Siked!

Afgelopen maandag schopte het NK Lead 2017 het tot de Volkskrant. In de spread prijkten een lekker grote foto van Tim Reuser in de brute overhang, een prachtige omschrijving van de drie disciplines en een reactie van coach Aukje van Weert. Die reactie kwam echter heftig aan: er stonden wat vlijmscherpe uitspraken in. Net als veel andere klimliefhebbers wilden wij weten of het begeleidingsteam van het Nederlands team er écht zo over dacht, of dat er toch sprake was van een journalistieke misser.

Wij namen contact op met het begeleidingsteam van het Nederlands team, bestaande uit Aukje van Weert, Mathieu Ceron, Ulf Lennertz en Michiel Nieuwenhuijsen. Van Weert gaf in een discussie op de Facebook-pagina Dutch Climbing Community al aan dat zij bepaalde uitspraken niet had gedaan en dat haar woorden verdraaid waren. Wij vroegen het begeleidingsteam om toelichting en legden tevens enkele kritische vragen voor die als reactie op het artikel waren geplaatst.

Welke zinnen/gedachten zijn naar jullie mening verkeerd geciteerd in het artikel in de Volkskrant?

Het gaat ons met name om dit stukje:

Bondscoach Aukje van Weert zit met een speciaalbiertje aan de rand van de klimmuur. Ze acht het onwaarschijnlijk dat een Nederlander naar Tokio gaat. ‘Dat kan alleen als je er alles voor opzijzet. Eigenlijk is er maar één Nederlander die een serieuze kans maakt, vindt Van Weert. Jorg Verhoeven (32) is de naam. Hij woont al 15 jaar niet meer in Nederland. Meteen na zijn eindexamen trok hij naar de Alpen bergen om er te gaan rotsklimmen. Sinds zijn 19de woont hij in Innsbruck, het Europese centrum voor topklimmers. Later ging hij ook wedstrijdklimmen in de hal. Aan NK’s, zoals die van zaterdagavond in Utrecht, doet hij niet mee. ‘Hij zou met twee vingers in zijn neus winnen’, aldus de bondscoach. (Bron: Volkskrant 20 november 2017)

Wat Aukje heeft aangegeven is dat de kans om deel te nemen aan de Spelen in de klimsport erg klein is. Een klimmer moet tot de top dertien wereldwijd in de gecombineerde disciplines horen, of continentaal kampioen zijn in de gecombineerde disciplines. Dat gezegd hebbende zijn de papieren van Jorg op dit moment goed. Daarnaast zijn ook andere Nederlandse klimmers bezig met voorbereiding op kwalificatie. Een echte uitdaging, maar mede daarom ook motiverend! De ‘twee vingers’ zijn de woorden van de journalist die voorafgaand aan de wedstrijd peilde hoe goed Jorg dan is. Jorg heeft dit jaar laten zien een hoog lead niveau te hebben door de finale te halen tijdens de World Cup in Villars. De kans dat hij het goed zou hebben gedaan op deze wedstrijd is aanzienlijk. Dat doet niks af aan de andere klimmers, hun prestaties en de kwaliteit van de wedstrijd.

Overigens is er minimaal nog één klimmer in Nederland die alles op alles zet voor de kwalificatie voor de Olympische Spelen: Nikki van Bergen. Dat ‘alles op alles zetten’ staat overigens niet gelijk aan ‘alles opzij zetten’. Vanuit het begeleidingsteam is het onze visie dat een klimmer zich juist ook als mens en toekomstige professional ontwikkelt: je combineert dus topsport met een opleiding, studie en andere interesses. Of onze klimmers, welke dan ook, het niveau hebben zich te kwalificeren voor de Spelen blijkt na de kwalificatie. Wel moet gezegd worden dat we niet met alle klimmers dit voorbereidingstraject voor de Spelen aangaan. Voor veel klimmers komt dit te vroeg. Voor hen liggen er andere doelen op de middellange en lange termijn. Daarnaast klopt het niet dat de NKBV 32.000 leden heeft. Dat zijn er 62.000. ​We vertelden de journalist dat er zo’n 32.000 klimmers (boulder en lead, NKBV-lid en niet-lid) zijn in Nederland.

De uitspraak dat het onwaarschijnlijk is dat er een Nederlander naar Tokyo gaat wordt door sommigen gezien als erg demotiverend, door anderen als gezond realistisch. Hoe zien jullie dit achteraf?

Deze uitspraak is niet gedaan, zie boven

De uitspraak dat Jorg met twee vingers in de neus het NK zou winnen kan worden gezien als een pijnlijke relativering voor de klimmers die wel aan het NK meededen. Wat kunnen jullie hierover zeggen?

Zoals gezegd, dit zijn de woorden van de journalist. Dat het niveau van Jorg hoog is relativeert desalniettemin niet de prestaties van de overige klimmers op het NK die, in tegenstelling tot Jorg, wel meededen met het NK. Dat was een mooi evenement met fraaie routes die bovendien zorgden voor een goede uitslag.

 

Misschien ligt dit aan de journalistiek van de Volkskrant, maar het beeld dat geschetst wordt van een bondscoach die aan het bier zit en de kwaliteiten van haar pupillen relativeert op hetzelfde moment dat deze een wedstrijd klimmen lijkt onhandig.

Het begeleidingsteam van Oranje bestaat uit vier mensen. De klimmers werden op het NK Lead 2017 gecoacht door Mathieu Ceron, die in de isolatie was. Ulf Lennertz was deelnemer. Aukje van Weert en Michiel Nieuwenhuijsen bezochten het NK Lead 2017 in hun vrije tijd en waren dus niet als coach aan het werk. Die kwamen juist om te genieten van hun pupillen.

Zijn jullie niet bang dat door de verhuizing van Jorg te koppelen aan zijn hoge niveau, klimmers zijn voorbeeld volgen en naar het buitenland verhuizen?

Je wilt dat klimmers doen waar ze beter van worden. Als dat buiten Nederland is, is het zaak om de infrastructuur in Nederland zo in te richten dat het in Nederland aantrekkelijker is dan in het buitenland. Zoals Tim Reuser in het artikel aangeeft, is de sport nu vooral gericht op breedtesport. Dat is ook goed, want hoe meer mensen gaan klimmen, hoe beter je de topsportinfrastructuur kunt inrichten. Daar werken we vanuit de NKBV momenteel heel hard aan.

Jorg is 15 jaar geleden naar Innsbruck verhuisd. Zoals ook in het interview aangegeven, maar niet gepubliceerd, was dat in die tijd geen onverstandige keuze, het heeft Jorg in ieder geval ver gebracht. Ook Nicky de Leeuw heeft destijds die stap genomen. Op dit moment is er veel aan het veranderen in de sport in Nederland. We zijn er zeker nog niet, maar zowel binnen de NKBV en het begeleidingsteam als in lokale initiatieven wordt er hard gewerkt op het gebied van topsport. Je kunt je als talent dan ook steeds beter ontwikkelen in Nederland. De lokale ontwikkeling van klimmers heeft de aandacht van de NKBV, evenals de topsportontwikkeling binnen het Nederlands Team.

Mocht iemand er desondanks voor kiezen in een andere uitdagende omgeving te gaan wonen, dan is daar niets mis mee. Dat doen ze bij andere sporten ook. Dat een sporter kiest voor wat goed is voor zijn/ haar eigen ontwikkeling is wat je hoopt te bereiken met de begeleiding van een topatleet.

Wij raken deze klimmer dan overigens niet ‘kwijt’. Deze klimmer blijft Nederlander en doet alles wat mogelijk is om internationaal de best mogelijke resultaten voor ons land te behalen. Met iemand als Jorg blijft het contact goed, en zijn kijk op ontwikkeling is voor ons waardevol.

Wat denken jullie dat zeer realistisch gezien haalbaar is qua deelname aan de Spelen?

Elke klimmer in het NL-team heeft eigen prestatiedoelen, voor de een zijn deze specifieker dan voor een ander. Dit is onder andere afhankelijk van leeftijd. Niet ieders ambitie ligt bij de Spelen. Doelen vormen het uitgangspunt voor hoe we trainen met de klimmers. Voor de één zal dit dus meer gespecialiseerd zijn dan voor de ander. Wat realistisch gezien haalbaar is qua deelname aan de Spelen zal moeten blijken.

Wat moet er gebeuren om die kansen te vergroten?

De kansen op de Spelen vergroten geldt voor die klimmers die dat als doel hebben. Financiële ondersteuning is daarbij noodzakelijk, zodat de voorbereiding voor hen zo optimaal mogelijk kan zijn. Onder andere aanvullende expertise wordt daarmee mogelijk. Jong Oranje heeft een heel mooi seizoen gedraaid afgelopen jaar en werkt keihard om internationaal mee te kunnen komen. Meer financiële ondersteuning om de topsport optimaal in te richten is essentieel. Wij zijn daarom op zoek naar additionele financiering​ via NOC*NSF of in de vorm van sponsoring.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.