Siked!

De beroemde broers Alex en Thomas Huber benaderden Five Ten met een droom: een comfortabele schoen voor lange klimsessies, die toch ook uitstekende technische eigenschappen heeft. De Quantum werd de belichaming van deze droom, en wij trokken hem aan!

Weg met boterhamzakjes!

Het eerste dat opvalt bij het uitzoeken van de juiste maat: deze schoen is erg makkelijk aan te trekken. Geen toestanden met boterhamzakjes of vingerblessures als gevolg van het te hard trekken aan de bandjes bij de hak: de schoen glijdt met gemak om de voet heen, zelfs bij een maat die uiteindelijk bij de tenen te klein blijkt.

Te ruim is de schoen echter zeker niet en met het ingenieuze vetersysteem kan deze gemakkelijk nauw sluitend gemaakt worden. De schoen is iets wijder dan je zou verwachten van een klimschoen uit het hogere segment, de achterliggende gedachte is dat een ruimere schoen comfortabeler is om te dragen. Dit gaat echter niet ten koste van de bruikbaarheid van de schoen voor moeilijke klimpassages, dit is dus zeker een schoen voor gevorderde klimmers. Het model heeft een ietwat naar beneden gerichte teen en je kunt er ook in overhangend terrein uitstekend mee uit de voeten. Hoewel de schoen dus behoorlijk comfortabel is zou ik hem niet aanraden als het je eerste paar klimschoenen is.

bram-berkien-2016-05-19-09-31-30

Kom maar op met die microtreetjes

Bij het maken van de eerste passen in de wand moet ik enorm wennen aan de stijfheid van deze schoen. Voorheen klom ik op relatief flexibele modellen als de Five Ten Dragon. Het voordeel van zo’n stijve schoen en zool is dat je veel minder kracht op je tenen hoeft te zetten om op je voeten te blijven staan. De zool doet een deel van het werk. Wat voor mij persoonlijk wel even lastig was, is dat je door de stijve zool nauwelijks door hebt of je goed op een treetje staat. Je kunt niet even lekker voelen met je tenen of je het treetje echt in je voet voelt prikken en moet afgaan op wat je ziet. Dit ogenschijnlijke nadeel is echter het gevolg van wat de Quantum juist zo sterk maakt: de stijve zool is uitstekend voor het staan op minieme randjes! De zool is trouwens gemaakt van C4-rubber, dat we al kennen van bijvoorbeeld de Hiangle. Voor het smearen op ietwat aflopende treetjes is de schoen afgaande op mijn eigen ervaring iets minder geschikt maar zeker niet onbruikbaar.

Belangrijk om te vermelden is ook dat het bovenwerk van de schoen gemaakt is van synthetisch materiaal dat nagenoeg niet rekt. Dit betekent dat de schoen nauwelijks ingedragen hoeft te worden. Hou hier tevens rekening mee bij het passen en kiezen van je maat: de schoen rekt niet, zoals je gewend bent van andere (en voornamelijk leren) modellen, nog een flink eind op. Koop dus geen maat die eigenlijk iets te klein is, verwachtend dat de schoenen nadat je ze ingedragen hebt wel perfect en pijnvrij zullen zitten. Overigens waren de schoenen ook in de warme periode waar we in Nederland recent op getrakteerd werden niet opvallend zweterig.

bram-berkien-2016-05-19-09-32-19

Conclusie

De Five Ten Quantum is een comfortabele en toch technisch uitstekende schoen die je vanuit de doos direct kunt gebruiken voor je bruutste sends. Je trekt hem aan voor lange bouldersessies, sportklimroutes en ook voor multi-pitch avonturen is het een goede keuze.

Plus

  • Comfortabel aan te trekken en aan te houden
  • Technisch uitstekend
  • Schijn bedriegt: ondanks comfortabele karakter ook in overhang een fijne schoen

Min

  • Even wennen aan het niet goed voelen van de treetjes als je zachte schoenen gewend bent

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.