Siked!
Boreal Mutant - Siked!

Het groene monster staart ons uit de schoenendoos aan. Dit is het geheime wapen van Boreal: de mutant. De klimschoen zou alles moeten kunnen, van randjes en aflopers tot heel hooks en teentjes. De mutant kent geen genade en neemt geen gevangenen. Onze interesse was gewekt!

Boreal Mutant

Oké, om eerlijk te zijn was het groen even wennen. De uitstraling is typisch Boreal: kleurrijk, uitgesproken en een tikje gek. Op het eerste gezicht is meteen duidelijk dat deze schoen zich prima thuis voelt in de overhang. De asymmetrische leest met toe down geeft je net dat extra beetje trekkracht op de steilste wanden.

Wat ook meteen opvalt is de royale rubberen plak bovenop de voorvoet. “Als je een teen legt, moet die ook blijven liggen,” zullen ze bij het Spaanse merk gedacht hebben, want hoewel het element in eerste instantie overdreven lijkt, liggen de toe hooks als een huis.

En hetzelfde geldt voor de heel hooks trouwens.

Compromisloos

Maar is deze schoen zo compromisloos als de fabrikant ons wil laten geloven? Het antwoord is nee. Onder de voorzijde is de schoen redelijk stijf tot waar de bal van de voet begint. Deze constructie werkt enorm goed op volumes, omdat de zool gemakkelijk meevormt met de ondergrond.

De soepelheid is echter problematisch op kleine treden. De mutant staat in eerste instantie prima op een klein kristalletje, maar zodra er druk op komt mist de schoen steun ter hoogte van – precies – de bal van de voet.

Daarnaast ben ik persoonlijk geen grote fan van het Zenith rubber dat door Boreal gebruikt wordt. Vooral op plastic voelt het soms glad. In de rots had ik hier minder last van.

Maakt dit de Mutant dan een slechte schoen? Helemaal niet. Hij is veelzijdig, comfortabel en zweet niet. Daarnaast legt hij een van de beste heel en toe hooks van heel klimschoenenland. En in de overhang staat hij zijn mannetje. Voor muurtjes en het betere plaatwerk zouden we alleen een andere schoen adviseren.

                  

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.