Siked!

Oukaimeden 101

Oukaimeden: dit gebied in Marokko is nog volop in ontwikkeling en is dus uitermate geschikt voor echte pioniers. Lees hier een uitgebreide introductie die alle aspecten van het klimmen in het Marokkaanse binnenland belicht!

Deze Oukaimeden 101 is op 25 juli 2017 aangevuld met de meest recente informatie over onder anderen gebieden, boulders en opties voor overnachten.

Eerder interviewden we Keoma Jacobs al over Oukaimeden en Imik’Simik. Samen met de lokale gemeenschap en de internationale bouldergemeesnchap wil Imik’Simik van Oukaimeden een volwaardig bouldergebied maken. Dit doen zij door trips naar het gebied te organiseren en de lijnen die daarbij worden geopend te verwerken in een online app. Speciaal voor Siked schreef Imik’Simik deze introductie tot het gebied.

StructureandDirection-(14)-2

Vervoer Oukaimeden

Op slechts anderhalf uur rijden vanaf chaotisch Marrakech ligt Oukaimeden. Het is goed te doen om naar Marrakech te vliegen met bijvoorbeeld Ryanair vanaf Eindhoven of Dusseldorf (Weeze) of met Transavia vanaf Amsterdam.


IMAG0158

Tijdens de korte rit van Marrakech naar Oukaimeden rijd je de bergen in naar het hoge bouldergebied op 2700 meter. Je kunt in Marrakech een auto huren voor ongeveer 30 euro per dag, afdingen is uiteraard mogelijk. De wisselkoers is een makkelijke rekensom: tien Dirham is een euro. Let op bij goedkope deals: er kan nogal eens wat gedonder achteraf komen.
Mocht je toch zonder huurauto naar Oukaimeden willen dan kan je een grande taxi nemen vanaf Marrakech naar Ourika en daar overstappen in een volgende taxi de berg op. De grande taxi’s, 25 dirham per persoon, vertrekken net buiten de medina van Marrakech. Deze gaan pas weg als ze vol zijn, oftewel vier personen op achterbank en twee op bijrijdersstoel. Je kunt natuurlijk ook de hele taxi afkopen. De prijs voor het laatste half uurtje van Ourika naar Oukaimeden ligt voor Marokkaanse begrippen hoog, rond de 40 euro, omdat er weinig locals die kant op gaan. Vanaf Oukaimeden terug is het makkelijker om vervoer te regelen. Lokale busjes die naar beneden moeten pikken langs de kant mensen op voor zo’n drie a vier euro. Als je in het dorp rondvraagt of er een busje naar beneden gaat is er meestal ook wel wat te regelen.

foto-9

Tip voor bij je aankomst op Marrakech Airport: er kan zich een flinke rij voor de pinautomaat in de aankomsthal vormen. Ga niet in deze rij staan maar loop 50 meter verder en sla rechts af waar de incheckbalies zijn. In deze hal staat een pinautomaat die meestal door niemand wordt leeg getrokken.

 

Gebieden

De boulders liggen verspreid langs een goed geasfalteerde weg tussen de dorpen Ourika en Oukaimeden. Met het benoemen en groeperen van de gebieden is net begonnen. The Colony is met 2400 hoogtemeters het laagst gelegen gebied met een mooie set boulders. Om de hoek van The Colony ligt het gebied Friends met een aardig enge highball van Louis Parkinson en een klassieker in wording: Hidden Gem (7A). Verder op de berg ligt het enige gebied waar de boulders in het bos liggen, vandaar dat het de naam The Forest heeft gekregen. Dit gebied is pas recentelijk ontdekt, er zijn dus nog veel boulders te openen.

Nabij het dorp Oukaimeden op 2700 meter hoogte zijn twee verder in kaart gebrachte gebieden te vinden: The Bakery en Babylon. De meeste boulders liggen verspreid op de helling en de hoogte kan letterlijk en figuurlijk je de adem ontnemen.

Net boven het dorp ligt het gebied Backyard, dat de laatste jaren steeds meer is ontwikkeld en een van de meest diverse en populaire gebieden tot nu is gebleken. Ongetwijfeld speelt de wandeling van slechts enkele minuut vanaf het chalet daar een rol in, je ziet de boulders dus letterlijk vanaf je balkon liggen. Het gebied Plato ligt aan de andere kant van de bergkam en op tien minuten lopen van The Backyard. Plato is een super compact gebied met veel boulders en fantastische vergezichten het dal in. Vanaf Plato zie je bovenop de bergkam een paar imponerende boulders liggen, dat is het gebied Neverland.

In het voorjaar is alles groen en groeit het gras hoog (pas op voor slangen). In de maanden juli en augustus wordt het erg heet. Vanaf november kan er een pak sneeuw liggen. De ervaring is dat er dan prima geboulderd kan worden als het Marokkaanse zonnetje zich laat zien. Oukaimeden bestaat uit zandsteen boulders. In The Colony vind je veel ruwe steen en randjes, terwijl The Bakery meer gepolijst is. Neverland bevat een paar flinke highballs en The Backyard heeft alles van crimpers tot mega dyno’s en plaatjes zonder handen. Omdat er nog amper geboulderd wordt in het gebied is het wel opletten met rotsdelen die kunnen breken, afbrokkelen of scheuren.

DSC_0328

Boulders

Echte klassiekers zijn er in Oukaimeden nog niet. Het is aan de boulderaar om deze klassieke boulders zelf te openen. Klassiekers die een mogelijke top zouden kunnen vormen: Hidden Gem (7A) van de Nederlander Bastiaan Terhorst in het gebied Friends met crimpy greepjes in een lichte overhang. Ook de highball Better than Life (7C) van de Brit Greg Chapman in Neverland met zijn crimps en ondergrepen is een goede kanshebber. Als makkelijkere optie kun je kiezen voor de onlangs geopende boulder Models on Cocaine (6A) van de Portugees David Teles hoog op de bergkam van Shepherds. Ook de compressie-boulder Cottards Illusion (6A) van de Zimbabwaan Derrick Starling in The Colony is een mooie optie. Andere tips: Structure and Direction (6C+) is een super mooie diagonale lijn waar aardig wat pogingen op stuk zijn gelopen totdat de juiste beta werd gevonden. Deze boulder ligt in het gebied The Colony. De boulder Jim Bean with Honey (6C) geopend door Jesse de Vries in The Bakery is ook een erg mooie lijn. Beide boulders laten je vingertoppen kraken.

foto4

 

foto5

Bij een derde boulder moet je een toehook plaatsen boven je hoofd. Dit is de charme van Oukaimeden: lijnen bedenken, first ascents pakken en epische namen bedenken voor de boulders. Tijl Smitz opende recentelijk een 7B+ boulder in Babylon genaamd Sinkcrimper. Alle gradaties die aan de boulders gekoppeld worden moeten gezien worden als een eerste indicatie. Pas als meerdere mensen een gradatie hebben bevestigd kan deze als betrouwbaar worden gezien. Desalniettemin is er heugelijk nieuws, de Duitser Leon scholl opende in april 2017 de eerste 8A-boulder van Marokko, All Alone in the Backyard. Dit is een zitstart-versie van de ook al mooie lijn Omiga Amigo (7C).
 

foto-7

Crashpads kun je meenemen in het vliegtuig (vrij prijzig) of in je auto mocht je de lange roadtrip willen maken. Een alternatief is het huren van een pad via Imik’simik.

Belangrijk om te vermelden is dat het voor komt dat lokale herders onder potentiele boulders hun seizoenshuisjes bouwen. Zo is het al gebeurd dat er lijnen niet meer geklommen konden worden doordat er een seizoen later een muur is gebouwd door een herder. Muurtjes van herders dienen echter natuurlijk absoluut niet te worden afgebroken door klimmers.

rtm

Binnenkort komt de derde update van de Oukaimeden-topo uit, met naar schatting 800 boulders. De app heeft een turn-by-turn functie die de je naar alle boulders zal leiden zonder verdwalen. Boulderaars kunnen de topo zelf aanvullen en betrouwbaarder maken. De topo zal op deze manier steeds completer worden. In de topo zijn op dit moment al zo’n 200 boulders te vinden.

Verblijf

De meest voor de hand liggende accomodatie is de Franse Alpine Club, waar je met je NKBV-lidmaatschap korting krijgt. De kosten zijn dan 210 dirham (21 euro) of 120 dirham (12 euro) per nacht. Het ontbijt kost je 35 dirham maar is behoorlijk simpel en kan na een paar dagen je neus uit komen. Je kunt hier ook in de avond eten en zelfs een wijntje bestellen, maar het is er een stuk duurder dan in de lokale restaurantjes om de hoek. Er zijn ook wat privehuizen te vinden op Airbnb, deze grote huizen zijn te huren voor zo’n 100 euro.

Ook kan je op een half uur rijden van Oukaimeden in Ourika verblijven. Er zijn hier meerdere hotels in alle prijsklassen. Op Airbnb kan je in Ourika en op de weg tussen Ourika en Oukaimeden prive-appartementen vinden voor 50 euro per nacht, met zwembad! Voordeel is dat je meteen een kilometer naar beneden gaat en de temperatuur aanzienlijk stijgt. Tenslotte zijn er in de bergen chalets te huur, hier kun je zelf koken en daarmee de kosten natuurlijk aanzienlijk drukken. Dit is ook de optie die Imik’Simik die nu gebruikt.

foto-10

Eten en drinken

Oukaimeden heeft niet veel winkels. Er zijn een paar kleine Hanuts waar je brood (gobz), frisdrank, flessen water (water uit de kraan is ook te drinken en smaakt goed) en wat groenten en fruit kunt kopen. Wil je grotere boodschappen doen dan is het handig om deze in Marrakech in te slaan. Er is bijvoorbeeld geen alchohol te koop in Oukaimeden. Als je s’avonds een fles wijn meester wilt maken of wilt genieten van een koud biertje dan kun je deze het beste al van tevoren kopen in Marrakech.

In Oukaimeden zelf zijn een paar restaurants. Op het kleine dorpsplein zit een duurder restaurant met prijzen vanaf 20 euro per maaltijd. Goedkopere restaurants waar je voor ongeveer zeven euro prima eet en drinkt zijn er genoeg te vinden. Wil je echt een keer goedkoop eten dan is de Harira soep (Marokkaanse linzensoep) een aanrader voor slechts anderhalve euro. Bedenk wel dat in deze gebieden veelal berbers wonen en dat de harira die zij bereiden meer op een soort havermout lijkt (mocht je al eens eerder de heerlijke linzenvariant geproeft hebben). Vrijdag is in Marokko traditioneel couscous-dag. Geef je het op tijd aan dan wil men vast dit traditionele recept voor je klaarmaken.

Voor je ontbijt zijn er genoeg restaurantjes die met plezier een flink aantal eieren voor je bakken. Hier ben je dan 50 dirham voor kwijt, inclusief een kopje thee of koffie. Als je met een grote groep bij een restaurantje aanschuift kan de wachttijd nogal eens oplopen terwijl je ongeduldig bent om nieuwe boulders te zoeken of juist uitgehongerd van een dag boulderen. Tip is om de avond ervoor alvast een bestelling door te geven voor de volgende ochtend of op de ochtend zelf een uurtje van tevoren er heen gaan om te bestellen. Deze bestelmethode geldt eigenlijk ook voor het diner. Met name in het voorjaar is het erg rustig in het dorp en zijn de restaurants niet altijd voorbereid op zo veel mensen.

CleanAirCleanLiving-(52)

Verdere activiteiten

Marokko is een heel divers land waar genoeg te beleven is. Een bouldertrip van bijvoorbeeld een week is uitermate geschikt om te combineren met een rondreis door Marokko. Een paar opties die met de auto goed te doen zijn vanaf Oukaimeden:

  • Je kunt dagtochten te voet maken of een meerdaagse trekking doen door de Atlas richting Imlil. Bij de Alpine Club is hierover info en kaarten te vinden. Ook in de Lonely Planet kan je hier genoeg over vinden.
  • Wil je de zouks (markten) met al zijn specerijen eens van dichtbij zien en heb je niet heel veel tijd dan is Marrakesh de ideale plek. Ga in de avond naar J’maa El Fna om kebab of geitenhersenen te eten bij een van de vele kraampjes en te luisteren naar alle verhalenvertellers. Heb je meer tijd, dan zou je ook naar de minder bekende zouks van Rabat, Fez of Meknes kunnen gaan die elk een eigen sfeer hebben.
  • Essaouira is zo’n tweeënhalf uur rijden vanaf Marrakech. Het biedt een erg leuke zouk, een windsurfplek waar het altijd waait en waar je zelfs het nachtleven in kan.
  • Surfen aan de westkust, bijvoorbeeld in Essaouira, Rabat en Dar Bouazza (bij het beroemde Casa Blanca).
  • Todra Du Gorge: prachtig klimgebied maar ook een geweldige mooie kloof om doorheen te wandelen of je Lawrence of Arabia te voelen op een paard. Vanaf Todra kan je ook doorrijden naar Merzouga, waar je de woestijn in kan.

ecd51f9b284e9f52c987821e13609dab

Weer

Als je op een doorsnee weerwebsite kijkt dan krijg je het weer in Marrakech te zien, in plaats het hoger gelegen Oukaimeden.  Wil je de hoogte een beetje in kunnen schatten kijk dan hier. Let wel, de Toubkal ligt aan de andere kant (bij Imlil). Vanaf ongeveer november tot maart kan je sneeuw verwachten. In de zomer is het een welkome verkoeling in vergelijking met snoeiheet Marrakesh maar is het nog te warm om te boulderen. Maart, april, mei in het voorjaar en oktober en november in het najaar zijn de beste maanden om te boulderen in Oukaimeden. Nogmaals, er is natuurlijk ook prima te boulderen in de wintermaanden maar soms kan er door verse sneeuw een paar dagen niet geboulderd worden. Er is boven op de berg een onderzoeksstation en zij hebben een 24 uurs camera op het gebied staan.

Wind-of-Dawn

 

Foto’s: Imik’Simik

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.