Siked!
Radium Boulders - Siked!

Nog dit jaar krijgt Maastricht haar eerste boulderhal! Radium Boulders zal hoogstwaarschijnlijk in de herfst haar deuren openen. Wij spraken met Floriaan Drewes en mede-eigenaar Bob Giesberts over hun nieuwe aanwinst in het zuidelijkste puntje van ons land. Lees het interview hieronder.

Waarom hebben jullie voor Maastricht gekozen?

Floriaan: Het idee dat we tijdens de bouw van de hal in no time in Bleau, Freyr en Berdorf zitten, sprak ons wel aan, haha! Maar serieus; het is een flinke stad en er is nog geen boulderhal. Dat Maastricht een grote internationaal georiënteerde universiteit heeft is ook mooi meegenomen. En het goede contact met de gemeente heeft de doorslag gegeven.

Waarom was er nooit eerder een klimhal in Maastricht?

Floriaan: Die geschiedenis kennen we niet precies, maar we hebben gehoord dat er wel pogingen zijn ondernomen. Misschien was er toen geen goed pand beschikbaar? En de gemeente moet je natuurlijk ook meekrijgen.

Op welke doelgroep gaan jullie je richten?

Floriaan: In de eerste plaats op inwoners van Limburg en het grote aantal studenten van de universiteit. Maar de stad grenst aan zowel Vlaanderen als Wallonië en Aken ligt op een half uurtje rijden. Het is een belangrijke stad voor de regio en meer dan de helft van de studenten komt uit het buitenland. Wij verwachten dus naast Limburgers een internationaal publiek met vooral veel Belgen en wellicht ook Duitsers.

Hoe kwamen jullie op deze bijzondere locatie?

Floriaan: We raakten tijdens onze zoektocht naar panden al snel in gesprek met de gemeente. Zij bleek zelf veel vastgoed te hebben en liet ons meerdere opties zien op Belvédère en het aangrenzende Frontenkwartier. Dit is een gebied vol industrieel erfgoed, wat lijkt op de Westergasfabriek (in Amsterdam, Red.). Maastricht ontwikkelt dat tot een culturele en maatschappelijke hotspot.

De ontwikkelaars van het gebied zijn in Boulderhal Kunststof komen kijken en waren meteen enthousiast. Uiteindelijk bleek de eerste verdieping van het Labgebouw van de Radium rubberfabriek het meest geschikt. Zo is de naam Radium Boulders ontstaan. Het is echt een fantastische locatie in een prachtig oud pand; vijf minuten lopen van de winkelstraten, in het centrum en ook goed bereikbaar per auto.

Radium Boulders - Siked!

Foto: Fred Berghmans

Dit is alweer de derde hal in de Kunststof-familie. Was het een bewuste keuze om zo snel door te pakken?

Floriaan: Ja, voor Kunststof een feit was, fantaseerden we erover om in ieder geval drie boulderhallen te openen. Wij hadden echter verwacht dat het jaren zou duren voor een tweede hal überhaupt een optie zou zijn. Door het succes van Leiden zijn we drie maanden na opening alweer verder gaan zoeken. Dat deden we in verschillende steden tegelijk. In Haarlem bijvoorbeeld hebben we best wat tijd gestoken. Maar toen bleek dat Energiehaven in Utrecht doorging, hebben we Haarlem tijdelijk laten rusten en je ziet wat er dan gebeurt.

Het pand waar Boulderhal De Fabriek in komt hebben wij nog in gestaan, maar was toen nog niet beschikbaar. Zo snel kan het dus gaan. Gezien de enorme groei van boulderen en het aantal partijen dat hallen probeert te openen, moeten we wel een beetje doorpakken. Met Maastricht zijn we inmiddels anderhalf jaar bezig, dus het ontwikkelen van Boulderhal Energiehaven en Radium Boulders liep gedeeltelijk parallel. Door de ervaring wordt het steeds gemakkelijker en leuker om iets nieuws te openen, dus wellicht komt er nog wat aan.

Waarom kiezen jullie er eigenlijk voor om elke hal een andere naam te geven?

Floriaan: We vinden het leuker om elke keer een hal te maken met een eigen identiteit. Ook staat het idee een keten te worden ons tegen. We merken wel dat we op bepaalde vlakken dezelfde keuzes maken, dat heeft wellicht met smaak te maken. Maar met een abonnement of rittenkaart kun je wel gewoon bij de verschillende hallen terecht.

Bob, je wordt mede-eigenaar en bedrijfsleider van Radium Boulders. Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?

Bob: Dat is toevallig gegaan. Ik reed met René en Irene van Nihil (Nederlands klimmerk, Red.) mee naar Kunststof voor KUNST | WERCK, een lokale wedstrijd. Daar raakten we aan de praat met Floriaan over hun nieuwste project in Maastricht. Hij vertelde me dat ze op zoek waren naar iemand die de zaak wilde runnen en liefst de financiële middelen had om mede-eigenaar te worden. Ik was meteen enthousiast. Floriaan kende mij al een beetje en zag het ook direct zitten. In de gesprekken die volgden, bleek het ook met Rogier en Steffen goed te klikken.

Een redactionele sidenote: Rogier en Steffen zijn de compagnons van Floriaan, met wie hij samen Boulderhal Kunststof in Leiden en Energiehaven in Utrecht heeft geopend. Bob Giesberts is nu samen met de drie ondernemers eigenaar van Radium Boulders. Eenzelfde soort constructie zagen we overigens ook al bij Monk Rotterdam.

Waarom hebben jullie voor deze constructie gekozen?

Bob: Voor mij is het natuurlijk veel interessanter om mede-eigenaar te zijn dan bedrijfsleider. Als de zaken goed gaan, heb je ook profijt van je inspanningen. En voor Rogier, Steffen en Floriaan was dat precies de reden dat ze iemand zochten die mede-eigenaar wilde worden. Door de afstand tussen Maastricht en Amsterdam is het voor hen een fijn idee dat er straks iemand zit die er echt een succes van wil maken.

Radium Boulders - Siked!

Waarmee gaat Radium straks het verschil maken?

Bob: Ach ja, het verschil maken, dat weet ik niet… Ik denk dat het een combinatie van elementen is, die een hal goed maken. We gaan ervoor zorgen dat klimmers van elk niveau een leuke ervaring hebben. Vriendelijke en toegankelijke mensen achter de bar zijn erg belangrijk. De boulders moeten creatief zijn en met aandacht worden gebouwd. Op schoonmaakkosten gaan we niet besparen. Het moet ook een prettige plek zijn om met niet-klimmende kinderen te komen, zonder dat die kids andere klimmers tot last zijn. Maar aan de klimmende kids denken we natuurlijk ook: ze krijgen een eigen circuit en jeugdgroepen starten vanaf vijf jaar.

Waarom moet de rest van Nederland straks naar het zuiden reizen? Wat kunnen we verwachten?

Bob: Zon! Ik woon er nu al bijna twee maanden en volgens mij is het hier altijd mooi weer ;). Joh, maak er meteen een mooi weekend van en ga nog wat wandelen of mountainbiken in de buurt. Met alle aandacht en energie die we erin stoppen kun je in Radium hele vette boulders verwachten in een super gezellige hal.

De locatie is top en ligt op loopafstand van het centrum. Het is een flinke ruimte van 1690 vierkante meter, met hoge ramen aan weerszijden over de volledige lengte van het pand. De ramen blijven vrij door alleen paddo’s te plaatsen, waardoor een gevoel van ruimte gecreëerd wordt met veel daglicht. Achterin staat een top-out wand en een komvormige wand speciaal voor de meer dynamische boulders.

Radium Boulders - Siked!

Er is een Moon Board van 25 graden en één van 40 graden. Ook genoeg old-school-power-boulderen dus. Verder zie je straks veel op- en inbouwmodules en uiteraard een selectie van de mooiste grepen. Daar wordt niet op bespaard. Er komen relatief veel grote grepen, dus boulders moeten de ruimte krijgen en vlot vervangen worden.

Ik ben erg tevreden over het ontwerp van de wanden. Er zitten een paar spectaculaire features in. De wanden lopen bijvoorbeeld door tot aan het plafond. Dat zal een indrukwekkend effect hebben, aangezien het plafond 5,2 meter hoog is. Uiteraard bouwen we de boulders niet tot die hoogte en er komen afklimgrepen om de terugkeer naar de mat comfortabel te maken. Vergeet ik nog iets? Met het boulderen komt het natuurlijk helemaal goed. We gaan ons best doen een interessant bouwteam samen te stellen. Ik hoop dat men de hal mooi gaat vinden!

Wie bouwt de wanden en wat zijn de gedachten achter het ontwerp?

Floriaan: De wanden bouwen we helemaal zelf dit keer. In Utrecht hebben we het grootste deel al zelf gebouwd. Aan de bouw van Kunststof en Energiehaven hebben we een fantastisch team overgehouden. Vlak over de grens in België hebben we een huis gehuurd waar we tijdens de werkweek kunnen overnachten. De basis van het wandontwerp is gemaakt door Frank Bogerman van Axis Klimwandenservice.

Het bleek al snel dat drie grote paddo’s en een achterwand het beste zullen werken. De grootste paddo is 18 meter lang. Alle wanden samen vormen de perfecte verhouding van plaat, wand, overhang en dak.

Wanneer begint de bouw en wat moet er allemaal gebeuren?

De bouw is al ruim een maand bezig. Daarvoor moest er van alles uitgesloopt worden en het pand moest helemaal schoongemaakt worden. We waren wel wat gewend, maar dit pand is duidelijk ouder en dat was te merken aan de hoeveelheid stof. Nu bouwen we de kleedkamers, douches, opslag, bar, verwarming, wanden, etc. Daar zijn we de hele zomer zoet mee.

Zoeken jullie nog vrijwilligers?

Floriaan: Jazeker! We krijgen al geweldig veel hulp. Bij deze willen we het gezellige team vrijwilligers, die ons nu al heel vaak hebben geholpen, graag bedanken. Er is bijna altijd wel wat te doen, dus als mensen een ochtend, middag of avond vrij hebben zijn wij ontzettend blij met de hulp. Ook mensen met twee linkerhanden kunnen we gebruiken. Stuur even een appje naar Bob wanneer je zou kunnen (06 520 70 142).

Wanneer kunnen we komen boulderen?

Ergens in het najaar hopen we klaar te zijn!

Meer info over Radium Boulders

Radium Boulders - Siked! Radium Boulders - Siked! Radium Boulders - Siked! Radium Boulders - Siked! Radium Boulders - Siked!

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.