Siked!
olympische spelen 2020
Sportklimmen is er bij op de Olympische Spelen in Tokyo van 2020. Een bijzonder moment, vond ook de NKBV. Gaat er verder nog iets veranderen aan de Nederlandse competitie en het nationale team nu de sport Olympisch wordt? Je leest het hier!

De NKBV (Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging) laat bij monde van bondscoach Aukje van Weert weten dat de Olympische status enorm veel nieuwe mogelijkheden biedt voor de verdere ontwikkeling van de klimsport. De bond denkt dat een nog groter publiek zal kennismaken met de sport doordat de Spelen veel media-aandacht met zich mee brengen.
De Olympische status in 2020 moet leiden tot een ‘volgende stap’ van de klimsport. Dat betekent naast groei in bekendheid en beoefenaars een groei van infrastructuur. De hele piramide van breedtesport tot topsport zal zich ontwikkelen:  de hallen, de topsportinfrastructuur van trainers, de wedstrijden, de trainingen en de doorgroeimogelijkheden. De klimsport ondergaat op deze manier een ontwikkeling van activiteit – denk aan kinderfeestjes en eenmalige uitjes – naar sport.
nk-boulder-amanda-meijering
Over het format van de competitie is de nodige discussie geweest. Het vermoeden is dat de disciplines lead, speed en boulder gecombineerd worden. De NKBV meent echter dat nog even afgewacht moet worden hoe de internationale klimbond IFSC de wedstrijd exact zal organiseren:
We moeten afwachten hoe de IFSC samen met de nationale bonden het format gaat vormgeven. Een atleet die nu veelal in één of twee disciplines gespecialiseerd is, zal in alle drie de disciplines moeten gaan trainen. Dit is voor in ieder land een grote uitdaging. We vinden het positief dat de drie disciplines als gelijkwaardige wedstrijddisciplines gehandhaafd blijven, al had het de sporters meer recht gedaan als de disciplines los waren toegelaten. We zijn benieuwd hoe het uitpakt. Voor jeugd en ook in training kan het effectief zijn de verschillende disciplines mee te nemen. We hopen vooral dat een format wordt gekozen waarbinnen de beste prestaties kunnen worden neergezet.
Zowel de Olympische status als het voorgestelde gecombineerde format zouden aanleiding kunnen zijn om ook in Nederland wijzigingen door te voeren. De volgende stap in de klimsport zou bijvoorbeeld kunnen vragen om een gewijzigde nationale competitie, een andere opzet van het Nederlands team en een herziening van het uitzendbeleid. De bond reageert dat de huidige senioren al druk bezig zijn met ambities voor de spelen, maar daarnaast de focus al geruime tijd ligt op talentontwikkeling.
In samenwerking met Nikki van Bergen (student bewegingswetenschappen en topklimmer) en in contact met collega klimbonden kijken we naar verschillende aspecten die een rol spelen in talentontwikkeling. Dat heeft komend jaar in ieder geval effect op ons selectie- en uitzendbeleid en heeft nu al effect op de wijze waarop we trainen. Van even groot belang is de focus op lokaal aanbod in trainingen, lokale selecties en wijze van begeleiden.
bram-berkien-2015-02-12-17-44-06-2
Ook de discipline speed zou zomaar een serieuze plek op de wedstrijdagenda kunnen krijgen:
Voor de competities ziet het begeleidingsteam van het Nederlands Team Sportklimmen graag het toevoegen van speed aan de nationale leadcompetitie. NKBV-coördinator wedstrijdsport Tim van der Linden en de Commissie WedstrijdSport (CWS) werken aan de haalbaarheid en implementatie daarvan. Wat we voor ogen moeten houden is dat de Olympische Spelen wellicht éénmalig zijn, en het format uniek is voor die Spelen, vooralsnog niet voor de internationale competities en kampioenschappen waar nu en na Tokio onze focus naar uit gaat. Dat heeft effect op de wijze waarop we trainen en hoe we ons beleid vorm geven.
De bond lijkt er hier zeer verstandig aan te doen zich niet te veel te laten leiden door de Spelen en vooral verder vooruit te kijken en geen overhaaste wijzingen door te voeren. Belangrijk om te realiseren is ook dat er slechts twintig dames en twintig heren mee mogen doen aan de Spelen in 2020. Het valt dus nog te bezien of daar ook Hollandse leeuwen bij zullen zitten. De exacte methode waarop klimmers zich kunnen kwalificeren moet nog uitgedacht worden, de NKBV houdt dan ook een slag om de arm wanneer we vragen naar de kans op Nederlandse klimmers in Tokyo:
Daarover kunnen we nu nog niet veel zeggen, zeker omdat het format en de selectieprocedure nog niet bekend zijn. Zeker is wel dat het deelnemersveld inderdaad beperkt is. Wat je ook in gedachten moet houden is dat klimmers vroeg kunnen pieken, vanaf 16 á 17 op senioren wedstrijden, daarnaast kunnen klimmers een lange carrière hebben.
Hou Siked in de gaten voor meer artikelen over de Olympische status, wij blijven de ontwikkelingen uiteraard op de voet volgen!

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.