Siked!

Ondra en Wurm winnen WK München!

Even leek de droom voor de Duitsers uit te komen. Het publiek in München hield haar adem in toen Juliane Wurm en Jan Hojer voor de laatste keer de mat opliepen. Alles kon nog gebeuren. Alex Puccio stond na een sterke finale op de eerste plaats, waardoor Wurm niets anders kon dan de laatste boulder te klimmen. Ook bij de heren was het spel nog niet gespeeld. Adam Ondra had het goud binnen handbereik en alleen Hojer kon dat nog van hem wegnemen. De spanning was om te snijden.

Jan-en-Jule-670x377

BAM, als een kanonskogel explodeert het publiek wanneer Juliane Wurm de wereldtitel binnensleept. Met tranen over de wangen geniet ze met volle teugen van dit memorabele moment. Maar op drie meter afstand worstelt Hojer nog steeds met de laatste herenboulder, die hem op elk ander moment op het lijf geschreven zou zijn. Naarmate het eindsignaal dichterbij komt, lijkt de Duitser echter zijn welbekende koelte te verliezen. Vastbesloten om zijn favorietenrol waar te maken, besluit hij nog een laatste poging te wagen en alles te geven. Maar helaas voor hem stopt de droom bij het horen van de zoemer; Adam Ondra is de nieuwe wereldkampioen, Jernej Kruder pakt het zilver en Hojer moet genoegen nemen met de derde plaats.

Jan-670x377

Oranje

Voor de Nederlanders helaas minder toeters en bellen; Timo Tak bereikte een teleurstellende 82ste plaats en ook Nicky de Leeuw wist zich niet voor de halve finale te kwalificeren. Jorg Verhoeven kreeg op zaterdag een tweede kans om zijn kunsten te vertonen, nadat hij met hakken over de sloot in de halve finale verzeild raakte. Maar van de topvorm waarover hij eerder dit seizoen beschikte, was weinig meer te merken. Hij werd uiteindelijk 17e.

Vera Zijlstra begon op vrijdag vol goede moed aan de dameskwalificatie, maar moest in de eerste boulder (een technische plaat) al meteen haar meerdere erkennen. In de volgende twee problemen zat ze dichtbij een oplossing, toch lukte het haar niet om de noodzakelijk punten te pakken. Met slechts één top in dames 4 eindigde ze op plaats 39; 19 posities verwijderd van die felbegeerde semi’s.

Adam-Ondra

Michaela-Tracy-vertDas bouldern lebt!

Gelukkig was er ook zonder Nederlandse topprestaties genoeg te beleven in het Olympiastadion. Met maar liefst vijf Duitsers in de have finale stonden op zaterdagochtend al duizenden liefhebbers op de tribune om hun idolen aan te moedigen en toen ‘s avonds de finale van start ging, was er geen twijfel meer over mogelijk: das bouldern lebt im Deutschland!

 

Verrassing

De grote verrassing van dit WK was natuurlijk de Britse Michaela Tracy. Nooit eerder deed ze mee aan een wereldkampioenschap, toch wist ze zich als eerste van haar startgroep te kwalificeren voor de halve finale. Daarbij presteerde ze zelfs beter dan winnaar Juliane Wurm. Met een grote glimlach op haar gezicht verscheen ze dan ook telkens op de mat en die glimlach werd alleen maar groter naarmate ze boulder na boulder wist te toppen. ‘Wie is die dame?’ was de vraag die de verbaasde blikken van de aanwezigen verraadden; ‘en waarom is ze zo goed?’ was meteen wat daarop volgde.

Hoewel ze in de finale geen boulder wist te toppen, verdween haar aanstekelijke lach voor geen moment van de buhne. En nooit meer zullen de mensen zich afvragen wie in hemelsnaam Michaela Tracy is, want we kennen haar en weten wat ze in huis heeft. Groot Brittannië heeft er een nieuw toptalent bij!

Puccio

Einde

En met de huldiging van Wurm en Ondra, waarbij de laatstgenoemde op het podium zijn zangtalent nog even etaleerde, is het competitieseizoen van het boulderen officieel ten einde. Gelukkig heeft de prachtfinale in München genoeg gedenkwaardige momenten opgeleverd om nog maandenlang van na te genieten.

Daarom hebben wij speciaal voor jullie een heerlijke verzameling foto’s geselecteerd om de herfst en winter door te komen. Enjoy!

Guillaume-GM

Jule-Wurm

Melissa-le-Neve

Overview

Sean-McColl

Shauna-Coxsey

Shauna-Coxsey2

Melissa-le-Neve-(bram)

Tekst: Paul Kaufman
Foto: Koen de Greef en Bram Berkien

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.