Siked!
Bart van Raaij 7+8 Fontainebleau

Het is zijn allermooiste topo tot op de dag van vandaag: de nieuwe “7+8, 3748 straight ups in Fontainebleau”. De laatste aanwinst in de reeks Fontainebleau-topo’s van Bart van Raaij is sprankelend, knaloranje en bevat nog meer prachtige foto’s. Maar belangrijker is dat nog meer gebieden zijn verklapt met nóg meer boulders om te proberen.

Nog meer vette foto's in de 7+8

Nog meer vette foto’s! Hier Michiel Nieuwenhuijsen in Chaos (8B), Rocher Gréau.

Oranje omslag

De meest opvallende verandering ten opzichte van de vorige verschijning is het omslag. De laatste topo‘s werden nog versierd met een close-up van het Franse zandsteen. Nu prijkt een matte, maar knaloranje laag op de cover. Gedurfd, maar geslaagd. Deze topo valt op in elke boekenkast. Als we Bart vragen waarom, vertrouwt hij ons het volgende toe:

“Het omslag is anders omdat ik een duidelijk verschil wil met het vorige omslag. Het moet meteen duidelijk zijn dat het een nieuw boek is. Het boek valt lekker op en trekt de aandacht. Bovendien kan ik er weer een serietje van maken als er ook een nieuwe 5+6 deel 1 en 5+6 deel 2 komt. Die krijgen dan een felblauw en een felgroen omslag.”

Opvallend oranje is de nieuwe kleur van de 7+8 topo.

Oranje knalt uit het bos. Hier Chris Boerakker in Bleau’s Art (7B), Cuvier-Châtillon.

De evolutie

Daarnaast evolueert de 7+8 in een steeds dikker boekwerk. In 2002 hadden we ‘slechts’ 1115 straight ups, nu zijn we inmiddels veertien jaar verder en staat de teller op 3748. Meer dan drie keer zoveel boulders, en bijna twee keer zo dik!

Maar liefst tweeëndertig tripjes had ‘monsieur Bleau’ nodig voor het bekijken en eigenhandig testen van de boulders. Het meest populaire bouldergebied ter wereld blijft maar doorontwikkelen.

Wekelijks worden er aan de database bleau.info nog boulders toegevoegd. Bijna twee jaar is deze website mede in beheer van de 47-jarige Bart van Raaij. Daarmee heeft hij goud in zijn sterke vingers voor een nauwkeurige fabricatie van zijn topo’s.

Als het aantal boulders zo blijft doorgroeien dan is Van Raaij wellicht genoodzaakt om voor een alternatieve vorm te gaan. Voor nu is de laatste 7+8 verworden tot een ware boulderbijbel.

Behalve een begenadigd topomaker is Bart van Raaij nog steeds een sterke baas. Onlangs pakte hij nog de zitstart van T-Rex (8A). Daarmee komt zijn totaal aan getopte zeven- en achtstegraads boulders uit op een duizelingwekkend aantal van 1115.

The evolution of the 7th and 8th grade in Fontainebleau. Another great edition from Bart Van Raaij.

Een foto die is geplaatst door David Mason (@davidmason85) op

Wegwijs raken

De opmaak is zoals altijd heel clean en overzichtelijk. Voor diegene die niet meteen intuïtief uit de voeten kan met deze opmaak heeft Bart van Raaij een heldere introductie, begrippenlijst en een legenda toegevoegd. Andere topomakers willen nog wel eens een overkill aan symbolen gebruiken, maar Van Raaij houdt de zaken graag eenvoudig zonder informatie te verliezen.

In veel gebieden worden gekleurde nummers gebruikt om de circuits aan te geven. Wanneer circuitboulders qua gradatie niet voldoen, worden deze toch opgenomen om de oriëntatie te vergemakkelijken.

Verder wordt elke boulder benoemd met naam, gradatie, stijl, korte beschrijving en de eerste beklimmer als die bekend is. Misschien belangrijker nog, de allermooiste boulders krijgen een ster. De echte pareltjes krijgen zelfs een vette ster. Probeer deze zeker uit, want je zult niet teleurgesteld raken!

Begrippenlijst 7+8

Begrippenlijst

7+8

De kleine (gekleurde) nummers vallen niet in de gradatie 7+8, maar zijn toegevoegd ter oriëntatie. De grote nummers corresponderen met de nummers in de lijst van boulders op de pagina direct ernaast. Dit is een fragment uit de aantekening van Bart. Hier en daar zijn nog vraagtekens te zien van nieuwe boulders die bekeken moesten worden.

7+8

Elke boulder wordt benoemd met naam, gradatie, stijl, korte beschrijving en de eerste beklimmer als die bekend is. De pareltjes worden aangeduid met een ster. De rode symbolen zijn overigens aantekeningen van Bart van Raaij.

Door de Franse topo’s word je nogal eens letterlijk en figuurlijk het bos ingestuurd. Bij de topo’s van Nederlandse makelaardij zal dat figuurlijk minder snel overkomen. Duidelijke beschrijvingen en overzichtelijke kaartjes laten precies zien waar je zijn moet. Dit geldt ook voor de Fransozen die de weg willen weten, want de topo is wederom tweetalig uitgegeven.

Via verwijzingen op de linker- en rechterpagina van de bouldergebieden vind je op verschillende manieren de routebeschrijving. Nieuw is de dubbele verwijzing in de index achterin de topo. Stond hier eerst alleen een verwijzing naar de overzichtskaart en pagina’s met boulders, nu staat er ook direct een verwijzing naar de routebeschrijving. Dat is een kleine, maar welkome aanvulling.

Index 7+8

Index van de gebieden. Met het nummer voor het gebied kan je op de kaart globaal vinden waar dit gebied zich bevindt. De twee paginanummers achter het gebied verwijzen je direct door naar respectievelijk de boulders en de routebeschrijving. Dat laatste is nieuw en erg handig vooral.

Overzichtskaart van de gebieden in de 7+8

Gradaties

Maar welke fysieke puzzels kunnen we nu vinden in de 7+8? Uiteraard zijn alleen maar boulders met een gradatie van 7A of harder opgenomen. Er valt wel eens een boulder af aan de ‘makkelijke’ kant van het spectrum als blijkt dat deze in verhouding makkelijk wordt bevonden.

Helaas pindakaas als je deze boulders in de vorige uitgave wel had afgestreept. Een voorbeeldje hiervan is de one mover Mille-Pattes in Gorges du Houx. Bart van Raaij geeft opheldering over het gebruik van (slash)gradaties:

“Ik heb weer alle boulders gezien en getest indien nodig. Daarbij heb ik inderdaad veel boulders een andere waardering gegeven dan de oorspronkelijke. Het valt me op dat veel nieuwe boulders erg makkelijk zijn in vergelijking met de klassiekers.

Zo heb ik dit jaar negen 8A’s geklommen die ik allemaal een stuk makkelijker vind. Sommigen zelfs 7B+. In mijn gidsen staan geen slash grades. Iedere boulder heeft één waardering. Wel vermeld ik soms een waardering achter die waardering als je die in andere bronnen tegenkomt.”

Straight up

Je hoeft niet op zoek te gaan naar traverses of eliminanten, want die staan er (nauwelijks) in. De introductie geeft de volgende inclusiecriteria:

“For a problem to be included in this guide it should go upwards more than sideways and the difficulty should be the result of upwards moves. Sometimes it is difficult to differentiate between a traverse and a straight up problem. A number of traverse exits, that are outstanding problems on their own, have been included.”

Met pijn in het hart moeten we constateren dat de prachtige traverse La Coccinelle (7C+) niet is opgenomen. Gelukkig laat de definitie van ‘straight up’ genoeg ruimte voor flexibele interpretatie en is Atomic Playboy (7C+) wél opgenomen; de verkorte variant weliswaar.

Caroline Sinno in Atomic Playboy (raccourci)

De uitzondering Atomic Playboy (raccourci) in Buthiers Piscine: “omdat die zo mooi is en heel dicht in de buurt komt van een straight up”.

Overigens zijn niet alle gebieden opgenomen in de topo. Een aantal gebieden zijn gesloten, liggen op privé-terrein of worden op verzoek van lokale Bleausards en bosbeheerders niet vermeld in klimgidsen. Zo blijft lokale goodwill en natuur gespaard waar nodig.

Conclusie 7+8

De 7+8 is een standaardwerk voor elke zelfrespecterende (inter)nationale crusher, zo ook de vernieuwde 7+8. Deze editie is een must-have omdat er nog veel meer nieuwe boulders in zijn opgenomen. Zijn er dan nog punten van kritiek? Amper. Het enige wat je op deze topo zou kunnen aanmerken is de dikte en zwaarte.

Kortom, Bart van Raaij heeft een zeer fraaie oranje boulderbijbel geproduceerd, waarin je alle stevige boulders kunt vinden die op de heilige grond van Fontainebleau liggen.


Fragmenten uit de topo: © Bart van Raaij
Coverfoto en foto Bleau’s Art: Ron Berends

                        

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.