hout kon er op de derde boulder wel weer een flash uit persen, net als Van der Meer. Meijer had op de plaat net één poging te veel nodig, waarmee haar reeks flashes ten einde kwam en zij de Oekraïense voor zich moest dulden. Het hoog in een pocket staan nekte haar tijdens haar eerste poging.

Kim van den Hout in haar natuurlijke omgeving: de plaat

Toen ook het kantje op compressie van de vierde boulder geen problemen opleverde voor Kazbekova was de finale op hoog niveau gestreden: Kazbekova op één, Meijer op twee en Van der Meer op drie.

Julia Meijer vindt de kneebar

 

Strijd der spierbonken: Topishko versus Reuser

Aan Tim Reuser de taak om een zelfde scenario als bij de dames te voorkomen bij de heren. Voor de spierbundels Topishko, Reuser en Rugens waren twee pogingen genoeg om af te rekenen met het brute dak van de eerste boulder.

Tim Reuser toont zijn indrukwekkende onderarmen

Bij de relatief makkelijke mantle op de plaat van de tweede boulder toonde Topishko zijn superioriteit: één poging volstond. Ook Kipras Baltrunas en Timo Tak haakten hier middels een flash weer enigszins aan. Zesde finalist Don van Laere bleek toch nog een maatje te klein tijdens deze ronde.
Boulder drie vergde een tricky deadpoint naar een randje, waar Topishko, Reuser en Rugens wederom lieten zien dat het podium wat hen betreft al gevuld was. De grand finale kwam in de vorm van een dyno naar twee goede randjes. Alle drie de klimmers hadden op dat moment even veel tops, maar Reuser en Rugens hadden daar een paar pogingen meer voor nodig dan Topishko. De Oekraïener en rossige Rotterdammer hadden beiden aan drie pogingen genoeg om de dyno te sticken, waarmee het podium definitief gevuld was: Topishko één, Reuser twee, Rugens drie.

Sergii Topishko klimt naar de overwinning

Boulder 4 was waarschijnlijk de hardste finale tot nu toe, waarbij de buitenlandse klimmers de Hollandse leeuwen goed uitdaagden en lieten zien wat er echt voor nodig is om internationaal mee te komen.

 

Competitie beslist: Meijer en Reuser vieren feest

Meijer en Reuser mochten direct na Boulder 4 nog een keer het podium op stappen: zij wonnen de nationale competitie! Reuser haalde dit seizoen maar liefst twee keer de eerste plaats en tweemaal de tweede plaats. Meijer won twee wedstrijden en werd eenmaal tweede. Een knappe tweede plaats bij de dames is er voor Ysa Rakestraw, die dit jaar haar eerste wedstrijd won. Van Laere werd ondanks het missen van Boulder 3 voor CWIF knap tweede, terwijl Michiel Hennevelt tot zichzelf tot zijn eigen verbazing op de derde plaats terug vond, net voor oudgediende Timo Tak.

Het overall podium van de nationale bouldercompetitie: Julia Meijer en Tim Reuser op 1; Ysa Rakestraw en Don van Laere op 2; Lynn van der Meer en Michiel Hennevelt op 3.

Foto’s: Tim van der Linden / NKBV

NKBV Bouldercompetitie

               

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.