Siked!
Lotte Meijer - Cooking for Climbers

Het overkomt me elke keer weer. Na een zware klimdag maak ik op de camping een feestmaal klaar; een gerecht waar iedereen “compleet van ondersteboven is”. True story. Eenmaal thuis in de normale mensenwereld besluit ik om dat succes te herhalen. Ik haal de juiste ingrediënten in huis, kook ze dit keer in een echte keuken en vervolgens smaakt het nergens naar.

Raar. Waarom smaakt het dit keer zo anders? Scheelt het dat ik een hele dag achter een laptop heb gezeten in plaats van buiten tussen de blokken? Ontbreekt de kampeerromantiek? Of is de eettafel simpelweg te warm en behaaglijk om van het eten te genieten? Hoe je het ook wendt of keert, het smaakt nergens naar. Op naar de friettent.

Cooking for climbers

Met deze realiteit vers in het geheugen was ik redelijk sceptisch toen ik (The joy of) Cooking for Climbers in mijn handen kreeg; een verzameling gerechten en baksels voor de echte outdoorliefhebber. “Getver”, dacht ik, “dat smaakt natuurlijk weer alleen met een flinke portie kampeergeluk.”

Een paar jaar geleden verhuisde Lotte Meijer van San Francisco naar Amsterdam. Met een stuk minder rotsen in de omgeving en een chronisch gebrek aan zonuren, had ze ineens meer vrije tijd. Ze besloot om haar liefde voor klimmen, koken en illustreren in een kookboek te combineren.

Lotte Meijer - Cooking for Climbers

Er staan 16 gerechten van Meijer zelf in, met nog een paar extra klassiekers van haar vrienden. De meeste gerechten zijn eenvoudig op de camping te bereiden en bij elk recept staat een verhaal over hoe het gerecht tot stand is gekomen of simpele tips ‘n tricks. Alle recepten zijn op aparte kaarten gedrukt zodat je ze eenvoudig in je kookdoos kunt bewaren. En ze zijn ook hufter-proof!

Pita Pockets with Chickpea Salad

Zelf ben ik niet zo’n bakker. Dat wil zeggen, ik eet liever koekjes dan dat ik ze zelf maak. Maar koken vind ik te gek. Ik besloot daarom de “Pita Pockets with Chickpea Salad” te maken.

De Pita Pockets ken ik vooral uit een tijd toen alles beter smaakte met shoarma. Ze blijken echter voor meer dingen geschikt te zijn. Na het mixen van de kikkererwten en de vinaigrette, grilde ik de pita’s en in een mum van tijd stond er een volledige (gezonde) maaltijd op tafel.
En het was niet verkeerd. Sterker nog, het was heel lekker. De vinaigrette van onder andere kaneel en komijnzaad bood een exotische verfrissing die aan de Mexicaanse keuken deed denken, terwijl de feta voor de noodzakelijk hartige toon zorgde. De dressing voldeed als finishing touch en alles ging eenvoudig in het opengesneden broodje.

Ik was van mijn trauma genezen. Camping-maaltijden kunnen dus wel lekker zijn wanneer je aan de burgerlijke eettafel zit. Je moet gewoon de juiste recepten kennen. En daar kan Cooking for Climbers mee helpen.

Lotte Meijer - Cooking for Climbers

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.