Siked!

De klimwereld is tegenwoordig gezegend met een onophoudelijke stroom prachtig geproduceerde klimvideo’s. Wij hebben dan ook zelden moeite om onze wekelijke post Video of the Week te vullen. Het fenomeen klimfilm is echter verre van nieuw en kent een rijke historie. Wij doken de archieven in en vonden deze pareltjes, van stokoud tot iets recenter. Trek je vintage klimschoenen en korte strakke sportbroekje maar aan!

The Real Thing met Ben Moon en Jerry Moffatt

Volgens velen is dit de beste klimfilm die ooit gemaakt is. De film heeft de cultstatus dan ook al lang geleden bereikt. Iconen Ben Moon en Jerry Moffatt razen door Engeland en Frankrijk in hun aftandse auto’s en klimmen de hardste en gevaarlijkste boulders. Hun lifestyle en karakters zijn op zijn zachtst gezegd rauw te noemen, de film doet weinig moeite om dit aspect te verhullen. Klik ook zeker even door voor de volgende delen!

 

Catherine Destivelle doet Devils Tower free solo

Alex Honnold is een fenomeen van de huidige tijd, maar het free solo klimmen heeft natuurlijk een lange traditie. Dat deze gevaarlijke maar pure vorm van klimmen niet enkel beoefend werd door mannen laat deze video zien: Catherine Destivelle beklimt de iconische Devils Tower.
 

Hard Grit met wederom Ben Moon en Jerry Moffatt

De status van deze twee bezeten Britten moge inmiddels duidelijk zijn. Hard Grit toont wederom de rauwe omstandigheden waarin deze iconen trainden en klommen, zij kramen daarbij de ene na de andere one-liner uit.

The only substitute for power is more power

Onderstaande scene uit de film is legendarisch:

 

Dosage

Dosage kan wel gezien worden als de voorloper van de Reel Rock Tour: een overheerlijke line-up van topklimmers die naar ongekende hoogtes proberen te komen. Met uiteraard veel Sharma, veel schreeuwen en vooral een waanzinnig vette soundtrack! Kenmerkend voor deze serie is ook dat de muziek veel meer een rode draad vormt en lekker doorloopt, waardoor je als kijker echt in de flow komt. Reel Rock legt meer de nadruk op het verhaal, terwijl Dosage een soort doorlopende ervaring biedt die je meesleept en maximaal enthousiast maakt om zelf naar je favoriete klimgebied te scheuren.

 

La Vie Au Bout Des Doigts

Veel ouder en mooier dan deze film met Patrick Edlinger gaan we ze waarschijnlijk niet vinden. Het is 1982, en Edlinger trakteert je op een haarfijne beschrijving van waar hij mee bezig is – grenzen verleggen. Ook de muziek is uiteraard antiek te noemen en had ook zo in de film Drive gebruikt kunnen worden. Alle aspecten van de klimsport komen voorbij: het gebruik van pof, deep water solo, trainen en opwarmen bij de rots. Vooral dat laatste wordt magnifiek in beeld gebracht. Deze video kun je helaas niet embedded bekijken, klik daarom op de titel om hem op Youtube te bekijken.
King Lines

Dit was de film die Chris Sharma definitief op de kaart zette als halfgod: de Amerikaan reist in de film de wereld over op zoek naar de prachtigste lijnen. De beklimming van Es Pontas vormt nog altijd een van de hoogtepunten waarop je getrakteerd wordt.

 

Manolo il Mago

Ook Italië doet uiteraard een duit in het zakje. Deze video moet je kijken om te kunnen bevatten hoe episch hij is. Tipje van de sluier: wie zich de hymne van Spel Zonder Grenzen nog herinnert weet een beetje wat hij kan verwachten.

 

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.