Siked!

Zelfs de meest verre grepen zijn niet meer veilig voor deWoodstok. Siked testte deze Hollandse borstelstok in het bouldermekka van Fontainebleau.

Hupje

Ondergetekende redacteur arriveerde ooit vol goede moed in het magische bos. De weersvoorspellingen waren fantastisch en het beloofde een heerlijk weekend te worden. Bij het opwarmen ging het echter mis.

Het was een simpele boulder met een aflopende greep, net buiten handbereik. Na een mislukte poging werd de borstel tevoorschijn gehaald om het vuil en overtollige magnesium van de steen te poetsen. Een crashpad werd gebruikt om hoogte te winnen, maar helaas! De sloper bleef net buiten bereik.
Toen besloot ik te springen. Met het eerste hupje werd het doelwit geraakt en het vuil vloog van het geelgrijze zandsteen. Een tweede hupje moest voldoende zijn. Ik sprong, de borstel vond doel, maar mijn enkel belandde op de rand van de crashpad.

Krak. Naar het ziekenhuis.

Borstelstok

Gelukkig viel de schade mee, maar een degelijke borstelstok had veel tranen (en een dikke enkel) kunnen voorkomen. Ik was dan ook bijzonder blij toen ik deWoodstok in mijn handen kreeg.

Deze borstelstok is van Nederlandse makelij en wordt ook in veel boulderhallen gebruikt. Het product bestaat uit een stevige stok, waar een multiplex kop op is bevestigd. De kop is speciaal op maat gemaakt door Laserbeest uit Delft en biedt ruimte voor twee borstels: een smalle voor kleine randjes en pockets en een brede voor grote oppervlakken.
Wat meteen opvalt is het gewicht. De stok voelt stevig aan en is relatief zwaar vergeleken met andere telescopische borstels. Maar zoals Boris ‘the Blade’ Yurinov in Guy Ritchies klassieker Snatch terecht opmerkte: “Heavy is good, heavy is reliable. If it doesn’t work you can always hit them with it.”

Nu was het niet onze bedoeling om deWoodstok als wapenstok te gebruiken, toch zijn we het met Boris eens dat gewicht in dit geval een teken van kwaliteit is. Bovendien behoudt deWoodstok zijn stijfheid wanneer die helemaal uitgeschoven is. Zo kun je je arm 2,28 meter verlengen en krijg je de verre grepen zonder problemen afgestoft.

De houten borstelkop is net zo degelijk als de steel. De twee borstels zijn stevig bevestigd en buigen niet wanneer er druk op komt. Daarnaast kun je de kop kantelen, om zelfs de meest gekke hoeken te bereiken.

Zo’n degelijke borstelstok is natuurlijk extra nuttig als je eerst de grepen hebt bevuild met pof in je verwoedde pogingen om die send veilig te stellen. Check bijvoorbeeld Outdorado om voldoende wit goud in te slaan voor je outdoor-avontuur.

De mooiste feature van de borstelkop is dat die modulair is. Dat wil zeggen; de borstels zijn elk afzonderlijk te vervangen. Het is dus niet nodig om een compleet nieuwe deWoodstok te kopen wanneer een van de borstels ‘op’ is. Je koopt alleen de betreffende borstel en bevestigt die opnieuw aan de kop. Easy peasy!

Ook de borstels zelf zijn van prima kwaliteit. Het zwijnenhaar schrobt heel grondig zonder dat de rots daarbij beschadigd wordt. Vieze grepen zijn vanaf nu dan ook geen geldig excuus meer!

Specificaties

  • Lengte: 1,40m (ingeschoven) en 2,28m (uitgeschoven)
  • Kantelbare borstelkop
  • Borstels zijn gemaakt van beukenhout en zwijnenhaar
  • Borstels zijn afzonderlijk te vervangen. Je kunt zelfs een borstel naar keuze op deWoodstok bevestigen. Twee gaatjes boren, schroefjes erin en klaar is Kees.

deWoodstok kopen

De adviesprijs van een complete deWoodstok (steel + borstelkop is) is € 39,95 en hij is bij verschillende klimwinkels en -hallen verkrijgbaar. Nieuw in het arsenaal van de Hollandse borstelfabriek is overigens de Bigger Hand Brush, een royale borstel speciaal voor slopers en grote oppervlakken op ooghoogte.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.