Siked!
Rab Bleau Basics - Bram Berkien

Op zo’n 5,5 uur rijden van Utrecht ligt het grootste boulderparadijs van Europa: Fontainebleau. In deze driedelige reeks Bleau-basics leren we je alles over dit legendarische bos. Kids, ga even zitten, want dit is Bleau 101!

In deze bossen worden al decennialang boulders getopt. Vroeger waren het alpinisten die trainden voor de toppen rond Chamonix, tegenwoordig zijn het mensen zoals jij en ik die graag buitenspelen. Er zijn veel overeenkomsten met binnen in de hal klimmen, maar soms is buitenklimmen toch net even wat anders.

Allereerst, hoe kom je in Bleau? Het is vrij simpel; je neemt de auto richting Parijs en rijdt dan nog een stukje verder door naar de bossen rond het stadje Fontainebleau. Een goede topo helpt je om het juiste klimgebied te vinden en is essentieel om tussen de blokken te navigeren. Verder is een auto ook noodzakelijk om de klimgebieden te bereiken.

Net als in de boulderhal zijn er circuitboulders, die aangegeven worden met kleuren en cijfers. Oranje is easy-peasy, terwijl rood al best pittig wordt.

Naast circuitboulders liggen er ook veel lijnen buiten de circuits. Die zijn vaak wat moeilijker en je vindt ze alleen met een topo en een uitstekend richtingsgevoel.

Wat neem je mee naar Fontainebleau?

En wat heb je nodig? Vrij simpel: een crashpad, je normale klimschoenen, pof, borstel en een of meerdere topo’s. Het gebruik van magnesiumpoeder is dus toegestaan, maar gebruik het met mate. Het is immers geen klimhal! Respecteer de blokken, de omgeving en je mede-klimmers. Daarover meer in de volgende aflevering!

Zoek je tot slot een plekje om te slapen? In de warme maanden zijn er verschillende campings waar je een tent op kunt zetten. Je kunt natuurlijk ook een huisje boeken, zodat je ‘s avonds heerlijk warm op de bank zit.

Lees meer over het merk Rab.


Disclaimer: deze videoreeks wordt mede mogelijk gemaakt door Rab. Tekst en beelden zijn door Siked zelf bedacht en gemaakt, zonder invloed van sponsoren. De advertentiemiddelen die ingezet worden zijn: product placement en weergave van het Rab-logo. 

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.