Siked!
Bleau Basics 101 - Boulderethiek

Welkom bij Bleau-basics deel 2! In de vorige video hebben we je verteld hoe je in Fontainebleau komt en wat je mee moet nemen. Maar nu sta je in het bos tussen de blokken. Wat mag wel en wat mag niet? Tijd voor een lesje boulderethiek!

Veiligheid

Allereerst de veiligheid: klimmen in de natuur is net even iets anders dan in de hal. Zo liggen er geen dikke matten om je val te breken, maar leg je een eigen crashpad onder je project neer.

Eén pad is voor de meeste boulders voldoende, maar soms heb je er meer nodig. De boulder is bijvoorbeeld heel hoog, lang of er liggen stenen onder die je af moet dekken. Let ook op dat crashpads netjes op elkaar aan moeten sluiten. Als er een gat tussen zit of ze juist over elkaar heen liggen, kun je er lelijk je enkel op verzwikken.

Als je uit een boulder valt, land je niet altijd netjes met je voeten op je crashpad.  Hier helpen je spotters je letterlijk een handje: het is hun taak om te voorkomen dat je op een rare manier op de mat terecht komt.

Bekijk ook deel 1 van de Rab Bleau Basics

Te gast in de natuur

Als klimmer zijn we te gast in de natuur. Laat nooit afval achter – ook geen bananenschillen – en tast de natuur niet aan. Volg netjes de paden en borstel alle tickmarks weg. Die hoeven trouwens echt niet vanaf Mars zichtbaar te zijn, een duimlengte is meer dan genoeg.

Klimmen op natte rots of met zand onder je schoenen is ook not-done: de blokken in Fontainebleau bestaan uit zeer zacht gesteente dat snel slijt. Borstelen van grepen doe je met een zachte borstel en alleen als de greep droog is. Neem ook een matje of doek mee om je schoenen aan af te vegen.

Als je tenslotte je trouwe viervoeter meeneemt, zorg dan dat je die netjes aan de lijn houdt, zodat andere klimmers er geen last van hebben.

Boulderen is in korte tijd erg populair geworden, en om nog langer van klimgebieden als Fontainebleau te kunnen genieten moeten wij als klimmers onze verantwoordelijkheid nemen.


Disclaimer: deze videoreeks wordt mede mogelijk gemaakt door Rab. Tekst en beelden zijn door Siked zelf bedacht en gemaakt, zonder invloed van sponsoren. De advertentiemiddelen die ingezet worden zijn: product placement en weergave van het Rab-logo. 

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.