Siked!
Janja Garnbret in München

Gisteren regende het medailles in München. Bij de laatste prijsuitreiking van het boulderseizoen werden Stasa Gejo en Jan Hojer Europees kampioen gekroond. De dagwinst ging naar Janja Garnbret en wederom Hojer. De medailles voor het algemeen klassement gingen naar Shauna Coxsey en Jongwon Chon. En tot slot scoorde Hojer zijn derde goud van de dag door ook het gecombineerde klassement te winnen.

Europees kampioenschap

Zoals uitvoerig besproken diende de halve finale van de World Cup als finale voor het EK. Bij de heren liet Jan Hojer zijn landgenoot Alex Megos achter zich en won de Europese titel voor de tweede keer op rij. De ijzersterke Megos haalde zijn eerste halve finale uit zijn klimcarrière, maar kwam net een paar pogingen tekort voor het goud én een finaleplaats. De relatief onbekende Sloveen Anze Peharc werd derde.
Bij de dames moest er een superfinale aan te pas komen om de plaatsen één en twee te bepalen. Janja Garnbret en Stasa Gejo deelden dezelfde score en omdat countback gebaseerd op de kwalificatieronde oneerlijk zou zijn, werd er een extra boulder aan toegevoegd. Geen van de dames slaagden erin om de eindgreep te bereiken, maar het landen van de dyno was genoeg om het goud aan Gejo te geven. Een absurde apotheose van een toch al bewogen EK.

Naast Gejo en Garnbret stond wereldkampioen Petra Klingler op de laagste trede van het podium. Favoriet Shauna Coxsey werd vierde.

Jorg Verhoeven was de enige Nederlander die aan het EK deelnam. Hij haalde de eindronde niet en moest genoegen nemen met de 23ste plaats.

Jongwon Chon

Jongwon Chon zoekt een oplossing op de plaat.

Der Jan

Na de verlengde halve finale en de huldiging van de verse kampioenen, ging de wereldbeker verder alsof er niets gebeurd was. Jan Hojer stond als enige Europeaan in de finale en werd geflankeerd door Jongwon Chon en vier Japanners. Voor de finale begon, wist Chon overigens al dat hij het eindklassement gewonnen had.

Bij de laatste finaleboulder hoefde de Duitser alleen nog maar te toppen en het publiek hield haar adem in. Toen Hojer uiteindelijk met beide handen de eindgreep vastgreep, ontplofte de Beierse hoofdstad van vreugde. Der Jan hat es wieder geschafft!

Tomoa Narasaki uit Japan werd tweede, zijn landgenoot Tasei Ishimatsu derde.

De finale bij de dames mondde wederom uit tot een tweestrijd tussen Janja Garnbret en Shauna Coxsey. De jonge Sloveense trok dit keer echter aan het langste eind en verzekerde zich met drie tops van de winst. Haar Britse aartsrivaal werd tweede. De Japanse routinier Akiyo Noguchi nam het brons in ontvangst.

De volledige uitslag van het EK boulderen 2017, het algemeen klassement en de laatste werelbeker van het seizoen vind je op de website van de IFSC.

Alex Puccio - Eddie Fowke

Ook Alex Puccio deed weer mee en haalde de finale.

Tomoa Narasaki

Tomoa Narasaki vliegt door het Duitse luchtruim.


Foto’s: Eddie Fowke, Flickr-pagina IFSC.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.