Siked!

Review: Exposure Volume II

Bij Siked gaan we hard op vette klimfilms – Exposure I was een film die daar zeker binnen viel. Deeltje II volgt Jimmy Webb, Daniels Woods, Alex Megos, Alex Puccio en Dmitry Sharafutdinov. Weet deze film ons net zo Siked te maken? Tijd voor een review!

Het concept van Exposure is simpel: de film volgt de absolute top van de klimwereld en geeft je een kijkje in hun leven. Je zou het kunnen zien als een soort profiel van de klimmer, waarbij je inzicht krijgt in het karakter, de dromen en de klimstijl van de persoon. Deze film bestaat uit vier delen. Voor de film echt begint zien we een soort introductie waaruit blijkt hoe obsessed klimmers inmiddels met details zijn. Nagels worden geknipt, er wordt zorgvuldig gepoft, grepen worden gedroogd met een mini ventilatortje en Daniel Woods draagt zelfs waterdichte handschoenen onder de douche. Dit alles begeleid door een uitstekend stukje klassieke muziek. Hierna kan de actie beginnen, en hoe…

 

Get Siked met Jimmy en Daniel

Het concept voor dit eerste deel is simpel: Jimmy en Daniel, twee van de sterkste klimmers op dit moment, klimmen harde klassiekers in Squamish en Bishop. Fijne moves, lekkere shots en goeie tunes. Jimmy Webb een harde boulder zien campussen begeleid door gangster rap is een genot, even later zien we de heren hard projecten en knalt rauwe rock a la Black Keys uit de speakers. Als we dan Daniel Woods met zijn tong uit de mond een hilarisch gefocust gezicht zien trekken en Jimmy de term dropt de term T-rex compression, loopt het water ons uit de mond.

 

Dmitry’s geheimen

Dmitry Sharafutdinov staat bekend als een mysterieuze en gesloten klimmer, dit deel onderzoekt dit beeld. Er wordt een mooie sfeer neergezet van de erbarmelijke trainingsfaciliteiten in Rusland. Zo krijgt Dmitry van de nationale bond alleen maar een shirtje om zijn wedstrijden in te klimmen. We zien hem trainen in een gymzaal met ergens in een hoekje wat gammele houten wandjes en grepen uit de prehistorie, en krijgen een rondleiding door zijn studentenkamertje. Dmitry spreekt geen woord Engels, wat het mysterie eigenlijk alleen maar groter maakt. Om dit probleem op te vangen zijn diverse andere topklimmers zoals Jan Hojer, Sean McColl en Rustam Gelmanov geïnterviewd. Na het zien van dit deel kan je respect voor Dmitry eigenlijk alleen maar groeien.

 

 

Puccio’s missie: 8B

Hoe groot is het contrast van Dmitry met de beste Amerikaanse klimster, Alex Puccio. Deze powerhouse kennen we van haar indrukwekkende schouderpartij en haar prestaties op de World Cups. In dit deel neemt Alex ons echter mee naar buiten, op jacht naar haar eerste 8B boulder. Het is interessant om een klimmer die we vooral van wedstrijden kennen in de echte rots te zien. Af en toe, bijvoorbeeld bij de afklim, lijkt Puccio enigszins buiten haar comfort zone, maar de afloop van dit verhaal is natuurlijk bekend: Puccio klimt Top Notch, Nothing But Sunshine en later zelfs Jade (8B+!) en Wheel of Chaos, net als landgenoot Jorg. We zien haar ook Walk The Line (8A+) klimmen, waar Jorg’s broer Sven ons eerder dit jaar mee verblijdde.

 

Dagje klimmen met Alex Megos

In dit laatste deel volgen we het Duitse wonderkind met de serieuze blik en eeuwige blos op de wangen: Alex Megos. Waar iedereen op Adam Ondra rekende pakte deze 20-jarige de eerste on-sight van een 9a route. Ook klim hij Action Directe, de eerste 9a van de wereld, in slechts 2 uur. Alex neemt ons in deze film mee op klimtrip in de Frankenjura en in Tsjechië. We zien hem keihard pockets trekken en hij pakt de tweede beklimming van een 9a-route die Adam Ondra opende, dit alles heel toepasselijk voorzien van harde rock-muziek.

 

The verdict

Exposure Volume II zijn vier losse verhalen die een idee proberen te geven van hoe het is om een dag te klimmen en trainen met een topklimmer. Het is alsof je de klimmer vergezelt, zoals je normaal met je eigen vrienden naar Fontainebleau of Berdorf zou gaan. Wat ons betreft is vooral het deel met Jimmy Webb en Daniel Woods er een om flink siked van te worden, maar ook de andere delen zijn boeiend om te zien. Na een krappe anderhalf uur bleven wij achter met wat je over hoort te houden na het kijken van een klimfilm: zweethandjes.

 

Je kunt Exposure Volume II zelf hier downloaden.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.