Siked!
Olympische droom 2020

‘Plop! ‘Plop!’ En daar gaat de champagne. De kogel is door de kerk en er is geen ontkomen meer aan: klimmen gaat in 2020 onderdeel uitmaken van de Olympische Spelen in Tokyo. Een historisch moment voor de klimsport.

Tokyo 2020

Oké, vier jaar is nog best ver weg, maar we mogen ons nu al gaan verheugen op klimmen als olympische sport. Een aantal vedettes zullen tegen die tijd met pensioen zijn, toch zullen veel van de huidige internationals in 2020 nog steeds een kans maken om uitgezonden te worden.

In de opzet zoals die nu op papier staat is olympisch klimmen een driekamp, bestaande uit de drie hoofddisciplines van de IFSC: speed, lead en boulderen. Atleten komen in elke tak van sport uit en de gouden plak gaat naar de atleet die het beste overall presteert.

Deze opzet heeft al een aantal kritische geluiden opgeleverd. Onder anderen Chris Sharma en Adam Ondra spraken zich uit tegen deze samenvoeging en voor veel doorgewinterde speed-, boulder- en leadfans zal het even wennen zijn. Competitieklimmers met een brede interesse zullen uiteraard minder obstakels in deze combinatievorm zien.

En 2024?

Dat sportklimmen op de olympische agenda van Tokyo staat betekent helaas niet dat het automatisch in opvolgende edities opgenomen wordt.

Het organisatiecomité van de Japanse hoofdstad gaf sportklimmen als suggestie (samen met surfen, honk-/softbal, karate, skateboarden) voor het programma van 2020. De volgende gaststad mag opnieuw vijf sporten aandragen.

Maar wie weet. Sportklimmen past perfect in de olympische idealen ‘sneller, hoger, sterker’. En als ze zich als een succesvolle aanvulling bewijst, kunnen we hopelijk nog vele edities van olympisch goud dromen.

Komt het olympisch succes van de klimsport met een prijs? Lees het hier.

Olympische spelen Tokyo 2020

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.