Siked!
Lynn van der Meer

Lynn van der Meer heeft bij de EYC Lead in Uster opnieuw de finale gehaald. De klimmer uit Roosendaal eindigde uiteindelijk als negende bij de Junioren.

Uster

De European Youth Cup Lead zou oorspronkelijk in Bern worden gehouden, maar werd naar het Zwitserse Uster verplaatst. Jong Oranje reisde met een grote delegatie naar het stadje aan de Greifensee om finaleplaatsen te scoren én veel ervaring op te doen.

“We waren met een relatief groot team van acht klimmers, ” vertelt trainer Aukje van Weert. Eenmaal aangekomen werd Zeno Schaekers helaas ziek en moest afhaken. Ook was het spannend hoe de comeback van Mischa Radt zou verlopen. De jeugdklimmer brak in januari zijn vinger, waardoor hij een stuk minder klimmeters op de teller had staan dan de concurrentie.

Desondanks kon hij goed meekomen met de rest van het deelnemersveld. “Dat was heel tof om te zien,” aldus zijn trotste trainer.Finale

“Over het algemeen waren de routes in de lichte overhang en rechte wand gebouwd. Sommigen waren te makkelijk, waardoor ze onvoldoende onderscheidend waren. Andere routes waren aardig bruut, technisch, hard, iedere pas vol aan en netjes blijven klimmen. Daar zag je veel klimmers op dezelfde plekken vallen.”

Nigel Armino en Mark Brand strandden allebei in de kwalificatie en eindigden respectievelijk op de 16e en 18e plaats. Lynn van der Meer hield haar hoofd koel bij de eerste twee routes en klom voor de tweede keer op rij naar een finaleplaats. In de eindronde haalde ze met vier andere dames een score van 24+ en werd door countback negende.

Leto Cavé miste de finale op een haar en werd 14e.

Nederlands team

Het Nederlands Team Sportklimmen tijdens de Bergsportdag

Nieuwkomers

Voor Ynze Visser en Mikola Byelov was het de eerste internationale leadwedstrijd. “Ynze was de jongste klimmer die mee was. Voor hem was dit zijn eerste keer; dus nog een beetje wennen,” licht Van Weert toe. “Ons doel met deze jonge klimmers is dat ze vooral ervaring opdoen en daarvan leren.”

Mikola zit sinds kort in Jong Oranje en komt oorspronkelijk uit Oekraïne. Bij het NJK Boulder in Monk Rotterdam overheerste hij het speelveld, maar klimmen met touw bleek toch een andere tak van sport te zijn. Ook Van Weert zag dat hij worstelde met deze overgang: “Voor hem is het nog lastig om verder te focussen dan de eerste meters, zoals hij bij het boulderen gewend is. Dat bracht hem af en toe in lastige situaties”.

Kortom; onze jonge talenten hebben weer veel geleerd én er is weer een finale gehaald. Lynn, Nigel en Mikola zijn trouwens volgende week bij het NK Boulder 2017 in Amsterdam te zien!

NK Boulderen 2017

Er zijn nog kaarten voor het NK Boulder op 8 juli!


Coverfoto: Lynn van der Meer tijdens het NK Lead 2017 (door: Bram Berkien)

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.